Popboks - SAVRŠEN DOM – Sam Mendes - Recept za porodicu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.01.2010. 12:25 · 5

SAVRŠEN DOM – Sam Mendes

Recept za porodicu

Pošto nas je navikao da nakon gledanja njegovih filmova padamo u depresiju i kontempliramo o smislu života, Sam Mendes je izgleda rešio da dâ malo vedriji odgovor na to pitanje

Sofija Vuković

Ocena:
8


8/10

Originalni naslov: Away We Go
Scenario: Dave Eggers, Vendela Vida
Uloge: John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Carmen Ejogo, Jim Gaffigan, Maggie Gyllenhaal, Josh Hamilton, Allison Janney, Melanie Lynskey, Chris Messina, Catherine O'Hara, Paul Schneider
Žanr: Komedija/Drama
Trajanje: 98 minuta
Proizvodnja: USA, 2009.

Ako ste pomislili da vam je već dosta filmova i serija o tridesetogodišnjacima zaglavljenim u prelaznoj fazi između koledža i porodice, ovaj film će vas možda navesti da promenite mišljenje.

Burt (Krasinski) i Verona (Rudolph) nisu baš izabrali takvo bivstvovanje. Pre su u njega skliznuli usled nerazmišljanja i neprekidnog odlaganja važnih odluka. Veronina trudnoća će ih grubo munuti u rebra i podsetiti da je možda vreme da „sviju gnezdo“ na nekom boljem mestu od ledenog stana sa kartonskim prozorima u kome trenutno (verovatno večito privremeno) žive. Suočeni sa ovim neočekivanim obrtom, a pošto se oboje bave poslovima koji ih ne vezuju za mesto u kom žive, oni kreću u potragu za domom.

Tačnije rečeno, oni traže model porodice koji bi mogli da iskopiraju. Pošto su Veronini roditelji davno preminuli, a Burtovi u svom penzionerskom sebičluku ne pružaju baš sjajan uzor, Burt i Verona pokušavaju da nađu neki bolji. Njihovi prijatelji i rođaci, od kojih žele da pokupe taj pelcer, se kreću od grotesknih karikatura (Janney kao emotivno distancirana, alkoholisana gospođa iz predgrađa, Gyllenhaal kao New Age-koledž komunista-HC feministkinja) do dirljivih skica bolno nesavršenih, ali ipak nekim čudom funkcionalnih zajednica. Mendes vrši zajedljivu disekciju porodice 21. veka kao poprilično mutirane ćelije društva, ali tome istovremeno kontrastira optimizam i veru u ljubav, koje otelovljuju glavni likovi.

Suočeni sa nizom iskrivljenih porodičnih slika, Burt i Verona će naučiti da malo više cene svoj slobodni život, svoju neočekivanu bebu i jedno drugo, iako je njihova međusobna privrženost od samog početka izvan svake sumnje. Odgovor na zagonetku koju pokušavaju da reše im je, naravno, sve vreme ispred nosa, ali kako to često i u stvarnom životu biva, i ovde je put do odgovora bitniji od njega samog.

Ono čime Savršen dom ultimativno razoružava nije ni briljantno oštroumni sarkastični scenario Eggersa i Vidae, niti kristalno jasna „moralna pouka“. Njegova prava vrlina je simpatična nepretencioznost i suptilna virtuoznost koja isijava iz svakog kadra, a naročito iz odličnih izvedbi dvoje glavnih glumaca. Savršen dom nije jedan od onih „velikih“ filmova, on neće promeniti svet, ali će zato svakom ko ga pažljivo pogleda, a naročito ljudima koji su na sličnoj životnoj raskrsnici, pružiti novi, nadajmo se vedriji pogled na stvarnost.



Komentari

  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 25.01.2010. 14.42.18
    sofija daje non-stop previsoke ocene
  • Gravatar for patetika od...
    patetika od... (gost) | 25.01.2010. 20.31.38
    filma...
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 26.01.2010. 03.00.45
    simpatičan film u početku a pred kraj neizrecivo dosadan & predvidljiv.
  • Gravatar for ses
    ses (gost) | 28.01.2010. 10.59.04
    meni bio strahovito dosadan.
  • Gravatar for ddd
    ddd (gost) | 28.01.2010. 17.25.46
    jedan od boljih sa americkog kontinenta iz 2009.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi