Popboks - 2012 – Roland Emmerich - Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.11.2009. 09:37 · 9

2012 – Roland Emmerich

Biće skoro propast sveta, nek’ propadne nije šteta

Samo Roland Emmerich može da pobije većinu svetske populacije i da od toga napravi bioskopsku zabavu sa sve srećnim krajem

Miloš Cvetković

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: 2012
Scenario: Roland Emmerich, Harald Kloser
Uloge: John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Danny Glover, Oliver Platt, Woody Harrelson, Thomas McCarthy, Zlatko Burić
Žanr: film katastrofe
Trajanje: 158 min.
Proizvodnja: SAD, 2009

2012 je ultimativni film katastrofe. Jedini način da se nadmaše razmere ovde prikazanog razaranja je da neko smisli filmski alibi za uništavanje čitavih galaksija. U međuvremenu, 2012 donosi spektakularne prizore zemljotresa u kojima nestaju delovi kontinenata, erupcija vulkana spram kojih je atomska bomba tek omanja petarda i cunamija koji uspevaju da zapljusnu čak i Mont Everest.

Prvi trenutak masovnog uništenja je zaista neverovatna sekvenca u kojoj se Kalifornija doslovno raspada. Emmerich je u samo nekoliko minuta uspeo da dovede u pitanje sve poznate i nepoznate zakone fizike u sceni koja je moguća isključivo na filmu i kao takva je savršeno zabavna.

Da je kompletan film na ovom nivou mogli bismo da govorimo o dementnom remek-delu u kome se orgija efekata koji simuliraju genocid majke prirode uspešno prodaje kao zabava uz kokice. Međutim, Emmerich ima i stalnu potrebu da glumi ozbiljnost, a to mu baš i ne ide.

Fokus u 2012 se prečesto pomera sa onoga što je srž filma (preživljavanje glavnog junaka i njegove porodice), na pojedine scene (Rio, Vatikan, Južno kinesko more, Indija, Vašington …) koje postaju samodovoljne morbidne razglednice, a pritom deluju krajnje usiljeno, rasplinjavaju film i ne donose ništa osim viška sporednih junaka i petparačke melodrame.

Ono što donekle vadi stvar je glumačka podela. John Cusack je uvek kul, bilo da igra prodavca ploča, plaćenog ubicu ili, u ovom slučaju, propalog pisca koji radi kao vozač limuzina. Chiwetel Ejiofor je krajnje ozbiljno shvatio ulogu mladog naučnika, dok se Woody Harrelson odlično zabavio u ulozi zaluđenika za teorije zavere iz kamp-prikolice.

Oliver Platt je uspeo da lik tipičnog ljigavog birokrate učini ljudskim i donekle simpatičnim, a Zlatko Burić u ulozi ruskog biznismena Jurija svojom pojavom i replikama nameće se kao kandidat za favorita (barem domaće) publike. Žene, pak, kao i inače kod Emmericha, nemaju baš najzahvalniju ulogu, a nešto slično se može izjaviti i za „rezervnog muža“ (Tom McCarthy) kome na čelu piše da neće dočekati kraj filma.

Oni koji su preživeli prethodne Emmerichove filmove i odlučili da se vrate po još trebalo bi da budu zadovoljni. Nakon prilično lošeg 10.000 B.C. novi film je povratak na dobro utabanu stazu koja je sad sve bliže logičnom ćorsokaku.

Međutim, Emmerich je koliko juče izjavio kako namerava da snimi nastavak Dana Nezavisnosti. Možda je zaista odlučio da uništi i po koju galaksiju…



Komentari

  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 18.11.2009. 11.43.05
    Filmovi katastrofe fino uspevaju u kriznim vremenima. Setite se samo sedamdesetih.
  • Gravatar for doqtor
    doqtor (gost) | 22.11.2009. 20.41.03
    Film je katastrofa.
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 24.11.2009. 10.48.07
    nema ovde filma, samo 45 minuta stvarno impresivno- spektakularnog unistenja i 100 minuta dosade, ali je makar tih 45 minuta zabavno...sve ostalo je cista katastrofa u svakom pogledu...
  • Gravatar for reciska
    reciska (gost) | 29.11.2009. 12.11.59
    maje su bile u pravu-2012. je katastrofa. ne vrijedi gledati ni zbog tih nekoliko "spektakularnih" scena.
  • Gravatar for Boris
    Boris (gost) | 04.12.2009. 10.33.41
    Kako nije sramota autora recenzije da hvali film???
  • Gravatar for Ja
    Ja (gost) | 07.12.2009. 10.10.21
    "Orgijanje efektima", kako reče autor teksta jeste stvar koja u ovom filmu jedino i vredi pa se i ne mOže reći da u tom smislu ima preterivanja. Bljutava melodrama u kojoj svi plaču, pokazuju ljudskost i strepe, kako za za bližnje svoje tako i za potpune neznace.Najveći heroj je predsednik(znamo već koji), najveći negativac ZliRus.Ružna podela ako uzmemo u obzir pokušaj reditelja da nas sve prikaže kao LJUDE, dobre LJUDE.SveUSvemu previsoka ocena od strane kritičara.Moja:dovoljan 3 tj. GLEDATI SAMO U SLUČAJU DOSADE!!!!
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 02.01.2010. 23.30.50
    Dva i po sata bola.. jako loš film.. genocid nad nervnim ćelijama..
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 02.03.2010. 21.14.40
    Jedan od najgorih filmova ikada. Roland Emmerich (koji je i jedan od scenarista) ubedljivo potvrdjuje da je najgori autor u istoriji filma.
  • Gravatar for Miroslav Ilic
    Miroslav Ilic (gost) | 25.05.2010. 17.00.02
    kako 6 leba ti? ne znam da li sam ikada gledao gori film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi