Popboks - LOV NA BIVŠU ŽENU - Andy Tennant - Smeh ali bez suza [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.05.2010. 12:00 · 1

LOV NA BIVŠU ŽENU - Andy Tennant

Smeh ali bez suza

Jennifer Aniston i Gerard Butler uspevaju da zabave ali samo u okviru proseka

Ljubisav Panić

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: The Bounty Hunter
Scenario: Sarah Thorp
Uloge: Jennifer Aniston, Gerard Butler, Gio Perez, Joel Garland, Siobhan Fallon
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Romantična komedija je vremenom postala jedan od najtvrdoglavijih delova kinematografije, jer je zacementiranim standardima toliko okovana u šablon da retko koje delo ovog žanra uspeva da izbegne epitet „već viđenog“. Problemi nastaju kada u pomenutom šablonskom pristupu pored originalnosti izostane i komičnost, jer tada dosada ulazi na velika vrata. Srećom, Lov na bivšu ženu napravio je samo mali otvor kroz koji se ona provlači, čime je daleko od fijaska o kome piše većina kritičara, ali i od toga da se istakne inovativnim pristupom.

Kao i u mnogim filmovima ovog žanra, gde se menja samo ruho teme i ideje dok one ostaju iste sa svakim novim naslovom, i ovde okosnicu predstavlja prikaz razvedenog para čiji se putevi ponovo ukrštaju. Ovakav prepoznatljivi recept marljivo je skrivan elementima road movie-ja, kada Milo (Gerard Butler), lovac na glave koji privodi pojedince pred lice pravde, kreće u potragu za Nicole (Jennifer Aniston), koja je zbog opsesivne posvećenosti svom novinarskom pozivu zaboravila na obaveze prema zakonu.

Reditelj David Tennant ekranizovao je zaplet tvrdoglavo koračajući utabanim stazama prosečnih rediteljskih zahvata, dok je scenario napisala Sarah Thorp. Zanimljivo je da njen rad neodoljivo podseća na jedan od prethodnih Tennantovih filmova – Fool’s Gold. Baš kao Metthew McConaughey i Kate Hudson, u pomenutoj romantičnoj avanturi u potrazi za blagom, Butler i Annistonova ređaju replike prepune mržnje. Kako film stremi svom finalu vrcavi dijalozi otkrivaju da se ispod prividne netrpeljivosti krije  ljubav, tačnije, ideja o njenoj neprolaznosti, u čemu se, nažalost, ogleda i poslednji neizbežni sastojak klišea.

Međutim, uprkos predvidljivom narativu i paušalnoj poruci, sekvence uspevaju da zabave, iako su ključni detalji otkriveni gledaocima još u trejleru. Situaciju spašava nekoliko sporednih likova. Na primer, Siobhan Fallon je postala maestralna kradljivica scena tumečeći ulogu piskave sekretarice Tereze. U poređenju sa njenom nadahnutom pojavom Butler rutinski pristupa svom zadatku, dok Jennifer Aniston još jednom izvlači maksimum iz ponuđene uloge, čime dokazuje da potcenjuje sopstveni talenat  pojavom u ovakvim, površnim filmovima, umesto u onim koji bi se pamtili.

Ovaj par, slično svojim kvalitativno suprotnim izvođenjima, oscilirajuće deluje  na pažnju gledaoca, uspevajući u tome da film ipak učini za nijansu boljim od mnogih sličnih ostvarenja serijske holivudske produkcije. Ne verujete? Pogledajte Da li ste čuli za Morganove – to se zove fijasko.



Komentari

  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 09.05.2010. 12.08.19
    Ovo je dno dna cak i za rom-kom, tj. jos jedna u nizu komedija koje nisu smesne, iako se upiru iz petnih zila da to budu. Sve sto je zanimljivo je u trejleru, ostatak za zaborav, na celu sa rolama glavnih glumaca. 2/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi