Popboks - OPASNA DŽENIFER – Karyn Kusama - Pretty Girls Make Graves [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.11.2009. 12:05 · 5

OPASNA DŽENIFER – Karyn Kusama

Pretty Girls Make Graves

Opasna Dženifer ima šmek dvorske lude koja oseća da je nešto trulo u emo, hipsterskoj jazbini u kojoj se tuga crta krejonom, prdi u indi stihovima, a sa dobrih starki jedu i iznutrice

Kristina Đuković

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: Jennifer’s Body
Scenario: Diablo Cody
Uloge: Megan Fox, Amanda Seyfried, Johnny Simmons, Adam Brody, Kyle Gallner
Žanr: horor, komedija
Trajanje: 102 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Lagan, palp zaplet Opasna Dženifer se odvija po uvrnutim principima, čineći da gledalac, iako poznaje običaje tinejdžerske horor komedije, nije sasvim načisto šta ga čeka.

Ovome doprinosi ciničan scenaristički rukopis Diablo Cody (Juno, United States of Tara). U priči o Jennifer, lokalnoj lepotici, koja se, nakon što je članovi minornog indi benda iskoriste u paganskom ritualu („Nije lako biti indi bend ovih dana!“), vraća kao vampir, Cody ukršta ogorčen, ispovedni glas Jenniferine najbolje drugarice Needy Levicki čija priča počinje rečenicom: „Pakao je  tinejdžerka“, sa gaženjem po klišeima tin horor komedije.

Iz srče žanrovskog lumperaja koji za sobom ostavlja Cody, rediteljka Kusama podiže i naglašava odnos Needy i Jennifer kao i u svom debiju Girlfight gde je forma sportskog filma platforma za razvoj agresivne 15-ogodišnjakinje.

Njihovo prijateljstvo ovenčano ogrlicom sa zajedničkim inicijalima, priziva odnos Laure Palmer i prve pratilje Donne. U oba slučaja, smrt superiornije devojke - Laure, tj. Jennifer i njeno fantomsko nadvijanje nad Twin Peaksom, tj. Devil’s Cattleom provocira skrušeniju i racionalniju drugaricu da se oslobodi svoje inferiorne uloge i zakorači u mrak u koji se zaputila „starija sestra“.

U odabiru Megan Fox (Transformersi) - izglasane u muškim časopisma za najseksepilniju ženu na svetu - za ciničnu lepoticu Jennifer, i rumene Amande Seyfried (Mean Girls) za Needy, rediteljka polazi od ženskih antipoda koji se, tokom filma bore za svoje teritorije, a potom ih, kroz vatreni piknik Thelme i Louise napuštaju i gaze kao društvene konstrukte.

Horor žanru koji se već naduo od krvi heteroseksualnih strasti, Opasna Dženifer daje lekovitu transfuziju u kojoj je vampirizam sestrinska boljka što zahvata opskurnije horore poput kanadske Fatalne Džindžer ili klasika Let’s Scare Jessica to Death. Uz to, pomalo zapostavljen motiv vampira, demona i veštičarenja u ovom filmu okončava dugogodišnji mandat serijskih ubica u tin hororu što Opasnu Dženifer pre dovodi u vezu sa Kučkama iz Istvika nego sa serijalom Sumrak.

Dženifer dosledno prati liniju karikiranja čitavog rasadnika tinejdžerskih klika, tako da svako od junaka koji oličava krdo zagine od svog oružja poput gotik, emo Colina koji nagraiše u vrhuncu svog veltšmerca.

Sprdanje sa praznicima američke nacionalne tuge – 9/11 i Bowling for Columbine slučaj, nekome može delovati neukusno, ali u furioznom obračunu sa mondenskom, kulturološki uslovljenom osećajnošću (ne samo) američkog mladunca zarobljenog u strahove, ovakvi partibrejkerski „ispadi“ legitimno su oružje protiv kulture lažnog etosa i patosa.

Uprkos činjenici da Opasna Dženifer više oponaša ludilo i histeriju budućeg kultnog tinejdžerskog filma nego što se za taj status kandiduje, deluje katarzično u svom nizanju košmarnih i crnohumornih slika prežderane i izafektirane mladalačke kulture.



Komentari

  • Gravatar for Rac-q - Hiphopfob
    Rac-q - Hiphopfob (gost) | 05.11.2009. 12.43.39
    Rac-Q u principu ne voli praznoglavice, ali bi u slučaju Megan Fox pogazio svoje principe. I to više puta.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 05.11.2009. 13.58.06
    Megan Fox - cista desetka, a sto se filma tice suvise ga je recenzent precenio. Po meni najvise 5.
  • Gravatar for Rac-Q - Hiphopfob
    Rac-Q - Hiphopfob (gost) | 05.11.2009. 14.37.15
    Rac-Q misli da svaki film u kojem se pojavljuje Megan Fox zaslužuje barem 6+, bez obzira koliko glupav bio.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 06.11.2009. 04.36.36
    megan or vegan, ovaj film je precenjen. od mene ne bi dobio više od 6 ni u najcrnjem delirijumu, a pri čistoj svesti bliži je petici po ovoj ovde popboks tarifi. lepe su mu intencije i koncept, ali egzekucija je srednjačka at best.
  • Gravatar for dolfie
    dolfie (gost) | 26.03.2010. 11.21.33
    Odlican, ozbiljno underrated film! Mozda ste pogresno ocekivali, pa vas je izneverio.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi