Popboks - KAKO SMO PREŽIVELI RAT – Todd Solondz - Introspektivna je tuga pregolema [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.05.2010. 13:00 · 6

KAKO SMO PREŽIVELI RAT – Todd Solondz

Introspektivna je tuga pregolema

Lica se menjaju ali ne i splin

Zoran Janković

Ocena:
7


7/10

Naslov originala: Life During Wartime
Scenario: Todd Solondz
Uloge: Shirley Henderson, Allison Janney, Ally Sheedy, Paul Reubens, Ciaran Hinds, Michael Lerner
Žanr: histerično-realistična komedija
Trajanje: 98 minuta
Proizvodnja: SAD, 2009.

Nezvanično krunisani kralj celuloidne ispostave histeričnog realizma Todd Solondz, nakon pet godina od Palindorma, ima novi film. Kako smo preživeli rat u neku ruku nastavlja priču predočenu u njegovom najčuvenijem rediteljskom radu – Sreći, a selektor minulog FEST-a je otišao i korak dalje, te je ovo ostvarenje predstavio kao „aktivni nastavak“(!!!) Sreće. Zapravo, Solondz ovde pravi jasnu autoreferencu, te u temelj svog novog filma postavlja kao sublimat dva svoja prethodna (ključna) ostvarenja – Sreće i Palindroma.

Iz prvog preuzima sve važne likove, a iz drugog začkoljicu da različiti glumci tumače iste likove. Tako je čitava glumačka postava (svakako kao deo višeg koncepta, a ne odraz Solondzove nemogućnosti da još jednom sazove stari zbor radnih/jadnih ljudi) promenjena, i na mesto Jane Adams, Cynthije Stevenson i Lare Flynn Boyle dovedene su ništa manje nadahnjujuće Shirley Henderson, Allison Janney i Ally Sheedy. Deset godina kasnije tri junakinje i dalje biju ljuti boj sa svojim neurozama i htenjima, ali ni šire društvene okolnosti se nisu, barem na prvi pogled, bitnije promenile. Američka vladajuća vrhuška je u Iraku i Avganistanu pronašla novo bojište, ne ostavljajući plebesu mnogo izbora, no da i sami krenu u potragu za novim frontovima i u bespoštedni rat na ličnom planu.

Ovde se Solondz nanovo nadovezuje na tradiciju histeričnog realizma, isprva poznatog kao novi književni termin čije su aktuelne perjanice Jonathan Franzen (Korekcije), Augasten Burroughs (Trčanje sa makazama), Zadie Smith (Beli zubi) i Junot Diaz (Kratak i čudesan život Oskara Vaa). U ovim delima sve pršti od neuroza, porodičnih drama, ironije, grlene društvene kritike i, naravno, histerije i realizma.

Život piše romane, neki od njih uđu i u lektiru; ipak Solondz se drži filma, i to na polju na kom već duže vreme postiže zavidne rezultate. U tom smislu, Kako smo preživeli rat predstavlja prirodnu sponu sa osnovnim karakteristikama njegovog dosadašnjeg opusa. Počelo je sa Dobrodošli u kuću lutaka, skromnom, ali rečitom pričom o mukama odrastanja onih osobenijih u paklu srednjestaleške žabokrečine. Potom je došao i prvi krupniji uspeh sa satirom na porodične teme, Sreća, koja će ostati prva filmska satira koja se bavi i baukom pedeofilije. U naredna dva ostvarenja, Pripovedanje i Palindromi, Solondz je dao oduška vlastitom porivu za istraživanjem novih narativnih tehnika i trikova.

Solondz i u slučaju najnovijeg filma pogađa u metu, njegova poenta je jasna, a cinizam i lakoća predočavanja naracije zadivljujući, i, što je najvažnije za svaku komediju – Kako smo preživeli rat je veoma duhovit film koji, uz sav čemer koji kulja sa ekrana, daje povod za glasan i srčan smeh. Solondzovi junaci ne mare za velike ideje, ni za urušavanje imperije čiji su podanici. Na fonu državnog intervencionizma na raznim meridijanima, oni biju svoje intimne bojeve, bez predaha, ali i bez nade za spas.

Otuda i rat (tačnije, wartime) u nazivu, a otud i superiorno duhovit i duboko potresan trenutak kada jedan od epizodista upitan da li ima devojku (a krcka već tridesete) odgovori da nema, jer je trenutno preokupiran gibanjima u Kini. Upravo taj trenutak je, čini se, žiža ove Solondzove rediteljske epizode – nisu nam potrebne velike ideje za velika razočaranja - one su tu tek kao puko rimovanje sa krajnje ličnim neuspesima i potresima.

Kako smo preživeli rat je uspelo delo sa punim pravom priznatog autora, ali se upravo pominjana autoreferentnost kao suština ovog koncepta, može označiti i kao njegova osnovna manjkavost. Solondzovo je pravo da još jednom zaroni u virove samodopadljive introspekcije, baš kao što je i pravo gledalaca da od dragog kreativca poželi i nešto novo. I eto finog povoda za još jednu partiju rata. Naravno, kako i dolikuje, drugim sredstvima.



Komentari

  • Gravatar for splin?
    splin? (gost) | 05.05.2010. 14.41.36
    splin?
  • Gravatar for Spleen me up!
    Spleen me up! (gost) | 06.05.2010. 13.02.54
    Spleen - tuga, jad, dosada, sumornost, mrzovolja, zlovolja, melanholija
  • Gravatar for čovek pita,
    čovek pita, (gost) | 06.05.2010. 15.37.10
    gde je tu splin u filmu
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 06.05.2010. 16.21.38
    A ja mislio da spleen znači slezina.
  • Gravatar for Slezina
    Slezina (gost) | 06.05.2010. 20.49.58
    Pa, u filmu svi akteri imaju slezine. Zar ne?
  • Gravatar for mislim,
    mislim, (gost) | 06.05.2010. 22.30.50
    ne splin u filmu, nego u doživljaju filma, jerbo je tako zvučao autor recenzije
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi