Popboks - PRINC OD PERSIJE - MIke Newell - Bajkoviti spektakl [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 24.06.2010. 12:05 · 7

PRINC OD PERSIJE - MIke Newell

Bajkoviti spektakl

Pesak, parkour i dvorske spletke pobeđuju problematičan scenario i nude jedan od  najzanimljivih blokbastera letnje sezone

Ljubisav Panić

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: Prince of Persia The Sands of Time    
Scenario: Boaz Yakin, Doug Miro, Carlo Bernard (prema video igri Jordana Mechnera)
Uloge: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina
Žanr: akcioni, avanturistički
Trajanje: 116 min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Fanovi kultne video igre Princ od Persije konačno su dobili njenu filmsku reinkarnaciju. Na uvodnim špicama ovog blokbastera mogu se videti imena producenta Jerryja Bruckheimera i reditelja Mikea Newella, ali tu je i čuveni logo Walt Disney studija. Iskusniji gledaoci, koji su se već upoznali sa nabrojanim stvaraocima i produkcijom, znaju kakav film mogu da očekuju. Princ od Persije jeste pokušaj da se publika zabavi lepršavim spektaklom i kao takav u potpunosti je uspešan.

U odlično urađenom kostimu izmaštanog princa našao se Jake Gyllenhaal, koji glumi oscilirajućim kvalitetom. Ostatak vredne glumačke postave čine Gemma Arterton, kao sveštenica i zaštitnica magičnog bodeža, koji svom vlasniku omogućuje kontrolu nad vremenom, zatim je tu Ben Kingsley, kao kraljev zloćudni brat Nizam i Alfred Molina, koji se našao u ulozi šarmantnog razbojnika. Svakako, prisutan je i čitav niz epizodista ali razlog za isticanje ovih nekoliko poznatih imena nije posledica njihove učestale pojave tokom filma, već činjenice da svojim interpretacijama oduzimaju dah.

Kako zaplet obiluje mističnim, maštovitim gradovima, parkour akcijom i magijom, okruženje u kojem su se našli pomenuti likovi nema puno veze sa istorijskom slikom Persije, niti bi trebalo da ima. Reditelj Newell s pravom se odlučio za prelepu, bajkovitu sliku orijenta, izabravši koncept koji priziva avanture iz sedamdesetih godina. Najlepši dokaz ovakve epske vizuelizacije vidljiv je u scenografiji Wolfa Kroegera, koja je u svakoj sekvenci osmišljena do zadivljujućih detalja, što se posebno primećuje u gradu Alamutu.

Scenario, sa druge strane, ima manjkavosti, jer prati standarde Disney studija čija je glavna okosnica kreiranje filma koji će biti pristupačan i deci i odraslima. Ovakve metode ostavile su traga u vrcavim ali predvidljivim dijalozima, kao i u nekoliko suvišnih akcionih scena. Zanimljiva je i činjenica da film neodoljivo podseća na ekranizaciju animiranog Aladina, zbog čega mu se ne može dodeliti pohvala za originalnost.

Međutim, ova peščana avantura pobeđuje pomenute scenarističke probleme  zanimljivim dramskim raspletom, jer maestralnom montažom uokvirene spletke Dastanovog dvora uspevaju da izazovu emotivno sudelovanje kod gledaoca, ključno za uspeh bilo kog filma. Zbog toga je Princ od Persije redak primer koji pokazuje da i pored prosečnog scenarija ostatak ekipe iza i ispred kamere može da iznedri uzbudljiv film, čime je ovaj Disneyjev junak uzdignut na lestvicu iznad njihovih klasičnih filmova, kakvi su, na primer, Pirati sa Kariba. Možda Dastan podseća na Aladina, ali za uživanje u njegovoj raskošnoj bajci nije bila potrebna intervencija duha iz čarobne lampe.



Komentari

  • Gravatar for Добри Исус
    Добри Исус (gost) | 24.06.2010. 21.35.00
    Забога човече какав Аладин... филм је снимљен према Убисофтовој игри, на њу и подсећа...
  • Gravatar for m.sawyer
    m.sawyer (gost) | 25.06.2010. 11.23.19
    Okej, 6? Mnogo bolji filmovi su na popboksu dobijali nize ocene. Prica je ocajna, jako mi je zao sto nisu ispostovali pricu iz The Sands of Time. Okej zabava, ali nazalost nista vise. A mogli su da urade za nijansu bolji film.
  • Gravatar for libija
    libija (gost) | 27.06.2010. 14.11.21
    iber ales!
  • Gravatar for Relja
    Relja (gost) | 27.06.2010. 19.15.36
    I meni nesto fali u ovom filmu. Povrsan je kao i svaki blokbaster koji vrvi od efekata i manjka u inteligenciji. Potpuno promasena poenta u komentaru. Nekako mi je nesto supljikavo u ovim procitanim redovima, ali, verovatno nista bolje od proseka ne bi trebalo ni da ocekujem s obzirom na "ispodprosecan" film. Kakva crna sestica? Pa Troja, Robin Hud, Aleksandar i ostali istorijski i epski spektakli u kojima beskonacno mnogo statista upotpunjava atmosferu u nedostatku neceg smislenijeg nikada nece moci ni da pridju staroj americkoj kinematografiji, evropsku da i ne pominjem. Aladin je tek prica za sebe, nastao je godinama kasnije, pa taj propust ne bih ni komentarisao...
  • Gravatar for Srecko
    Srecko (gost) | 29.06.2010. 08.31.52
    Odlican (bioskopski) film, zao mi je sto nije zaradio vise.
  • Gravatar for Andrej
    Andrej (gost) | 21.07.2010. 01.11.25
    "Parkour" je pojam koji je u nas Srba odvajkada u svakodnevnoj upotrebi i toliko odomaćen, da je čudo jedno što se češće ne koristi u tekstovima sličnim ovom!
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 20.05.2011. 00.58.47
    Ja ne znam ko moze uopste da gleda ovo ,
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi