Popboks - ČEKAJ ME, JA SIGURNO NEĆU DOĆI – Miroslav Momčilović - Simpatični muškarci i neurotične žene [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.10.2009. 15:20 · 17

ČEKAJ ME, JA SIGURNO NEĆU DOĆI – Miroslav Momčilović

Simpatični muškarci i neurotične žene

Samo još jedan u nizu nesrećnih promašaja i počasnih mizoginičnih bisera srpske kinematografije

Olga Dimitrijević

Ocena:
1


1/10

Zvanični naziv: Čekaj me, ja sigurno neću doći
Scenario: Miroslav Momčilović
Uloge: Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Gordan Kičić, Vanja Ejdus, Jelena Đokić, Miša Samolov
Žanr: Drama
Trajanje: 90 min
Proizvodnja: Srbija, 2009.

Film Čekaj me, ja sigurno neću doći je postavljen kao sumorna romantična komedija koja obrađuje ljubavne patnje, želje, čežnje i neostvarene emotivne odnose. Ta zvezda vodilja filma - ljubav, ispada da je jedna neodređena, hirovita i iznenadna stvar od koje se pomračuje svest, barem po prezentovanom nam viđenju reditelja i scenariste filma, Miroslava Momčilovića.

Alek voli Teodoru ali Teodora voli Nikolu ali Nikola voli Marinu ali Marina voli Aleka – ukratko svi  zajedno čine četvorougao neispunjenih nada i težnji usput se ispovedajući svom „čoveku za sve“, Banetu (Miša Samolov), koji jedini nema svoj konkretni objekat žudnje, ali je evidentno usamljen i nesrećan.

Alek (Gordan Kičić) je postavljen kao već toliko puta viđena novobeogradska danguba od 30 i kusur godina, dok je Nikola (Branislav Trifunović) praznoglavi manični navijač. Generalno, ti muškarci su iz nekog razloga tako prosto neodoljivi, uprkos tome što izgleda da jedino što znaju je da piju ili pevaju navijačke pesme.

Nasuprot njima, ženama iz ljubavnog četvorougla je Momčilović bio mnogo manje naklonjen. Tako se na Teodorin (Milica Mihajlović) poslovni angažman gleda krajnje podsmešljivo, a dodatno je potcrtano da ona možda i jeste uspešna poslovna žena, ali kada je u pitanju ono bitno – muško-ženski odnosi – ništa drugo do glupa neartikulisana kučka koja stavlja navijačke oznake ne bi li se dopala tipu i otpušta konkurentkinju u borbi za muškarca sa posla.

Lik Marine (Vanja Ejdus) je savršeno nejasan, ali i ruku na srce jedini koji se ne blamira bez razloga i ne arlauče, pa je Vanja Ejdus nekako uspela da tolikoj običnosti doda zrnce šarma.

Naravno, one obe na kraju filma shvataju da su pogrešile – i vraćaju se muškarcima koji su ih želeli od samog početka.

Ovakvo predstavljanje žena kao klasičnih hirovitih neurotičarki upotpunjuje lik Banetove majke (Mirjana Karanović), koja posle smrti muža kreće da traži staru ljubav. Ona tako postaje nemajka koja ostavlja sina (u njegovim srednjim tridesetim, kako je nije sramota), što pored susreta sa starom razrednom koju Bane pokuša da podrapa za grudi (?!) biva okidač za njegovu depresiju, i rediteljsko iživljavanje nad glumcem tj. izlaganje njegovog tela i kompletne pojave kao groteskne (niz scena u kojima Miša Samolov polugo baulja po podu ili ležeći nepomičan na krevetu urinira u gaće).

Činjenica da je Čekaj me, ja sigurno neću doći najnagrađivanije ostvarenje na domaćim filmskim festivalima ikad govori više o tim festivalima, nego o filmu samom.



Komentari

  • Gravatar for gram program
    gram program (gost) | 29.10.2009. 15.21.22
    Mozemo li mi da napravimo i jedan film koji nije depresivan i za koji ti ne treba posebna psihicka pripreme da bi ga pogledao. Sve samo sivilo i crnjaci...
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 29.10.2009. 15.29.12
    Ne gledam domaće vilmove poslednjih 15 godina...
  • Gravatar for Martin Silenus
    Martin Silenus (gost) | 29.10.2009. 17.40.57
    Kad kritičar nekom filmu da jedinicu na skali od jedan do deset, trebalo bi da bude debelo argumentovan - posebno kad se radi o "najnagrađivanijem ostvarenju ikad na domaćim festivalima", i upravo zbog poslednje rečenice koju je u ovom prikazu napisana. Da, tačno je, festivali su nam katastrofa, ali kolika su katastrofa treba da se vidi kad se podrobno izanalizira film koji služi kao polazište za tvrdnju. O "Čekaj me" ima svašta da se kaže: o režiji, montaži, scenariju, glumi, likovima, priči. Mnogo toga može da se kaže lošeg, ali i ponešto dobro. "Čekaj me" jeste slab film, ali ja sam video daleko slabije srpske filmove od ovog. Ne može se kritika filma svesti na puko prepričavanje radnje kroz prizmu momenata koji se kritičaru u njoj ne sviđaju. Lako je obarati film na foru "muški likovi se ponašaju ovako a ženski ovako" (usput, nisam primetio mizoginiju u filmu, mislim da si je kritičarka to malčice učitala). Liči na "pričam ti priču". Fora je da film bude srušen na onome što (bi trebalo da) ga čini filmom: na režiji, montaži, fotografiji, "filmskoj" glumi. Sa Momčilovićevim filmom se to vrlo lako može učiniti.
  • Gravatar for olga
    olga (gost) | 29.10.2009. 18.49.18
    bravo!
  • Gravatar for @Martin Silenus
    @Martin Silenus (gost) | 30.10.2009. 08.08.14
    Slazem se! Meni je problem to sto je sve jako konfuzno, tj. ne zna se ko sa kim sta i kad i gde i kako - sto je veliki problem rezije! A Momcilovic zaista zna da napise!!!Mislim da je greska ovog teksta sto je autorka licno shvatila odredjene momente u njemu... ALI ono sto mi zaista najvise smeta u ovom filmu je izbor glumaca (sem Samolova koji je briljirao!) KAKO Kicic i Trifunovic mogu da glume ostavljene decke kad se ni jednom ni drugom takva situacija nikad nije desila u stvarnom zivotu!? Preveliki mi je fol u pitanju! Ne kazem ... ni Tom Henks nije astronaut pa je glumio u onom nekom Apolu ... Osecam se prevarenim....kao seksualni radnici koji bi pokusali da mi prodaju pricu o nevinosti....
  • Gravatar for Ralle
    Ralle (gost) | 30.10.2009. 08.39.33
    Alo,kriticarka...najbitnije da se film publici svidja. Pravo osvezenje u srpskoj kinematografiji.
  • Gravatar for M
    M (gost) | 30.10.2009. 09.14.32
    Ovo je ocajan film, ali recenzija je jos ocajnija.
  • Gravatar for monty
    monty (gost) | 30.10.2009. 09.34.26
    za zlatnu malinu!
  • Gravatar for Marina
    Marina (gost) | 30.10.2009. 09.38.28
    Nisam upoznala zenu kojoj se ovaj film dopao. Sve dosta licno shvate ovaj prikaz 'ljubavi' koji je Momcilovic napisao. A mislim da imaju i pravo, ako i da film vise govori o reditelju i njegovom vidjenju zena i ljubavi, koje je uvredljivo. Ni jedan lik u filmu ne voli, sve su to egotripovi povredjenih (muskih) sujeta, osim mozda lika koji igra Petar Bozovic. Film nije niti zabavan, niti potresan, niti te tera na razmisljanje, i onda u cemu je poenta snimanja/gledanja ovakvog filma? Istina je da je snimljeno dosta losijih filmova, ali ovaj je pretenciozniji od njih (ili bar velike vecine njih) i zato je optavdano da dobije ocenu 1.
  • Gravatar for Tojče Dolsić
    Tojče Dolsić (gost) | 30.10.2009. 11.25.00
    Mi onda nismo gledali isti film, a ovo za mizoginiju je notorna glupost. Jedino što je meni bilo problematično u ovom filmu je loše odigrana uloga Branislava Trifunovića.
  • Gravatar for teeeeooodoooorraaaaa
    teeeeooodoooorraaaaa (gost) | 01.11.2009. 09.14.21
    recenzija je ok. film je pakao. sa svim memorijalnim momentima domacjih filmova (blejanje, matura, splav) + ovaj film ne ide nigde. kada likovi progovore, oni jedni drugima nemaju sta da kazu. i samolov se, koji je jedini & uprkos svemu uspeo da valja, smorio i drugi deo filma proveo u depresiji. mnogo loshe.
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 06.11.2009. 07.57.19
    shto si se toliko uvredila? pa nije film o tebi zeno... uostalom ovaj film ima mnogo manje laznog filmskog tona u sebi, a svi znamo kako domaci filmovi to vole. prosto gledano, ovo je dobar domaci film!
  • Gravatar for Sanja
    Sanja (gost) | 06.11.2009. 13.07.40
    Film zaista nije toliko los. Pomalo skripi gluma, scenario malo vise, ali u sustini sasvim gledljiv i korektno odradjen film. Ocena odaje utisak malicioznosti.
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 01.01.2010. 12.59.41
    kritika na mestu.film je uzhas...
  • Gravatar for chekaj me...
    chekaj me... (gost) | 18.01.2010. 09.41.14
    ...ja sigurno necu doci u bioskop.
  • Gravatar for Milenko
    Milenko (gost) | 14.06.2013. 15.09.57
    Film je odlican! Treba ga samo razumeti. To sto drage gledateljke vide danasnje devojke prikazane u losem svetlu je samo istina koja ih boli. Pogresno je reci da su sve takve, ali velika vecina u Srbiji danas jeste takve. Scenario je vrlo dobar (ima nekih sitnih manjkavosti) a sto se tice glume svi su manje vise bili dobri, a legendarni Petar Bozovic odlican. Scenu na zeleznickoj stanici je odigrao za Oskara.
  • Gravatar for Filip
    Filip (gost) | 21.06.2013. 00.56.06
    Ovo je odličan film, a sve komentare i ovu kritiku gledam kao na proizvoljna tumačenja koja nemaju veze s onim na ekranu. Kritičarki je zasmetala karakterizacija ženskih likova, i to se odmah povezuje sa rediteljevim stavom prema ženama - predrasuda. Maltretiranje Miloša Samolova grotesknim scenama? Najbolje scene u filmu i odlična uloga, baš ono što je trebalo ovom žestoko potcenjenom glumcu. Ne znam stvarno ko je ovde šta gledao, ali se apsolutno ne slažem sa napisanim.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi