Popboks - IZVAN SVAKE SUMNJE – Peter Hyams - Sumnjivo lice [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.11.2009. 08:35 · 1

IZVAN SVAKE SUMNJE – Peter Hyams

Sumnjivo lice

Izvan svake sumnje je film koji se bezrezervno može preporučiti samo nekritičkim fanovima Petera Hyamsa

Miloš Cvetković

Ocena:
5


5/10

Naslov originala: Beyond a Reasonable Doubt
Scenario: Douglas Morrow (verzija iz 1956.), Peter Hyams
Uloge: Jesse Metcalfe, Amber Tamblyn, Michael Douglas, Joel Moore, Orlando Jones
Žanr: triler
Trajanje: 105 min.
Proizvodnja: SAD, 2009.

Za razliku od savršeno bespotrebnih poigravanja Hitchcockom kao što je npr. Savršeno ubistvo Andrewa Davisa iz 1998, reditelj, scenarista i direktor fotografije Peter Hyams mudro se zadržao na tome da snimi hičkokovski film tako što će iz naftalina izvući jedan od manje poznatih i cenjenih trilera jednog drugog čuvenog reditelja – Fritza Langa.

Kako državni tužilac Mark Hunter (Michael Douglas) kaže svojoj štićenici: „Najvažnije je da ti veruješ u krivicu optuženog i onda će i porotnici verovati“. Hyamsova krivica, pak, očigledna je već nakon prvog čina, a porotnici (publika) će teško moći da usled nedostatka dokaza zanemare to što su čuli i videli, pogotovo ako su se nagledali sličnih slučajeva, pa čak i ako među njima nije bio Langov original iz 1956. Jednostavno rečeno, film je predvidiv, a jedini mogući obrt nije dovoljno zabašuren kako bi dozvolili crvu osnovane sumnje da nas muči do samog kraja.

Zapravo, osim dve majstorski režirane scene automobilske potere, koje pokazuju da Hyams i dalje može da se nosi sa mlađim kolegama (ipak je reč o reditelju koji potpisuje dva koliko-toliko solidna filma sa Van Dammeom), Izvan svake sumnje je nalik na neobičan eksperiment – film kakav bi snimio reditelj iz pedesetih ako bi ga nekim čudom transportovali u sadašnjost. Ovo je istovremeno i kompliment Hyamsu, ali i zamerka.

Naime, pribegavanje retro štimungu, koji se naročito ogleda na planu smenjivanja scena i upotrebe muzike (iskusni David Shire), pomoglo je reditelju da pronađe odgovarajući vizuelni ključ u kome će čak i pojedina opšta mesta delovati manje otrcano, ali je zato plaćen danak dramaturgiji – naročito kada je u pitanju pravilno doziranje informacija, kao i odnosi među likovima gde se „retro“ pre čita kao „anahrono“.

Ono što se Hyamsu ne može uzeti kao olakšavajuća okolnost je potpuna neiskorišćenost Michaela Douglasa čija se pojava svodi na nekoliko ne previše pamtljivih monologa, što je miljama daleko od Gordona Gekkoa recimo. Kada je reč o holivudskom podmlatku, Amber Tamblyn je uvek lepo videti na velikom platnu, iako i dalje ostaje na listi čekanja za ulogu u kojoj bi mogla da pokaže sav svoj potencijal. Jesse Bradford bi, pak, mogao da nastavi da se mota po TV serijama.

Izvan svake sumnje, kao i svaki film Petera Hyamsa, vizuelno je dovoljno izbrušen da ga je lako svariti i na momente u njemu uživati. Međutim, konačna presuda je sveobuhvatna. Hyams kao direktor fotografije je ubedio porotu, Hyams kao reditelj se izvukao uslovno, ali Hyams kao scenarista je kriv za triler koji je tek polovično uzbudljiv i nimalo originalan.



Komentari

  • Gravatar for Rac-q - Hiphopfob
    Rac-q - Hiphopfob (gost) | 10.11.2009. 11.26.12
    Sto mu gromova, ovaj Majkl Daglas sve više liči na svog oca. Samo se nadam da se i on, poput oca, nije zarekao da neće nikada umreti. Rac-Q misli da bi mu mnogo bilo da još jedno 50 godina gleda njegove filmove.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi