Popboks - VERIDBA – Anne Fletcher - Ryane, oženi me! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.07.2009. 14:44 · 1

VERIDBA – Anne Fletcher

Ryane, oženi me!

Prepisujući od sebe samog, Hollywood vazda traga za uspešnim, a dostojanstvenim repertoarskim naslovima, najčešće potpuno omašujući metu. A Veridba vredi. I vremena i novca i stvaralačkog truda

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10
 

Naslov originala: The Proposal
Scenario: Pete Chiarelli
Uloge: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Betty White, Denis O’Hare, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Malin Akerman
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 108 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009

Na dobro utabanom terenu sezonske romantične komedije više klase okupili su se rediteljka Anne Fletcher (Uhvati ritam i 27 haljina za venčanje), Sandra Bullock u povratničkom pokušaju umorne zvezde i Ryan Reynolds koji je gotovo čitavu deceniju na pola puta do glavnog holivudskog sazvežđa. Udruženim snagama pokušali da pomere stvari za koju jotu i uspeli.

Očigledno nadahnuće za Veridbu su svakako predstavljali starovremenski srodni naslovi u kojima su se, uz male predahe, nadgornjavali i zaljubljivali Katharine Hepburn i Spencer Tracey. Međutim, novo je doba pa romansu i komiku valja učiniti uverljivim u ovim danima hladne proračunatosti i sneveselih vesti. Tu se krije i najvažniji adut Veridbe u odnosu na trenutnu konkurenciju. Naime, proces aktuelizacije i diskretne rekontekstualizacije predstavlja pogonsko gorivo sinopsisu koji na papiru nije delovao ni najmanje potentno i zavodljivo.

Sandra Bullock tumači lik okrutne, mobbingu sklone urednice uspešne američke izdavačke kuće u čijem se čvrsto ustrojenom svetu javila kritična pukotina – ona je Kanađanka pod pretnjom izgona iz SAD zbog neregulisanih papira. Spas stiže kada svog potrčka (Ryan Reynolds) uceni na brzopotezni brak.

Veridbu odlikuju pregledan i ritmičan tok priče, gotovo matematički precizna proporcija komičnog i romantičnog (desetak zbilja duhovitih scena), te fino uspostavljen odnos dvoje glavnih aktera. Sve je to, u krajnjem skoru, dovoljno za iskupljenje manjkavosti – par iskliznuća u pravcu gross out-a koja ne proističu iz dotadašnjeg toka priča kao i nešto traljavosti u vođenju likova - Reynolds glumi romanopisca u nastajanju koga nekim čudom ni u jednoj sceni ne vidimo kako čita knjige drugih ili stvara svoju.

U krajnjem zbiru, Veridba ostavlja utisak uspelog redefinisanja žanrovskih postulata, te ne čudi i uspeh na matičnim blagajnama (gotovo 150 miliona dolara za šest sedmica prikazivanja), ruku pod ruku sa većinski pohvalnim prikazima. A dame u publici? One imaju fin izgovor za beg u bioskopski mrak, iskren smeh, poneki uzdah i povremeni optimizam.



Komentari

  • Gravatar for Madafaka
    Madafaka (gost) | 03.01.2011. 21.54.49
    Film je veoma zabavan , preniska ocena
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi