Popboks - PETLOV DORUČAK – Marko Naberšnik - Petla na panj, pa gas-gas [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.05.2009. 13:02 · 4

PETLOV DORUČAK – Marko Naberšnik

Petla na panj, pa gas-gas

Protoptip gotovo savršenog srpskog filma dolazi iz Slovenije, sa sve tipično skandinavskom gorko-slatkom glazurom i naslovnom asocijacijom na seks u rane sate. Da godi, godi. Najgledaniji slovenački film svih vremena

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10
 

Naslov originala: Petelinji zajtrk
Scenario: Feri Lainšček
Uloge: Primož Bezjak, Vlado Novak, Pia Zemljic, Dario Varga, Matija Rozman
Žanr: gorko-slatka komedija
Proizvodnja: Slovenija/Hrvatska, 2007.
Trajanje: 124 minuta

Na nedavno upriličenoj reviji Filmovi regiona u prestoničkom Domu omladine Petlov doručak je upadljivo i, čini se, bez većeg upinjanja odskočio u odnosu na ostale predočene naslove (bosanske Snijeg i Ritam života, Matanićev Kino Lika i makedonski Ja sam iz Titovog Velesa). Petlov doručak (inače sramežljivo prisutan i na trenutnom repertoaru ovdašnjih bioskopa) preporučio se kao najkvalitetnije, najzaokruženije i najkomunikativnije delo na ovoj reviji, a preporučuje ga i buljuk lokalnih nagrada i titula najgledanijeg filma godine u Sloveniji (160.000 gledalaca – cifra koje je nekad ovdašnjim filmašima bila polazna tačka, a sada je i najglasovitijama tek sanak pusti).

Petlov doručak donosi naoko pojednostavljenu priču o selidbi mladog, ćutljivog, setnog i, reklo bi se, samodovoljnog automehaničarskog šegrta iz Maribora u zaselak kraj Murske Sobote. Đuro tamo pronalazi uhlebljenje kraj jugonostaličnog gazde ogrezlog u hedonizam, a sem toga on tamo uči život i spoznaje nužnost interakcije među ljudima sudbinski upućenim jedni na druge.

Tipska priča, derivativna i sa brzo prepoznatljivim uzorima – očigledno polazište je Šotrina Šesta brzina (odnosno Priče iz radionice u TV inkarnaciji), na šta reditelj Naberšnik kalemi zaostavštinu ranijih (boljih) dela Jiržija Mencela, preuzimajući od njega prilježnost kojom pristupa potenciranju lokalnog kolorita izabrane priče. Ima tu i Grlićeve sklonosti melodramatskom, a od te i takve osnove reditelj kreće u pravcu gorko-slatkih, smešno-tužnih priča iz svakodnevice, koje su karakteristika savremenih populističkih nordijskih ostvarenja. Film za mase, moglo bi se dijagnosticirati.

Upravo ta bremenitost poznatim nadahnućima, ruku pod ruku sa jednostavnom (gotovo reduciranom) pričom, predstavlja osnovni i najznačajniji kvalitet ovog filma. Očima šegrta Đure posmatramo život u dvorištu pohabane majstorske radionice, svedoci smo okupljanja lokalnih pijanaca sa kakvim-takvim biografijama (lokalni zabavljač, profesor fizike, sitni preduzetnik, zubar, mafijaš), u uši nam se slivaju jugonostalgičarske tirade majstora Gajaša... A za sve to vreme Đuro uči zanat, stupa u vezu sa udatom ženom sitnog makroa i batinaša i sazerva. Spoznaje da se iz ljušture starog, tesnog, nedorečenog identiteta može umaći tek prihvatanjem novog. Identitet, baš kao i hitovi Severine Vučković (opsesije majstora Gajaša, inače na pet minuta i prisutne u samom filmu), daju se remiksovati.

Naberšnik tu nenametljivo uspeva da priču o Đuri i Gajašu podigne na viši metaforički nivo – nivo priče o novom početku slovenačke, sveže osamostaljene nacije (povest se odigrava tokom toplih dana 1998. godine). Đuro sa predistorijom deteta iz hraniteljskih porodica, a Gajaš vezan za dane samoupravljačkog SFRJ punog rana mistifikacija, dobrovoljnog slepila i lažiranih uspomena, neraskidivo su vezani za prošlost. Ipak, oni su svesni da moraju nastaviti dalje ka izlazu iz samotničkih egzistencija. Kako oni, tako i otadžbina im.

Ovo nije film bez mana, na dušu mu se da staviti prenaglašeni muzički skor Saše Lošića, kao i primetni viškovi u ekspoziciji (što je rak-rana SFRJ dramaturgije), koji opterećuju ukupnu minutažu. Međutim, Petlov doručak (što je slovenačka asocijacija na jutarnji seks) prijatno je ostvarenje koje pleni šarmom, iskrenošću i potrebom autora da na pregledan način ispriča priču. O Izbrisanima nekom drugom prilikom – i tako ove, a i vanfilmske Đure i Gajaše, teško da ikad iko bilo šta pitao na tu temu.



Komentari

  • Gravatar for Kun@c
    Kun@c (gost) | 12.05.2009. 14.42.02
    Film me je prijatno iznenadio. Mozda zato i sto su mi ocekivanja bilo izuzetno niska. Ako volite regionalni film - PD pogledajte pod obavezno. Prisustvo Severine je pomalo iritantno, ali su ona i njene ogromne usne tu na kratko je pa se da izdrzati...
  • Gravatar for Kokoschka
    Kokoschka (gost) | 14.05.2009. 01.11.51
    Sjajan prikaz. Samo zbog njega pogledacu ovaj film.
  • Gravatar for Entoni Indjijski
    Entoni Indjijski (gost) | 16.06.2009. 23.43.54
    Bas dobar film. Ima nesto od atmosfere filmova tipa "Sinema Paradizo" ili "Malena", samo na balkanski nacin. Dopao mi se, a leci ce odlicno svima onima koji vole, uslovno receno, domaci film.
  • Gravatar for Filmofil
    Filmofil (gost) | 19.06.2009. 01.35.02
    Jankovicu, sto ti dobro radis ove recenzije, alal ti cufte. Neko bi pomislio da si gledao film 5 puta a ne jednom. Svaka cast!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi