Popboks - KILLSHOT – John Madden - Svila i sačmara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.04.2009. 21:58 · 7

KILLSHOT – John Madden

Svila i sačmara

Neobičan susret zaljubljenika u viktorijansku eru i perjanice nad perjanicama američkog pulpa. Uz to i sasvim uspeo

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: Hossein Amini (po romanu Elmora Leonarda)
Uloge: Diane Lane, Mickey Rourke, Thomas Jane, Joseph Gordon Levitt, Rosario Dawson
Žanr: triler
Trajanje: 84 minuta
Proizvodnja: SAD, 2008.

Killshot deli sudbinu nekolicine ovdašnjih filmskih ostvarenja zatočenih u limbu postprodukcije. Slično tome, Killshot je, iako ima puno aduta koji bi se lako dali marketinški forsirati, prema proceni producenata (braća Weinstein) zavredeo tek najdiskretniju moguću distribuciju na matičnom tržištu. U samo pet bioskopa. Na sreću, skrajnutost u finalnoj fazi plasmana jedina je sličnost između ovog i zaturenih ostvarenja srpskih filmskih kreativaca.

Imena okupljena oko ovog dela stvaraju utisak gotovo vavilonske pometnje. Film je režirao John Madden, do sada mahom poznat po odanosti grandioznim, izdašno kostimiranim saharinskim dramama iz pluskvamperfekta (Njeno visočanstvo gospođa Braun, Zaljubljeni Šekspir, Mandolina kapetana Korelija). Scenario potpisuje Hossein Amini sličnih referenci.

Reč je o ekranizaciji romana Elmora Leonarda, vrednice brzopoteznog pulpa (Džeki Braun, Uhvatite Šortija, Veoma opasna romansa, Budi kul). I na nivou podele uloga Killshot ostvalja impresiju šarenolikosti: tu je Diane Lane, izbeglica iz, čini se, beskrajnog niza bljutavih ljubića, pa još jednom vaskrsli Mickey Rourke, zatim Thomas Jane na večitoj vetrometini između akcionih naslova A klase i manje-više beznačajnih indie ostvarenja, kao i mladi udarnici Joseph Gordon Levitt (Treći kamen od Sunca) i Rosario Dawson (Grad greha).

A tu je i preporuka Quentina Tarantina. Srećom, konačni rezultat nudi daleko više od pukog zbira imena sa bogatim biografijama.

Killshot počiva na jednostavnoj narativnoj premisi. Otuđeni supružnici (Diane Lane i Thomas Jane) sticajem okolnosti postaju svedoci zločina, svedoci onoga što je trebalo da bude oproštajni zadatak profesionalnog ubice na zalasku karijere (Mickey Rourke). Bračni par pristupa čuvenom federalnom programu zaštite svedoka, što ne znači da će ih progonitelj i njegov krvožedni šegrt (Joseph Gordon Levitt) tek tako ostaviti na miru.

Sledi duga potraga s mnogo rukavaca, razmahana igra mačke i miša u kojoj se svako nada kakvom-takvom ćaru – slobodi, povratku profesionalne časti, obnovi bračne sreće, napredovanju u svetu surovih egzekutora. Sve to uz kišu metaka i borbu bez predaje.

Krećući se po kliskom tlu opštih mesta i izraubovanih žanrovskih konvencija, Madden racionalno usmerava priču ka studiji karaktera u međusobnim i vlastitim klinčovima. Uz ponešto puškaranja, tu i tamo, a drugačije od Tarantina, Soderbergha i/ili Sonnenfelda.  Oni su, naime, Leonardovu prozu doživljavali kao podlogu za restauraciju poveselih žanrovskih igrarija iz minulih vremena, a sve to sa jasnim žigom filmskih eksploatacijskih naslova tipičnih za sedamdesete.

Madden i Hossein, međutim, Killshot čine razaznatljivim dodajući mu notu ostrvske serioznosti u pristupu. Tako, iako primerenog tempa i atraktivnog izraza, sa dosta akcionih pasaža, njihov Killshot biva dosta bliži rukopisu manje bučnih Sydneyja Lumeta i Johna Flynna.

Tom tihom intervencijom autori prevode Killshot i Leonardov svet junaka ogrezlih u zločin i patologiju (a i drugih, građanskih uprizorenih, koji se zločincima nađu na putu) u efektan i uzbudljiv kovitlac. Spajajući u samo 84 minuta prepoznatljiv western zamajac i  najbolje iz noir-nasleđa, oni nam prikazuju konsekventno izvedenu akciju po uzoru na najbolje B-filmove osamdesetih. Puna kapa. A i sačmara iz naslova ovog teksta!



Komentari

  • Gravatar for Kun@c
    Kun@c (gost) | 11.04.2009. 07.58.37
    Meni je KILLSHOT predstavljao pravo uživanje,ovo je vrsta film koja mi godi kada sam loše volje - nasilni triler bez kompromisa u kome se tela gomilaju i gomilaju. Procenu kritičara potpisujem uz podsećanje na još jednu dobri ekranizaciju Leonardovog romana - Frankenheimerov "52 Pick-Up" (1986).
  • Gravatar for mi
    mi (gost) | 12.04.2009. 18.29.11
    Retko dosadan film, koji je toliko besmislen, da me je par puta naterao na jedinstven smeh.
  • Gravatar for Kresta
    Kresta (gost) | 12.04.2009. 19.21.14
    Film je daleko od dosadnog. Super je.
  • Gravatar for Micki Roorke
    Micki Roorke (gost) | 13.04.2009. 11.33.01
    Vrh film.
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 13.04.2009. 15.30.14
    doooobar. super mi je prica iz ugla muza i zene koji se razvode, a ne da im se :)
  • Gravatar for ckc
    ckc (gost) | 14.04.2009. 22.18.31
    Film je čisto remek delo. Nadam se da će naredne godine pokupiti većinu oskara, uključujući i one za animaciju i scenski kostim. Ukoliko bi nasumice isekli neki deo ove vanredne celine, bez sumnje bi taj mali delić osvojio nagradu za najbolji kratki film.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 16.04.2009. 07.17.44
    Odlican film i dobra kritika.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi