Popboks - DUGO PUTOVANJE KROZ, ISTORIJU, HISTORIJU I POVJEST - Željko Mirković - Jugo mekgafin [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.04.2010. 11:15 · 7

DUGO PUTOVANJE KROZ, ISTORIJU, HISTORIJU I POVJEST - Željko Mirković

Jugo mekgafin

Za ovako uštogljen filmić, omladinci nisu ni morali da se akaju da izgrade taj autoput

Kristina Đuković

Ocena:
4


4/10

Scenario: Dušan Gajić, Željko Mirković, Tim Judah
Uloge: Miljenko Jergović, Marko Vidojković
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 58 min
Proizvodnja: RS/BE, 2010.

Sudeći po prepunoj Kinoteci i velikom broju novinara, TV ekipa i kritičara, Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povjest je zicer tekućeg Beldocsa. Prethodne projekcije bile su poluprazne, čak i kada su filmovi, i po temi, i po kvalitetu, poput Centra za pranje filmova zasluživali veći odziv.

Ali, razumem jagmu. Prosto su svi elementi – roud muvi, jugo 45, Vidojković i Jergović „se smenjuju“ za volanom duž nekadašnjeg Autoputa Bratstva i jedinstva – zvučali kao nekakva maturska ekskurzija. Pa, iako ti se sva simbolika te mature gadi, nadaš se da će tokom putovanja, u autobusu, biti ekstra zanimljivih stvari, koje će potom činiti istoriju unutar nametnutog skupog rama.

Za ovakvo traćenje benzina najpre treba pisati reditelju/koscenaristi koji se od početnog koncepta nije odmakao ni za kilometar tokom "dugog putovanja". Postoje, doduše, obrisi nekekvog razvoja i nekakvih dešavanja – npr. da je Vidojković, shodno svojoj rude boy reputaciji, Sančo Pansa za volanom (popravlja kola, postavlja iz neba pa u rebra pitanja, igra ulogu "politički nekorektnog" glasnogovornika ulice), a Jergović je donkihotovska figura zagledana u daljine, koja "produbljuje" stvari, podjebava svog saputnika zbog brzopletosti, ali je i spreman da ga uputi – dakle, postoje elementi dramske karakterizacije ove dvojice likova koji su zapravo odjeci očekivanja koja od ova dva pisca (i njihovih medijskih profila) ima javnost. Problem je što oni upravo glume ta očekivanja, umesto da budu šta jesu, pošto je već dokumentarac u pitanju, pa rediteljske beleške treba da ostanu nevidljive na marginama papira, a da vidimo put i živu ljudsku misao.

Drugi problem je protok vremena. Iako junaci protutnje kroz četiri zemlje, sve vreme kao da smo u YU muzeju, pa se nema utisak pređene kilometraže, ni probijanja nekakvih mentalnih i iskustvenih barijera. Akteri prelaze iz jedne u drugu odaju tog ex-SFRJ mauzoleja, zastanu po malo ispred svake memorabilije, prozbore po koju, ko u RTS naučno-obrazovnim programima kad se nema para za pošten scenario i glumce i kostime, pa se sve svede na jedan dugačak monolog reditelja na samrti ispred hroma-ki panoa.

Javlja se paradoks u sudaru namere reditelja da isprovocira istoriju (il njene različite zvanične verzije) i krajnje udžbeničkog, bubalačkog čekiranja stranica kao što su Kumrovec, Vukovar i Jasenovac, kao i dijalozi/intervjui koje dvojica pisaca vode sa odokativno odabranim sagovornicima, među kojima čak i Stipe Mesić i Vuk Drašković izgledaju kao krš holivudski glumci. I nemoguće je oteti se utisku da je Stpe Mesić, recimo, nekakva endivorholovska konzerva koju reditelj pošto poto mora da zarotira u filmu iako je ne upotrebi ni u kom smislu. Drašković se malo više potrudio od kolege da izrecituje šta ima.

Reditelj, naime, nije raščistio pravi li parodiju početne ideje ili je sledi doslovno uz povremene humorističke epizode koje potiču od karaktera. A, čak i tamo gde biste se nasmejali koči vas utisak da je neko to seo, napisao i natempirao da se baš tu nasmejete jer je tako zdravo ili zatreperite, pa ništa od svega ne bude.

Čini se da je dvojici pisaca preterano predočen (unapred otkriven) koncept filma i ciljevi (ideje) tog koncepta na intelektualnom i idejnom nivou pa oni u svakoj sceni igraju ideju umesto radnju, što je greška igranih, a nekmoli dokumentarnih filmova u kojima o takvom uskakanju u oči ne sme biti ni reči. Stiče se utisak da je u montaži ostavljen samo „tačan rezultat“ golemog matematičkog proračuna.

Metiljava režija se bazira na skečevima na benzinskoj pumpi i suvim one-linerima lišenim prirodnog razgovornog konteksta. Konfrontirani sa arhivskim snimcima komunističke omladine ujarmljene da gradi autoput, aktuelni dvojac stvara utisak da tu prosto svaki omladinac kroz istoriju, historiju i povjest radi svoj posao - nekad je bila fora da mladi rade, a sad da putuju, promišljaju i osećaju se odgovornim. I tako smo svi u svom trenutku deo popularne kulture. Ovaj film se ne zamara postavljanjem pitanja šta je tu sporno.

Jergović i Vidojković pristupili su celoj ideji sa očiglednim žarom il' verom u zamišljeno, pa deluju u najmanju ruku šarmantno. Šteta je samo što ostaje utisak da im je neko drugi napisao zadatak, zadaću i... štagod.



Komentari

  • Gravatar for Miloshsh
    Miloshsh (gost) | 17.04.2010. 20.07.40
    Odlichna recenzija! Svaka rec je na mestu. A film nije ni zagrebao po temi kojom se bavi..
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 18.04.2010. 15.12.21
    jeste dobra ova recenzija.
  • Gravatar for am
    am (gost) | 19.04.2010. 08.17.46
    Bravo za recenciju!
  • Gravatar for jovica stanišić
    jovica stanišić (gost) | 20.04.2010. 11.06.55
    Odlična, demistifikatorska, recenzija!
  • Gravatar for nije sve...
    nije sve... (gost) | 20.04.2010. 17.53.39
    da li se ovoj mladoj dami ista dopada sto recenzira?
  • Gravatar for martin idn
    martin idn (gost) | 21.04.2010. 17.50.29
    Fino upakaovan osvrt na film. Proracunat izbor reci kojima bi opisala ovo sto je reditelj nazvao filmom, a sto vredja inteligenciju svakog ko iole voli film, a pritom i nesto zna od prosecnog gledaoca. Da je ozbiljno ostvarenje nazvao bih ga djubretom, ali ovako, prodje nekako tih 60 minuta...
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 01.05.2010. 05.58.20
    Užasno nemaštovit, uštogljen i naposletku potpuno beskoristan dokumentarac. Jeftino producirani školski program iz '80-ih (koji zaista neprekidno pada na pamet dok gledaš ovo) često zna da poseduje neku štrebersku privlačnost, a ovo je do te mere lišeno bilo kakvog pa i najmanjeg oblika zadovoljstva da sam odustao pre nego što je dvojac i stigao do Srbije.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi