Popboks - AKVARIJUM – Andrea Arnold (FEST 2010) - Fish Tank Girl [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 26.02.2010. 12:35 · 12

AKVARIJUM – Andrea Arnold (FEST 2010)

Fish Tank Girl

Snažnom, antiholmarkovskom pričom o odrastanju britanska rediteljka Andrea Arnold opravdala je dobru reputaciju stečenu prvencem Read Road

Jasna Obradović

Ocena:
9


9/10

Originalni naziv: Fish Tank
Scenario: Andrea Arnold
Uloge: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths
Žanr: drama
Trajanje: 123 min
Proizvodnja: Velika Britanija, 2009.

Mia (Katie Jarvis) je problematična 15-ogodišnjakinja koja živi sa majkom i sestrom u siromašnim blokovima Eseksa. Izbačena iz škole i odbačena od vršnjaka, provodi dane u gluvarenju i opijanju (kad uspe da se dočepa alkohola), i jedini beg od grube svakodnevice nalazi u brejkdensu. A, onda se zaljubljuje u majčinog novog dečka Connora (Michael Fassbender).

Ova priča je milion puta ispričana, ali ne na način na koji to čini Andrea Arnold. S jedne strane nastavlja tradiciju britanskog neorealizma (tzv. „realizam sudopere“) u maniru Kena Loacha i Mikea Leighja. Služeći se jednostavnom tehnikom snimanja i ručnom kamerom verno prikazuje depresivni ambijent u kom tavori radnička klasa: industrijsku zonu i vresište, turbine i napuštene stanove. Taj prostor naseljavaju disfunkcionalne porodice, mlade, propale majke sa ogromnim seksualnim apetitima, opasni momci sa pit bulovima, devojčice koje psuju, puše i piju. Rediteljka film lišava čak i muzičke pozadine – sve je potpuno ogoljeno, bez ukrasa i efekata koji bi gledaocu sugerisali šta da misli i oseća.

Međutim, Akvarijum prevazilazi okvire socijalne drame. U sirove slike rediteljka odvažno i uspešno unosi lirske elemente (susret sa konjem, hvatanje ribe golim rukama, ples za Connora), dajući filmu novu, poetsku dimenziju. Atmosfera je nabijena najrazličitijim emocijama, od besa do seksualne tenzije, bez trunke melodramatičnosti i sentimentalizma. Scene u kojima je predstavljena Mijina zanesenost Connorom po delikatnosti i romantičnosti podsećaju na ekranizacije romana Jane Austen, samo erotizovane. Akumulirani emotivni naboj konačno se eksplozivno oslobađa kroz odmazdu razočarane tinejdžerke u poslednjoj fazi filma, zlokobnoj i mračnoj poput sudbonosne vode kraj koje se odigrava rasplet i koja na momente vraća u sećanje prethodni film Andree Arnold, Red Road.

Pošto je sve prikazano iz Mijinog ugla, veliki teret je pao na mladu Katie Jarvis, devojku bez ikakvog glumačkog iskustva, koju je rediteljka angažovala nakon što je slučajno prisustvovala njenoj bučnoj svađi sa dečkom na železničkoj stanici. Jarvisova kao da iz privatnog života crpi inspiraciju za tumačenje lika besne tinejdžerke u konstantnom grču (čak su i njeni plesni pokreti kruti i inhibirani). Ni ostali po kvalitetu ne zaostaju za njom: harizmatični Fassbender omađijao je i Mijinu porodicu, i gledaoce, dok je Kierston Wareing u ulozi majke slika i prilika onoga što bi Amerikanci nazvali trailer trash.

Koliko god ostali likovi bili složeni, i više za žaljenje, nego za osudu, Arnoldova samo glavnoj junakinja namenjuje drugačiju sudbinu (zašto da ne, zaslužila je?). U momentu kada se tragedija zloslutno nadvije nad njom, spašava je najgoreg i izvlači iz klaustrofobičnog akvarijuma u kom živi, sugerišući na kraj bolne faze odrastanja. Otuda kraj filma nosi nadu i neizvesnost plivanja u velikom moru.

FEST 2010. na Popboksu:



Komentari

  • Gravatar for Kleo
    Kleo (gost) | 26.02.2010. 19.16.47
    Meni se film jako dopao, dobro je opisan u recenziji, emotivan ali ne i sentimentalan ili patetican. Jedino mi nategnuto deluje bilo kakvo poredjenje sa Jane Austin. Definitivno vredan gledanja!!!
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 27.02.2010. 02.29.42
    devojku koja glumi glavnu ulogu su zapravo producenti pronašli u jednom engleskom predgrađu,tako da je verno prenela život sa ulice...vredno gledanja.
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 27.02.2010. 15.02.41
    sjajan film kao i njen prethodni,ta engleska autenticnost i osecaj za dramu u najboljom maniru Mike Leigha,samo ja bih ipak izdvojio Prorok,film koji te drzi 150 minuta ,najbolji film o zatvoru ikada
  • Gravatar for ž
    ž (gost) | 27.02.2010. 21.04.36
    sjajan film
  • Gravatar for Ilke
    Ilke (gost) | 28.02.2010. 07.40.22
    Film nije nista posebno, a kraj je toliko uzasan da sasvim ubije onu nistaposebnost sa pocetka te daje samo bezvezariju...
  • Gravatar for eetanol
    eetanol (gost) | 28.02.2010. 09.21.37
    film je super, kraj isto
  • Gravatar for posle sam se vratio
    posle sam se vratio (gost) | 28.02.2010. 11.42.50
    na pocetak da se uverim da je zensko pisalo recenziju :)
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 01.03.2010. 08.02.20
    Slazem se sa recenzentom da je "ova prica milion puta ispricana". Britanci, bas kao i Srbi, kad ne znaju sta ce, snime socijalu. 2/10
  • Gravatar for martin idn
    martin idn (gost) | 02.03.2010. 19.50.06
    Film definitivno vredi pogledati, jedan od svetlijih trenutaka ovog festa iako je izbogr filmova uglavnom krsh. Danas nema nicheg originalnog i neicheg novog. Bitan je nachin na koji se preprichano i isprichano predstavi...
  • Gravatar for Ilke
    Ilke (gost) | 03.03.2010. 06.47.51
    Pexa, svaka cast :) ...
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 19.04.2010. 18.54.02
    Bez sumnje ubedljivo NAJbolji film sa FESTA ove godine, prica tako mocno ispricana, socijala i teskoba koje konacno imaju poentu, ostvarenje prepuno simbolike i kraj za pamcenje. Skoro me neki britanski film nije ovako odusevio. 10/10
  • Gravatar for bilja
    bilja (gost) | 20.10.2010. 11.57.05
    Meni je ovaj film tako tako dobar , gledala sam ga nekoliko puta . odlicno . I uvijek sam se pitala dali jos netko nosi Air max 2 osim Srba .
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi