Popboks - MOON – Duncan Jones - Space Oddity [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.01.2010. 12:05 · 11

MOON – Duncan Jones

Space Oddity

Četiri decenije nakon Bowiejevog muzičkog istraživanja svemira njegov sin, britanski režiser Duncan Jones, pozabavio se ovom temom u svom dugometražnom prvencu Moon

Jasna Obradović

Ocena:
8


8/10

Naslov originala: Moon
Scenario: Duncan Jones, Nathan Parker
Uloge: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott
Žanr: drama, misterija, naučna fantastika
Trajanje: 97 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija, 2009.

Za samo 33 dana i 5 miliona dolara Jones je napravio svoju viziju bliske budućnosti: energetska kriza na Zemlji razrešena je pomoću gasa koji se iskopava na Mesecu. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell samostalno rukovodi ovom operacijom u svemirskoj postaji na tamnoj strani Zemljinog satelita, krckajući poslednje dane do isteka trogodišnjeg ugovora sa kompanijom Lunar Corp. Njegovo jedino društvo je Gerty (zvonki glas Kevina Spaceyja), nekakva staromodnija verzija Kubrickovog HAL-a.

Nalazeći inspiraciju u naučnofantastičnim filmovima iz 70-ih godina (scena zalivanja cveća je očigledan omaž Trumbullovom Silent Running) i, naravno, Odiseji (enterijer svemirske stanice, kompjuter koji govori, izlet van stanice radi uklanjanja kvara), Jones stvara monotonu atmosferu kojom dominiraju teskobna osećanja izolacije, usamljenosti i čežnje za voljenim bićima i ljudskim kontaktom.

U momentu kada je gledalac već potpuno omamljen Samovom beskrajno dosadnom dnevnom rutinom u ritmu klavirskog arpeđa (strahujući da pred sobom ima nekakvu šuplju kopiju Odiseje) režiser u radnju uvodi obrt – pojavu tajanstvenog stranca koji neverovatno liči na Sama (takođe u tumačenju Rockwella). Atmosfera se menja za 180°, ali, i dalje sporijim, Mesečevim tempom. Monotoniju zamenjuju paranoja, rastuća panika i osećanje neposredne opasnosti, dok se sve ne rasplete uz zvuk ispaljivanja svemirske kapsule u vakuum.

Imajući na umu da je film manje-više a one man show, Jones je ulogu Sama Bella pisao specijalno za Rockwella, koji osvaja od prve scene, a u portretisanju dva lika koja su ista, a opet, potpuno drugačija, naprosto obara s nogu. Oni su kao slike „pre i posle“, samo, u ovom slučaju, pre i posle 3 godine samoće, sa svim propratnim elementima fizičkog i psihičkog propadanja. Prisustvo dvojnika je i sa tehničke strane besprekorno: oni razgovaraju, kreću se u istom prostoru, i čak dodiruju jedan drugog (pa je Moon, u tom smislu, pomerio granice, svrgnuvši s trona npr. Adaptaciju).

Jonesu bi se mogla zameriti banalnost razrešenja misterije i konačnog raspleta, čime se film opasno približava nekakvoj SF verziji Međunarodne zavere i sličnih.

Međutim, režiser momenat razrešenja korporativne afere ostavlja u pozadini (izostavljajući zamorno moralisanje), i služi se raspletom kako bi potpuno ogolio svog junaka, intenzivirajući, tako, pitanja identiteta i smisla. Lišavajući Sama Bella čak i uspomena, ali ne i osećanja i nade, namenjuje mu repliku na koju jedna mašina nema odgovora: „Nismo mi programi, već ljudska bića“.



Komentari

  • Gravatar for jedan od...
    jedan od... (gost) | 05.01.2010. 11.48.12
    filmova godine...
  • Gravatar for Ilke
    Ilke (gost) | 05.01.2010. 14.15.45
    ..koji svakako treba izbeci.
  • Gravatar for dendyconsole
    dendyconsole (gost) | 05.01.2010. 15.44.29
    sjajan
  • Gravatar for alex
    alex (gost) | 05.01.2010. 21.15.08
    Odlican film.
  • Gravatar for doqtor
    doqtor (gost) | 05.01.2010. 21.28.00
    meni film godine. osećaj izolacije i osamljenosti je besprekoran. film prati i fenomenalan soundtrack Clinta Mansella
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 06.01.2010. 12.49.48
    a oni momenti sa temom "i am the one and only" nekadasnje teen zvezde chesney hawkes-a...sjajna metafora.
  • Gravatar for ReTox
    ReTox (gost) | 06.01.2010. 22.52.33
    fenomenalan film
  • Gravatar for .
    . (gost) | 08.01.2010. 22.08.47
    Odličan film. senzibilan. Da se naduvaš i plačeš.
  • Gravatar for kleo
    kleo (gost) | 10.01.2010. 10.56.59
    stvarno dobar film
  • Gravatar for Stiv
    Stiv (gost) | 12.01.2010. 03.00.02
    Grejt fakin muvi!
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 13.01.2010. 18.42.49
    Gledajuci ovaj film...vidim blisku buducnost politicke dominacije po pitanju resursa u kojoj opet mali ljudi ginu.Stravicna prica prozeta Duncanovom prozom mesec kao oruzije mocnika koji zele da dominiraju.I u buducnost recept danasnjice.Po meni fantstican film pun istine i dubine.... kako ko shvati.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi