Popboks - FIRST SQUAD – Yoshiharu Ashino - Pioniri maleni, mi smo vojska prava… [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.01.2010. 12:05 · 3

FIRST SQUAD – Yoshiharu Ashino

Pioniri maleni, mi smo vojska prava…

Jedan od najiščekivanijih animea, još od 2005-e, kada se pojavio spot za pesmu Наша с тобой победа ruskog repera Legalizea sigurno je First Squad

Nikola Gocić

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: First Squad: The Moment of Truth
Scenario: Aljosha Klimov, Misha Shprits
Uloge: Elena Chebaturkina, Sergei Aisman, Michael Beskorovainy
Žanr: animirani, ratni, fantastika
Trajanje: 73 min
Proizvodnja: Rusija, Japan, Kanada, 2009.

Studio 4°C je, proteklih godina, iznedrio nekoliko ultra-stilizovanih animea i dokazao da su njihovi animatori spremni na svakojake, najčešće uspešne, eksperimente (Digital Juice, Mind Game, Genius Party & Genius Party Beyond) i međunarodnu saradnju (Animatrix, Batman: Gotham Knight). Osim toga, treba im zahvaliti što su artističniji anime približili široj publici, ma koliko ona negodovala, izobličujući estetiku glavnotokovskih ostvarenja i prilagođavajući je svojim potrebama, što je, u istoj meri, primenjeno i u slučaju animea First Squad.

Godina je 1942. Na Istočnom frontu, okultisti SS-a odlučuju da prizovu duh moćnog barona von Wolffa, poraženog 1242. u Bici na ledu, kako bi tok rata preokrenuli u svoju korist. U redovima Crvene armije, šesta divizija ruske obaveštajne službe odlučuje da, pomoću necro-portala oživi pripadnike Prvog odreda - pionire stradale početkom rata. U tome će im  pomoći jedina preživela pionirka, 14-ogodišnja Nadya, koja poseduje moć da predvidi Momente Istine, najkritičnije trenutke u budućim okršajima, tokom kojih akcije jedne osobe mogu odlučiti ishod borbe...

Zasnovan na konceptu dvojice ruskih umetnika, Aljoshe Klimova i Mishe Shpritsa, inspirisanih, između ostalog, i delom Mamorua Oshiia i Tarkovskog, a nastao u saradnji sa rediteljem Ashinom, First Squad gotovo neprimetno objedinjuje ruski i japanski senzibilitet, četiri različita, ali međusobno izbalansirana žanra (akciju, istorijsku fikciju, dramu i lažni dokumentarac, a.k.a. mockumentary) i kao najveće iznenađenje (i najrizičniji potez), animiranu i igranu formu.

U kvazidokumentarnim sekcencama stručnjaci različitih profila, od vojnih lica preko ratnih veterana i psihoanalitičara do novinara, pokušavaju da daju sopstveno viđenje određenih događaja, pa tako jedni racionalizuju natprirodno, a drugi tvrde kako “Rusi nikada nisu bili umešani u takve gluposti”.

Ideja Klimova i Shpritsa potekla je iz stripa Pionirski heroji, o borbi pionira sa nacistima tokom II svetskog rata, jedinog izvora herojske akcije u Sovjetskom Savezu 80-ih, s obzirom na to da su zapadnjački filmovi i literatura bili zabranjeni. Namera scenarista je bila da sećanja na sovjetsku kulturu implementiraju u savremenu umetnost, odnosno u sve popularniji fenomen – anime.

Već u uvodnoj špici, jednoj od najprivlačnijih u japanimaciji, a u stilu propagadnih komunističkih postera, postaje očigledno da su postigli svoj cilj. Rezultati temeljnog istraživanja jesu autentični kostimi, vozila, dokumenti, planovi i arhitektura, čime je stvoreno realistično okruženje.

Osim sveta živih, kojim dominiraju nijanse braon i sive, uz belinu snega i crvene detalje, prikazan je i svet mrtvih, ispunjen ne samo avetima, već i ostacima statua i objekata pod velom ljubičaste, što se pokazalo kao zanimljiv (logičan?) izbor. Iako se po paleti boja razlikuju, atmosfera koja vlada ovim svetovima je slična, jer pali borci nastavljaju tamo gde su za života stali, a zaokružena je odgovarajućom zvučnom podlogom ili, neretko, tišinom, kada je muzika suvišna. Put sa ovog ka onom svetu (preciznije, povratak Nadyinih drugova među žive), kao i Nadyino snoviđajno podsećanje na prošlost upečatljivi su primeri animiranog nadrealizma.

Klišei koji su u današnjim bilo igranim, bilo animiranim ostvarenjima česta pojava, a kojih i ovde ima, prožeti su nenametljivo, kroz poluozbiljnu igru slobodoumnog tumačenja istorijskih lekcija. “Cliffhanger” na samom kraju pruža nadu da će jednostavna, mitolika priča poprimiti novu dimenziju u nastavku (serijalu?), a likovi postati još kompletniji. To, međutim, ne znači da su oni loši – naprotiv, spontanost u razvoju protagonista i njihovih odnosa (Nadye i njenih drugova, naročito) tokom vrlo ograničenog roka, učiniće da se gledalac u tom malom, ali odabranom društvu oseća prijatno, ispunjen emocijama. 

Glasove im pozajmljuju ruski glumci, čime se dosta dobilo na egzotičnosti, uprkos činjenici da Rusima nedostaje prstohvat onog žara koji poseduju japanski seiyūi – ipak je to potpuno drugačiji mentalitet. Možda baš zbog toga First Squad treba, pre svih, preporučiti rusofilima, pa tek onda ljubiteljima animea.

Ako možete da pređete preko toga da je stil za koji (kilo)gram (kako za koga) teži od sadržaja, First Squad: The Moment of Truth će vam pružiti nezaboravan doživljaj. Bilo bi šteta ignorisati entuzijazam Klimova i Shpritsa, kao debitanata u anime vodama, jer se njihov prvenac lagodno može smestiti među najatraktivnje osvrte na II svetski rat u okviru sedme umetnosti, pa zato zaslužuje naslednika.



Komentari

  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 22.01.2010. 12.40.38
    remek delo na kakva su nas rusi već navikli u njihovoj kinematografiji u poslednjih nekoliko godina (ostrvo, povratak).
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.01.2010. 13.31.05
    pa dobro....u vrhu anim ponude prosle godine, bas zbog svog "ruskog pristupa" , koji ga ipak razlikuje od klasicnih anime ostvarenja..ali nesto nisam ostao bas prikovan za stolicu. realna ocjena..
  • Gravatar for gospodin nimani
    gospodin nimani (gost) | 22.01.2010. 21.06.39
    u svetu anime, verovatno ima boljih filmova, ali kad je reč o istočnoevropskom ili ratnom filmu, ovaj film je ogroman korak napred i bezmalo masterpis. o tome da je ovaj film nekako na liniji srpskih "edit i ja" i "beogradskog fantoma" takođe možemo diskutovati. obavezno pogledati!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi