Popboks - JAHAČI – Jonas Åkerlund - Četiri Jahača & sedam jaganjaca [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.08.2009. 13:41 · 4

JAHAČI – Jonas Åkerlund

Četiri Jahača & sedam jaganjaca

Pred nama je još jedan film oblikovan po uzoru na najpodražavanije savremene psihološke trilere - Kad jaganjici utihnu i Sedam

Đorđe Bajić

Ocena:
4


4/10
 

Naslov originala: Horsemen
Scenario: Dave Callaham
Uloge: Dennis Quaid, Ziyi Zhang, Lou Taylor Puci, Clifton Collins Jr.
Žanr: psiho-triler
Trajanje: 110 minuta
Produkcija: SAD, 2009.
 

Priču već znate: detektiv sa hrpom privatnih problema istražje slučaj serijskog ubice koji odabira žrtve po šatro nedokučivom šablonu; nadmudrivanje detektiva i ubice uskoro poprima lični ton i kako slučaj odmiče, problemi na poslu i kod kuće počinju da se prepliću sve do krvave kulminacije tokom koje padaju sve maske.

JAHAČIU poslednjih nekoliko godina snimljeno je sijaset naslova po ovom receptu, a svega nekoliko dobacilo je preko blede imitacije neprikosnovenih uzora. Čak i ako se ne sagleda u odnosu prema klasicima podžanra, već u svetlu skorijih primera kao što je osvežavajuće dekadentno ostvarenje iz 2007. godine The Killing Gene, Jahači na nivou scenarija ne nude ništa više od prežvakavanja već poznatih situacija i očekivanih odnosa među likovima.

Švedski reditelj Jonas Åkerlund, najpoznatiji po spotovima koje je radio za Madonnu, U2, Metallicu i Lady Gagu, pre sedam godina skrenuo je na sebe pažnju narkomanskom dramom Spun. Jahačima nedostaje upravo ono što je krasilo Åkerlundov debi – strastveno oneobičavanje mikrožanrovskih postulata. Jahači doduše pokazuju da Åkerlund ima smisla za kompoziciju kadra i poseduje video-spotovski pedigre, ali i da su mu ruke vezane nedovoljno kvalitetnim scenarijem.

Scenarista Dave Calahan je pristupio poslu povodeći se za onom bregovićevskom – bolje da liči na nešto, nego da ne liči ni na šta. Tako Jahači kopiraju i kombinuju strukture Fincherove Sedmice (umesto sedam smrtnih grehova, ovoga puta imamo ubicu koji operiše inspirisan zloslutnim biblijskim kvartetom jahača Apokalipse) i Demmeovih Jaganjaca (Ziyi Zhang kao ženska varijanta Hannibala Lectera – utamničenog ubice pomagača), sve to upotpunjeno koketiranjem sa torture porn trendom koje naginje  eksploataciji.

Dennis Quaid pomaže da film dobije na diginitetu, ali ni ovaj iskusni glumac ne uspeva da se uzdigne iznad neinspiratinvnog rutinskog scenarija. Ipak, uz sve mane i ograničenja, radi se o zanatski zadovoljavajućem trileru koji će naći svoju publiku. Nadajmo se, ne i još jednog prepisivača.



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 04.08.2009. 09.25.34
    otprilike to je to...drzi paznju, na ovu krizu sasvim dovoljno.
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 12.08.2009. 10.16.11
    Realna ocena, osrednji film, patetican zavrsetak..
  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 21.08.2009. 18.41.23
    Film je totalni promasaj,yalim sto am ga pogledala
  • Gravatar for Žarko
    Žarko (gost) | 21.08.2009. 19.57.52
    Gore od osrednjeg, onaj "obrt" na kraju je tešak blam...Trojka, cela na račun tehnike/vizualija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi