Popboks - BJF – Terence Blanchard, Kurt Elling, Wolfert Brederode, Michiel Borlstap - Dobrodošli u Las Vegas! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.11.2009. 16:45 · 2

BJF – Terence Blanchard, Kurt Elling, Wolfert Brederode, Michiel Borlstap

Dobrodošli u Las Vegas!

Šou Kurta Ellinga izazvao je najveću radost publike poslednje festivalske večeri

Nikola Marković

Mesto: Kolarčeva zadužbina-Dom omladine, Beograd
Vreme: Nedelja, 01. novembar 2009.
Organizacija: BJF

Kolarac je poslednje festivalske večeri bio ispunjen do poslednjeg mesta, a stajalo se i sa strane. Kao što je stvar prestiža doći na otvaranje, isto tako nije zgoreg biti viđen ni na zatvaranju jedne od najuglednijih kulturnih manifestacija u gradu.

TERENCE BLANCHARDA ako ni to nije bio dovoljan motiv, nagoveštaj šlagerskog programa pevača Kurta Ellinga zacelo je uspešno odradio posao privlačenja najšire publike.

Neki su, može biti, došli i zbog trubača Terencea Blancharda, koji je nastupio prvi. To je onaj šmeker koji nas je nedeljama gledao sa zvaničnog festivalskog plakata, i koji je prve večeri ponoćnog programa „prepao“ duhovitog saksofonistu Gutbucketa Kena Thomsona. 

Ta anegdota bi trebalo da nam ukaže ako ne na izraziti mainstream karakter Blanchardove svirke, onda makar na ozbiljnost s kojom ovaj trubač pristupa jazz stvaralaštvu.

Na sinoćnjem koncertu, Blanchard je promovisao poslednji studijski album Choices. Aranžmani u neo-bop ključu su dovoljno moderni da nam stave do znanja da neće biti previše osvrta na istoriju žanra, ali s druge strane i dovoljno strukturirani da ne isprepadaju konzervativnije goste Kolarca.  Osnovne teme pesama su znatno manje ubedljive od sola, i valja imati strpljenja dok ne dođe „prava stvar“. A i tada, kvalitet odsviranog će znatno oscilirati.

Blanchard će s vremena na vreme provlačiti trubu kroz razne efekte, što bi trebalo da nam eksplicitno stavi do znanja da ovaj muzičar ima viziju i da ide napred ka budućnosti žanra, ali ovi momenti ne prevazilaze utisak jeftinog i ne naročito uzbudljivog trika. U sirovijim pasažima slavni trubač će biti znatno ubedljiviji. Pored lidera, valja istaći i veoma talentovanog pijanistu Fabiana Almazana, koji je bacio u zasenak ostatak pratećeg benda.

KURT ELLING

Drugi deo koncertne večeri opasno je naginjao ka kič atmosferi šlagerskih večeri u nekom hotelu u Las Vegasu. Kurt Elling je izleteo na binu u svom standardnom izdanju – zalizana frizura, odelo s diskretnim prugama i elegantna, ali ipak ležerna košulja. Čak mu je i maramica virila iz džepa sakoa. Bilo je tu i „komunikacije“ s publikom, ili bolje reći dodvoravanja, a Ellingov konstantni osmeh na licu mnogo je više plod smišljenog nastupa nego autentične radosti sviranja i pevanja.

ERNIE WATSNi muzika u prvom delu koncerta ne impresionira – osvrt na saradnju legendardnog saksofoniste Johna Coltranea sa pevačem Johnnyjem Hartmanom tek na momente izleće iz zabavljačkog diskursa u malo dinamičnija sola pratećeg benda. Kada je na binu izašao specijalni gost, veteran na saksofonu Ernie Watts, situacija se drastično promenila na bolje, i usledio je niz veoma živahnih i uzbudljivih sola, koja nam konačno daju do znanja da nismo u restoranu nego na jazz koncertu.

Publici, koja je ionako mahom došla zbog dobre zabave, a ne da džangriza poput vašeg recenzenta, sve ovo nije nimalo smetalo i Ellinga su sačekale salve aplauza.

Ako je i bilo onih koji su želeli da slušaju i Ellinga i elegični ECM-ovski kvartet Wolferta Brederodea u okviru ponoćnog programa, njima je ta misija bila maksimalno otežana, pošto je došlo do poklapanja termina. U Pogonu Doma omladine je bila tek šačica ljudi, ali valja primetiti da je među njima bio i ovih dana veoma rezervisani kritičar Jazz Timesa Thomas Conrad, koji je holandski bend nagradio srčanim aplauzima.

WOLFERT BREDERODE QUARTET

Posle Brederodea, usledio je nastup sastava Michiel Borlstap’s Eldorado, koji biste lako mogli da zamislite kao prateći bend Dina Dvornika na tezgi u nekom lokalnom kafiću.

Festival je zatvoren setom DJ Maestra u polupraznom Pogonu.

***

Teško je nešto naročito mudrovati ili kritikovati festival kada znate da je selektorski deo obavljen uz niz kompromisa i težnju da se za svakog nađe ponešto. I upravo tako je i bilo – starija publika je sigurno uživala uz Marković-Gut Sextet (uprkos veoma tanušnoj izvedbi), Gabi Novak (koja je predstavila veoma moderan bend), Dizzy Gillespie All Stars ekipu, Joe Lovana i Kurta Ellinga.

Za one mlađe tu su bili Tomasz Stanko, Anat Cohen i Terence Blanchard, dok su u ponoćnom programu veoma upečatljive nastupe imali Gutbucket, Red Snapper i nesrećni Wolfert Brederode.

Dovoljno da ovogodišnje izdanje festivala dobije dobru ocenu.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for vrza
    vrza (gost) | 02.11.2009. 18.20.32
    "Blanchard će s vremena na vreme provlačiti trubu kroz razne efekte, što bi trebalo da nam eksplicitno stavi do znanja da ovaj muzičar ima viziju i da ide napred ka budućnosti žanra". Ne, nije. Miles Davis je to radio još pre 40 godina, i Blanchardovo korišćenje harmonajzera i delay efekata je bilo upravo skidanje kape učitelju, sa sve karakterističnim "bokserskim" fraziranjem. Inače, nedostaje vam recenzija ključne svirke festivala, i ujedno možda najboljeg koncerta u Beogradu u poslednjih nekoliko godina.
  • Gravatar for zlizla
    zlizla (gost) | 03.11.2009. 15.18.30
    Ipak si bio malo prestrog prema Ellingu, jer mislim da on ne podilazi publici nego da je on po prirodi veoma iskren i pozitivan lik, koji istinski uziva u dzezu i svirci. Muzika koju on izvodi moze da bude stvar ukusa... :) @vrza izvestaje sa svih koncerata mogu se procitati na (mala reklama) jazzin.rs
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji