Popboks - PADAĆE ĆUFTE – Phil Lord, Christopher Miller - Špageti tvister(n) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.11.2009. 12:30 · 4

PADAĆE ĆUFTE – Phil Lord, Christopher Miller

Špageti tvister(n)

„Veće znači bolje, zar ne?“, kaže glavni lik ovog u svakom smislu predimenzioniranog kids flick-a. Ako ništa drugo, Padaće ćufte bar pokazuje na koliko nivoa ova izjava može biti pogrešna

Sofija Vuković

Ocena:
5


5/10

Naslov originala: Cloudy with a Chance of Meatballs
Scenario: Phil Lord i Christopher Miller, po knjizi Judi Barrett i Rona Barretta
Uloge: Bill Hader, Anna Faris, Neil Patrick Harris, James Caan, Bruce Campbell, Andy Samberg, Mr. T, Bobb'e J. Thompson, Benjamin Bratt, Al Roker, Lauren Graham, Will Forte
Žanr: Animirani/Komedija
Trajanje: 81 minut
Proizvodnja: SAD, 2009.

Surova konkurencija u svetu animiranog filma počela je da proizvodi ogroman pritisak na sve autore koji imaju nameru da se upuste u ovaj posao. Autorima Sonijevog animiranog prvenca sigurno nije bilo lako da se suoče sa ovakvim izazovom. I u ogromnoj želji da mu dorastu – malo su preterali.

Koristeći omiljenu dečju knjigu kao inspiraciju, Lord i Miller na svoj način obrađuju priču o minijaturnom ostrvu u Atlantskom okeanu gde hrana – pada sa neba. Za razliku od originalnog dela, gde poreklo ove sulude atmosferske pojave nije objašnjeno, u filmu je glavni krivac za tu situaciju nespretni ludi naučnik, Flint Lockwood (Hader), čiji je glavni cilj da dobije malo pažnje, uspeha i potvrde u nemaštovitom i dosadnom socijumu u kom živi. Osobe koje on prvenstveno želi da impresionira su njegov skromni i mudri otac (Caan) i slatka meteorološkinja Sam Sparks (Faris).

Međutim, u svojoj neprestanoj želji da nikog ne razočara i ispuni svima sve želje, Flint naručuje od mašine koju je kreirao sve sumanutije količine hrane, da bi se ukusne padavine na kraju pretvorile u niz hranljivih nepogoda, koje ne pogađaju samo njegov gradić, već prete da unište celu planetu. Film se od tog trenutka pretvara u parodiju filma-katastrofe, a Flint u nevoljnog akcionog heroja.

Iako je premisa dovoljno zanimljiva (čitaj uvrnuta), i ne može se reći da film nije uglavnom zabavan, na svakom koraku stiče se utisak preteranosti.

Atraktivna i živopisna CGI animacija, urađena u jarkim bubblegum bojama, iskorišćena je da bi se ilustrovao dekadentni svet neograničenog izobilja u koje je zapao gradić Chewandswallow, ali potpuno neumereno, tako da je gledalac konstantno bombardovan vizuelnim utiscima koji proizvode mučninu.

Isto ćete osetiti i pred pokušajima scenarista da u svakom trenutku ubace poneštu „urnebesno“. Neke šale se ponavljaju toliko puta, da do kraja gube svaku sposobnost da izmame makar osmeh, a blatantni samoironični humor, više namenjen odraslima nego deci, mada u rukama prevejanih komičara Hadera i Faris, u ovom kontekstu više izmamljuje osećaj neprijatnosti i oduzima bilo kakvu mogućnost identifikacije sa likovima. Jedina osoba čija će vas se sudbina ticati je tužni Flintov otac, jedini koji vidi da se katastrofa bliži pre svih ostalih.

Blago iritantan je i moralistički podtekst kojim nas autori sve vreme biju po glavi: pohlepa i neumerenost u blagostanju, problem zagađenja životne sredine, prednost fizičkog izgleda nad pameću... izgleda da su uspeli da ubace svaku važnu životnu pouku koje su se setili. Samo što nije sigurno da će ih deca prepoznati u oluji džinovskih viršli i ćufti.



Komentari

  • Gravatar for gram program
    gram program (gost) | 26.11.2009. 18.08.32
    Da sam mali i debeo, ovaj crtani bio bi mi zanimljiv. Posto nisam, nije!!!
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 27.11.2009. 19.50.23
    filmu nista ne fali. dosta pitomog humora i lepo animiranih scena...vredi pogledati
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 03.12.2009. 22.36.53
    Поприлично досадно...
  • Gravatar for Predrag
    Predrag (gost) | 07.12.2009. 19.59.56
    Odlican crtani. Pozdrav.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi