Popboks - GROFICA – Julie Delpy - Beskrvna grofica [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.11.2009. 13:15

GROFICA – Julie Delpy

Beskrvna grofica

Vizuelno bogat i umereno zanimljiv, ovaj film ipak je daleko od definitivnog o grofici Bathory

Dejan Ognjanović

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: The Countess
Scenario: Julie Delpy
Uloge: Julie Delpy, William Hurt, Daniel Brühl, Anamaria Marinca
Žanr: Istorijska drama
Trajanje: 96 min
Proizvodnja: Francuska, Nemačka, 2009.

Mađarska grofica Erzebet Bathory upamćena je kao "krvava grofica": navodno, u želji za večnom mladošću, kupala se u krvi siromašnih devica. Legenda o njoj ovekovečena je u nizu B-horor filmova iz ranih 1970-ih (Countess Dracula, Daughters of Darkness...) pa i u omnibusu Immoral Tales (1974) W. Borowczyka.

Zadugo zaboravljena, ova vlastelinka je u razmaku od par godina dobila čak dve ambiciozne biografije. Slavni slovački reditelj Juraj Jakubisko prošle godine je izbacio Bathory, najskuplji češki film ikada (20 miliona dolara), a sada je pred nama i Grofica u kojoj nam Julie Delpy (poznatija kao glumica), nudi feminističku vizuru na zloglasnu Mađaricu.

Oba ova nova filma demitologizuju famu o "krvavoj grofici" prikazujući je kao žrtvu okolnosti: Jakubisko naglašava istorijske fakte, tj. činjenicu da je grofica bila suviše bogata (bogatija od kralja, koji je bio njen dužnik –a dug je zao drug!), i jer je, kao udovica, bila bez (muške) zaštite. To se vidi i u verziji Julie Delpy, ali ona naglasak stavlja na zločin protiv srca koji grofici poremeti um. Ona se u svojoj 39-oj godini zaljubi u 21-godišnjeg mladića (Daniel Brühl) ali ih mahinacije njegovog oca (William Heart) razdvoje. Zato grofica postane opsednuta svojim godinama i očuvanjem mladolikog tena kurom od krvavih kupki, što dovodi do osude (i zaplene imetka).

Na žalost, ovaj scenario nema ni približnu snagu da zameni mit, a arhetipsku priču o kletoj smrtnosti svodi na prilično staromodnu vežbu iz istorije, uz malo uklete romanse, a sa patologijom i fetišizmom te storije jedva dotaknutim. Drami nedostaje jači emotivni naboj, pa rastrzana između fakata i fikcije i ona sama ostaje anemična poput grofičinih žrtava.

Julie Delpy je solidna (mada, previše obična) kao grofica, a znatno življu ulogu ostvaruje Anamaria Marinca (junakinja filma Četiri meseca, tri nedelje, dva dana), kao grofičina družbenica-"veštica".Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi