Popboks - PARANORMALNA AKTIVNOST – Oren Peli - Bu! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.12.2009. 12:30 · 5

PARANORMALNA AKTIVNOST – Oren Peli

Bu!

Deset godina nakon Veštice iz Blera pojavio se potencijalni naslednik

Miloš Cvetković

Ocena:
4


4/10

Zvanični naslov: Paranormal Activity
Scenario: Oren Peli
Uloge: Katie Featherston, Micah Sloat
Žanr: horor
Trajanje: 99 min.
Proizvodnja: SAD, 2007

Da li se publika zasitila eksplicitnih horora u kojima krv pršti na sve strane ili je pak presudila jednostavnost premise koja je gledaocima pomogla da se sa lakoćom užive u dešavanja (pa, i nedešavanja) na platnu? Paranormalna aktivnost je film čiji se uspeh može posmatrati fenomenološki, ali to je već priča za sebe. Sigurno zanimljivija od filma.

Za razliku od nepreglednih šuma iz Veštice iz Blera i odličnog švedskog horora Nepoznato, Paranormalna aktivnost horor pronalazi u skučenom stanu u kome živi jedan sasvim običan par – Katie i Micah.

Vizuelno svedeni dokumentaristički pristup sve vreme vrluda između banalnosti i ružnoće YouTube kućnog videa i minimalizma koji povremeno uspešno provocira univerzalni osećaj straha poznat svakom koga je bar jednom u mrklom mraku svog doma prenuo neki iznenadni zvuk.

U noćnim scenama nepokretna kamera koja ograničava vidno polje gledaoca unosi jednu gotovo opipljivu dozu napetosti dok oko posmatrača nesvesno traži i najmanju promenu unutar kadra. Svaki pokret ili zvuk, pomeranje vrata ili promena senke dovoljni su da potaknu instiktivni trzaj, a banalni enterijer spavaće sobe samo dodatno pojačava tenziju. Međutim, to je svega nekoliko minuta razuđenih u moru ispraznosti.

Nedostatak pravog zapleta oseća se pre svega u dnevnim scenama, a likovi sem načelne uverljivosti i povremene iritantnosti (što posebno važi za mušku polovinu para) nemaju šta drugo da ponude. Da stvar bude gora, desetak minuta pre kraja na scenu stupaju nedomišljena rešenja preuzeta iz loših B horora, što ovde u dva poteza ruši do tada barem dosledno sprovedenu realističnost ugođaja.

Između zbrzanog poluobjašnjenja za neobične fenomene koje naši junaci pronalaze zgotovljena na internetu (!) i završne šok scene koja je naknadno dosnimljena, Paranormalna aktivnost od zanimljivog eksperimenta postaje samo još jedna vožnja tunelom strave u kome vas čekaju izlomljeni plastični kosturi i pocepani papirni duhovi.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 16.12.2009. 12.03.38
    Dosada je blaga rec za ovaj nazovi film.
  • Gravatar for KAMELEON
    KAMELEON (gost) | 17.12.2009. 08.57.26
    Ne shvatam kako ovo moze da bude cetvorka. Ovo je nula.
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 17.12.2009. 16.06.48
    Причајте ви шта хоћете, али хорор филм који се довија у кући а не укључује 10 тинејџера у њој је револуција у жанру:)Код који куцам је 3333... Језиво...
  • Gravatar for V
    V (gost) | 20.12.2009. 11.36.59
    Ja mislim da je ovaj film, jedan od najboljih filmova koje sam gledao ove godine (iako je film prilicno star). Verzija koja se pojavila na internetu ima kraj koji je razvodnjen i nema pravi vrhunac, dok je verzija sa Spilbergovim krajem (i dodatnim scenama), koja se prikazivala u bioskopu, zaista odlicna. Preporuka za zaista jeziv i kvalitetan horor, a nema ni kapi krvi...
  • Gravatar for Dosada Bozija
    Dosada Bozija (gost) | 25.12.2009. 20.07.12
    Naslednik "Vestice iz Blera"... jel' to dobro ili lose? U svakom slucaju, nedavno sam tek odgledao "Kloverfild" (verovatno najbolji film u ovom podzanru) i shvatio svu perfidnost igre koju igraju holivudski producenti sa filmovima koji treba da izgledaju jevtino (u smislu budzeta) . Spoznavsi laku dostupnost novih digitalnih tehnologija, resili su da enormno podignu produkcijske standarde filmova koji su, toboze, zasnovani na koriscenju pomenutih tehnologija. Tako su u zacetku sprecili mlade i dovitljive autore da za male pare snimaju subverzivne, a konkurentne horor-filmice, zbog kojih su ranije Korman ili Karpenter morali da beze u zabran "B" produkcije. Tako da nije bitno kakvog je kreativnog dometava ovaj film, vazno je da je snimljen i da slicnih bude sto vise, a da svi dodju iz "A" produkcije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi