Popboks - ZATVORENO OSTRVO – Martin Scorsese - Među javom i med snom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 19.03.2010. 14:05 · 17

ZATVORENO OSTRVO – Martin Scorsese

Među javom i med snom

Kada su mediji objavili da prekaljeni režiser snima svoj prvi slasher, mnogi su se našli u neverici. Oskarovac Scorsese i horor?

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: Shutter Island
Scenario: Laeta Kalogridis (po istoimenom romanu Dennisa Lehanea)
Uloge: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Patricia Clarkson, John Carroll Lynch, Jackie Earle Haley, Elias Koteas, Max von Sydow
Žanr: misterija
Trajanje: 138. min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Zatvoreno ostrvo nije film strave i užasa, bar ne u užem smislu te reči, a svakako nije bodycount slasher. U pitanu je psihološka misterija sa izdašnom merom uznemirujućih prizora koja sa Andersonovovim remek-delom Session 9 deli sličnu lokaciju (ustanova za mentalno obolele) i pokušaj da kod gledalaca izazove nelagodnost i jezu. (Poređanja sa Kubrickovim Isijavanjem i Lyneovom Džejkobovom lestvicom košmara takođe nisu bez osnova, mada treba naglasiti da su oba ova filma otvorenije igrala na kartu horora.)

Radnja filma smeštena je u 1954. godinu. DiCaprio i Ruffalo glume federalne šerife poslate da istraže nestanak pacijentkinje iz zatvorske psihijatrijske bolnice na izolovanom ostrvu. Dok se bavi istragom i upoznaje neobične stanovnike ostrva, Teddyja (DiCaprio) počinju da progone vlastit demoni – najčešće oličeni u fantazmu njegove tragično nastradale supruge Dolores (Williams) i sećanja na užase nacističkog logora smrti u čijem je oslobođenju učestvovao krajem Drugog svetskog rata.

Za razliku od Mistične reke Briana Helgelanda i Clinta Eastwooda, takođe urađene prema romanu Dennisa Lehanea, koja je bila čvrsto ukorenjena u stvarnosti, Zatvoreno ostrvo je mešavina realističnih i fantazmagoričnih zbivanja. Scorsese sa užitkom prikazuje uznemirujuće prizore (posebno su upečatljivi flešbekovi iz logora smrti), ali uspeva da pretera sa snoviđenjima. Priča se polako gubi tokom trajanja od preko dva sata - sve do predvidivog razrešenja. Naime, Zatvoreno ostrvo je jedan od onih „filmova sa preokretom“, vrste koja je postala popularna od Šestog čula pa na ovamo. Ali, nevolja je u tome, kako to već obično biva, što se taj „brižljivo pripremani“ preokret može predvideti još od prve scene.

Film je, kao što je bilo i za očekivati, majstorski snimljen. Scorsese ne propušta priliku da u pojedinim kadrovima oda počast svojim uzorima – velikim majstorima saspensa Alfredu Hitchcocku i Mariju Bavi. Glumačka podela je odlična, a jedinu slabu kariku u podeli predstavlja DiCaprio koji ostaje u senci epizodista. S izuzetkom Ruffala i Kingsleya, eventualno Michelle Williams, ostali glumci u filmu imaju veoma malo prostora, svega jednu ili dve scene, ali bez obzira na manjak prostora ostvaruju osvežavajuće minijature u filmu koji u svom predugom trajanju ume da zamori.

Zatvoreno ostrovo je naizgled lepo upakovan dar sa mašnom na vrhu. Nevolja nastaje kada se ukrasni papir ukloni, poklon otvori i unutra zatekne samo malo raznobojne magle - šarena laža satkana od košmarnih snoviđenja, vizuelno uzbudljiva ali bez snage da emocionalno isprovocira.



Komentari

  • Gravatar for ana
    ana (gost) | 19.03.2010. 15.58.06
    Ne slazem se skoro ni sa cim napisanim.Film je dobar.Svakako ga vredi pogledati.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 19.03.2010. 16.56.36
    Iako vrlo snazno najavljivan, ovaj film je na kraju krajeva samo jos jedno solidno ostvarenje, sa predvidljivim krajem, koji se naslucuje vec na pola filma. Zanatski fenomenalno odradjen film, sa par kadrova za udzbenike (npr. streljanje cuvara u Dahauu), a Di Kaprio ponovo FENOMENALAN, pravi predvodnik svoje generacije
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 19.03.2010. 17.23.40
    dobra atmosfera u prvom delu filma,dobra gluma,ali sve u svemu sarena laza sa predvidljivim preokretom kakvih je isuvise danas,pogotovo za Scorsesa...opet,ne mari da se gledne.
  • Gravatar for Kjerkegor
    Kjerkegor (gost) | 19.03.2010. 17.34.29
    Niko ne spori da film treba pogledati, pa ni rivjuer, ali nameće se činjenica da se radi o filmu koji nije ono što se od njega očekivalo da će biti. Film je dobar, ali nije vrlo dobrar ili odličan.
  • Gravatar for Jolana
    Jolana (gost) | 19.03.2010. 19.14.24
    Izvin'te pa vi niste pomenuli glavnu stvar. O kakvom preokretu pričate? Mislite li na to da se od početka znalo da je on pacijent? Majku mu, ne može kritičar baš tako površan da bude... Dobar deo publike, među kojima sam i ja, razumeo je to kao nametanje ludila, kao pravi Gulag gde žrtvu ubeđuju da je "kriva" koristeći se najužasnijim metodama psihološkog rata. I nigde ni u jednoj sceni Skorseze ne kaže direktno da su jedni ili drugi gledaoci u pravu. Pa to je jedini film sa Festa posle kog se publika posvađala, onaj hol Sava centra odjekivao je od rasprava da li je ovaj zaista pacijent ili su moćnici učinili sve da ga u to ubede. I niko nije pobedio, jer se bukvalno svaka scena, svaka replika može tumačiti u jednom ili drugom pravcu. Pogledajte ponovo film, ali na onaj drugi način, pa će vam biti jasno u čemu je najveća genijalnost ovog filma. Između ostalog i u majstorskoj definiciji slobode ljudske volje, sećate li se poslednje rečenice filma?
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 19.03.2010. 21.25.37
    Dobro da ga niko nije shvatio kao kritiku socijalne politike usa vlade prema ratnim vojnim veteranima. Onima kojima je rat oduzeo razum, a vlada ne razumeci te posledice takve ljude ukljucila u drustveni zivot kao da se nista nije dogodilo.
  • Gravatar for Tarawin
    Tarawin (gost) | 20.03.2010. 06.50.44
    To da li je Leonadrdo bio pacijent ili su ga sam ubedili je jasno kao dan. Ko ne veruje neka procita roman. U njemu je sve lepo opisano. Sve ostalo je ucitavanje i izgradnja kula u vazduhu.
  • Gravatar for Zota
    Zota (gost) | 20.03.2010. 08.58.12
    Nije LOŠ film.
  • Gravatar for Zološ
    Zološ (gost) | 20.03.2010. 17.30.58
    Dva loša ubiše Zološa.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 21.03.2010. 08.22.59
    10/10 odlican film, koji recezent nije bas skapirao
  • Gravatar for raatko
    raatko (gost) | 21.03.2010. 12.45.30
    već od prvih kadrova nameće se jaka atmosferičnost filma, sjajna scenografija i jedna fina i diskretna posveta Hičkoku. muzika je osobito bitan faktor, u svom zlokobnom pulsiranju i podizanju općeprisutnog tona straha i paranoje. iapk, generalno uzevši, očekivao sam puno više. ipak je ovo Autor. dajem mu ocjenu 5/10.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 22.03.2010. 02.48.40
    mozda kasnim godinu dana s ovim, ali http://www.imdb.com/title/tt1288645/ ovo...ovo je prejako. shutter island u poredjenju s ovim ispada samo simpatican americki film...
  • Gravatar for super saki
    super saki (gost) | 25.03.2010. 20.48.19
    recenzija promasena, film je dobar,izuzimajuci beskrajno zamorne, iste scene sa Dolores koje se ponavlajju nebrojano puta. definitivno moze biti kraci. Ali svakako preporuka s moje strane. p.s) Marsal nije pacijent!! Ceduljica "RUN" je kljucan momenat ;)
  • Gravatar for Pas Dona
    Pas Dona (gost) | 31.03.2010. 21.22.01
    Meni se film nije dopao. Nimalo.
  • Gravatar for ulicni hodac
    ulicni hodac (gost) | 05.04.2010. 19.54.15
    film je dobar mada je po duzini trajanja mogao biti i kraci skorseze je genije:))
  • Gravatar for sm
    sm (gost) | 24.07.2010. 17.01.25
    Za razumevanje ovog, jos jednog od sjajnih Skorsezijevih ostvarenja, neophodno je biti vise nego uobicajeno upoznat sa Hickokovim delom. Kad kazem delom, tu pre svega mislim na zanat koji je kasnije ispisao udzbenike filmskog jezika. Maestro je ocigledno odlucio da skine kapu jednom velikanu i tako pokusa da se priblizi dosad mozda i jedinoj nenadmasenoj kategoriji filmskog stvaralastva, onoj u kojoj je Hickok ostavio isuvise praznih mesta na listi ispod svog trona. A nakon sto se upoznate sa Hickokovim zanatom (upravo ta rec je adekvatna), premotace film na sekvencu sa uocenom ceduljicom koja otkljucava ceo film. Bravo za Super saki, jeste, to bi i Alfi uradio bas tako. Jedan kadar, jedan kljuc, dovoljno se vidi, ali tu ga niko traziti nece. Zato, RUN ;)
  • Gravatar for srdjan
    srdjan (gost) | 01.06.2011. 21.15.11
    ALO BRE MAJKU VAM STA SE NA KRAJU DOGODILO NJIH DVOJICA SU ZEZNULI SVE OVE TAMO NA OSTRVU I OVAN TEDI NA KRAJU IDE NEGDE I KRAJ FILMA...GDE IDE ??????????????
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi