Popboks - WHIP IT – Drew Barrymore - Alter ego indi princeze [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.01.2010. 14:00 · 4

WHIP IT – Drew Barrymore

Alter ego indi princeze

Rediteljski debi Drew Barrymore će neki od nas koji smo slabi na ovu glumicu, gledati uz veliku dozu navijanja i tolerancije

Kristina Đuković

Ocena:
5


5/10

Naziv originala: Whip it
Scenario: Shauna Cross
Uloge: Ellen Page, Alia Shawkat, Kristen Wiig, Mary Calaghan Lynch, Daniel Stern, Juliette Lewis, Drew Barrymore, Marcia Gay Harden, Barbara Coven, Edward Austin Austin
Žanr: drama, komedija, sportski
Trajanje: 111 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Whip It deluje kao zbir svega što bi Drew Barrymore volela da ima na jednom mestu, pa se često više vide njene želje i zamisli, nego rediteljska veština da se oblikuje celovita predstava. Koliko god rezultat bio manjkav, pleni transparentnost njenog oduševljenja sopstvenim igralištem.

Krajnje sulud sport koji izvode ženske ekipe na rolerima upoznajemo u njegovom vrhuncu – derbi u Ostinu! Iako navrat nanos uvedene u život mlade Bliss koju majka upravo sprema za finale takmičenja za lokalnu misicu, devojke na rolerima uspevaju da se nametnu gotovo arhaičnom ikonografijom koja znojnice pre pozajmljuje od Rockyja nego od kulturološki nanovo osvešćene i nabudžene ulične subkulture. Nalik dobrim sportskim filmovima, naša junakinja upada u slabiji tim koji s ponosom i humorom izvikuje “Druge smo!” ko zna koju godinu zaredom.

Osnovna mana filma je što Barrymore traljavo gradi tenziju do finalnog takmičenja i loše gradira porodičnu dramu koju u kući pokreće iskradanje Bliss iz haljina buduće misice u svet jakih devojaka i odranih kolena. Podrazumevanja koja se izvlače iz žanrovskih postulata prenose se na podrazumevanja u razvoju likova i ključnih detalja u priči.

Prilično lošu dinamiku filma i predvidivost svakog narednog segmenta, u velikoj meri vade energične i vizuelno upečatljive glumačke silesije poput Juliette Lewis, koju Barrymore izvlači iz ormara, a koja uspeva da unese trnce jeze kao predvodnica protivničkog tima. Ali, ponajviše, spuštena lopta koju Barrymore ni u jednom trenutku ne baca predaleko ostavljajući nas u poziciji gledalaca malog fudbala.

Opuštenost narušava svojom ozbiljnošću i ambicioznošću jedino Ellen Page za šta ova glumica nije kriva, jer bi to bilo kao da krivimo dobrog đaka što je savršeno uradio zadatak kad je ceo razred pobegao sa časa. Takođe, Pageova za sobom povlači teret prethodnih, uglavnom “pametno” intoniranih filmova koji celoj riot grrrl ekipi daju preteranu težinu i kvare njihov puko ikonografski, samim tim spotovski šmek.

Barrymore, koja je i samu sebe sklonila u poslednje redove roleraškog tima, Pageovoj daje prostor za dramu koja kao da ne pripada ovakvom filmu, a u isto vreme propušta da izgradi zanimljive odnose između 17-ogodišnje Bliss i članica njenog tima koje su sve na pragu treće decenije.

U intervjuima povodom filma rediteljka je govorila kako joj je namera bila da ulogom Bliss koja otkriva svoj alter ego Babe Ruthless - kometu na rolerima, oslobodi Ellen Page iz njene filmske poze – ranjive indi devojčice. Međutim, ulogom raspolućene Bliss, Pageovoj je ponuđen samo narativ o dekonstrukciji takve filmske slike koji je još dublje utemeljuje u vrednosti koje oličava.

Čemu dodatno doprinosi saundtrek za film koji svesno omekšava srčanost i energiju ženske bitke na rolerima, stvarajući utisak da svi američki tinejdžeri odrastaju uz identičnu muziku čak i ako su im priče različite.



Komentari

  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 11.01.2010. 13.58.45
    Kolko je dobra ova Elen Pejdž to je strah jedan...
  • Gravatar for Jabba the Slut
    Jabba the Slut (gost) | 11.01.2010. 14.53.06
    Odlican je film. Ali ni ova kritika nije sasvim pogresna nego je prosto stvar u tome, ili ti lezi film ili ne...
  • Gravatar for meni je bilo
    meni je bilo (gost) | 11.01.2010. 16.44.00
    jako besmisleno kad u onoj sceni kad se ona oprašta od dečka ujutru, počinje No Suprises...nekako ko da su samo nabacali pesme bez bilo kakvog smisla sa pričom
  • Gravatar for aja
    aja (gost) | 13.01.2010. 11.05.32
    Ja se uglavnom slazem sa kritikom, narocito u pogledu dinamike i predvidivosti, ali covece meni je ovaj film bio toliko zabavan! One zenske su ludnica, bukvalno sam posle filma otisla u podrum da iskopam roshke :) potpuni filgud.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi