Popboks - OTMICA U METROU 123 – Tony Scott - Čekajući metro(a) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.08.2009. 09:15 · 3

OTMICA U METROU 123 – Tony Scott

Čekajući metro(a)

Možda zato što Beograd uporno odoleva metrou kao najefektnijem vidu prevoza, thinking man's thriller je za srpsku kinematografiju potpuna nepoznanica i nikada ovamo prispeli trend. Otmica u metrou 123 predstavlja rečitu ilustraciju tog koncepta

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: The Taking of Pelham 1 2 3
Scenario: Brian Helgeland
Uloge: Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, John Turturro, Luis Guzman
Žanr: akcioni triler
Trajanje: 121 minut
Proizvodnja: SAD, 2009

Tony Scott je autor dostojan poštovanja i kada briljira (Prava romansa, Prljavi igraju prljavo, Državni neprijatelj), tapka u mestu (Deja Vu, Špijunska igra), ali i kada gubi kontrolu (Obožavalac, Domino). Svojim novim filmom Otmica u metrou 123 mlađi od čuvene braće Scott obnavlja saradnju sa pouzdanim i državotvornim Denzelom Washingtonom u okvirima žanra koji je već apsolvirao - dramatikom nabijenog akcionog trilera.

Sa dosta rezerve treba prihvatiti da je po sredi rimejk cenjenog krimića iz neprežaljenih filmskih sedamdesetih, The Taking of Pelham One Two Three (1974). Ovomilenijumski holivudski moguli koncept rimejka shvataju krajnje uopšteno. U većini skorijih slučajeva radi se tek o pukom arčenju poznatog naslova, uz krupna odstupanja u odnosu na izvornik. A, Tony Scott ne bi opstao u samom vrhu holivudske A liste reditelja da nije svestan potrebe da dela koja stvara moraju ići u korak sa vremenom. Najpoželjnije i koji korak ispred.

Otuda, tamo gde se Joseph Sargent opredelio za detaljističko-dokumentarističku razradu pljačke, Tony Scott uz pomoć scenariste Briana Helgelanda (koji, sada je to već dokazano, mnogo bolje stvara na zadate teme) ne ostavlja mesta za suptilnu gradaciju i brižljivo nijansiranje drame. Umesto toga njegov izbor (još jednom) pada na tvrdu akciju uz naglašeni ritam i izobilje vizuelnih intervencija. Rezultat su dijametralno suprotna viđenja sličnog. Mada, oba za pohvalu.

Priča o nadgornjavanju dispečera, gradskih otaca i policijskih pregovarača sa jedne i grupe otmičara vagona sa druge strane, u mrklom mraku metroa oko života putnika talaca – pruža mogućnost za ostvarivanje najvažnijih aduta Tonyja Scotta. Pre svega, kvalitetne režije, dinamične, visokooktanske priča koja se prvenstveno obraća ćutljivoj većini – posetiocima bioskopa.

Jednostavnost premise u kombinaciji sa odlično režiranim scenama potere Otmici daju čar  najboljih predstavnika mikrožanra – thinking man’s thriller  kako su u Holivudu, na prelazu iz osamdesetih u devedesete označena dela Andrewa Davisa, Stephena Hopkinsa, Johna Badhema... i samog Tonyja Scotta, naravno.

Jedino što se ovom reditelju može staviti na dušu je rutiniranost u pristupu koja povremeno stvara utisak da se ova saradnja sa Washingtonom, na idejnom planu, po dometu značajnije ne razlikuje od njihove prethodne dve saradnje (Čovek u plamenu i Deja Vu).

Otmica u metrou 123 predstalja ušančenu ali dovoljno zaumnu igru mačke i miša (uz odbrojavanje) i finu dopunu repertoarskoj ponudi matičnog tržišta. Samim tim i stavku u karijeri koje se niko od uključenih aktera ne mora stideti.



Komentari

  • Gravatar for Urbanizam i renesansa
    Urbanizam i renesansa (gost) | 28.08.2009. 11.59.58
    Ja mislim da Beogradu nije potreban metro.
  • Gravatar for Zorane, Zorane...
    Zorane, Zorane... (gost) | 28.08.2009. 13.19.51
    Kvantitet nije jednak kvalitetu.
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 28.08.2009. 23.32.49
    gledao sinoc nista narocito.Sve vec videno.Jontra smira rezija ista nekoliko godina Densel razocarenje.Zali boze protracenog vremena
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi