Popboks - PUT – John Hillcoat - Vodič za svršetak [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.07.2010. 12:30 · 19

PUT – John Hillcoat

Vodič za svršetak

Apokalipsa koju nam Hillcoatovo izuzetno ostvarenje tako hladno servira u stvari je ogledalo ciničnog svijeta u kome i sami jedva sastavljamo kraj s krajem  

Ratko Radunović

Ocena:
9


9/10

Originalni naziv: The Road
Scenario: Joe Penhall (po knjizi Cormaca McCarthyja)
Uloge: Viggo Mortensen, Kodi Smith-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall
Žanr: drama/apokalipsa/road movie
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: SAD, 2009.

Braća Coen su savršeno oslikali filozofiju Cormaca McCarthyja remek-djelom Nema zemlje za starce, a to je da život doslovno više nema smisla. Gdjegod se njegovi junaci okrenu ne bi li pronašli neokrnjenu ljudsku dušu ili, nekim čudom, nazreli božiju agendu među homo sapiensom, ono što ih dočeka jeste beskompromisno nasilje i međuljudski animozitet gdje bestijalnim karakterima rukovodi malo što osim čistog, nerazvodnjenog instinkta.

Kao i spomenuti triler Braće Coen, ili There Will Be Blood Paula Thomasa Andersona, i Hillcoatov Put jedan je od onih filmova koji većinom pripovijedaju priču pukim ređanjem slika. Zaplet je i u istoimenoj knjizi relativno simplifikovan (za film je čak morao biti pojednostavljen), međutim ova adaptacija izgleda nadasve fragmentarno i donekle i odsutno baš zato da bi što vjernije uhvatila tonalitet McCarthyjeve depresivne pripovijesti.

Neimenovani Otac i njegov desetogodišnji Sin hodaju karbonizovanim otpadom post-apokaliptične Amerike obavijene dimom izgorele zemlje, vjerujući da pri moru vlada toplija klima. Nalaze se u svijetu gdje očito ljudski-izazvana katastrofa nije uništila samo civilizaciju i društvo, već i svaki zamislivi oblik života osim malog broja izgladnjelih i brutalizovanih ljudi. Uništenje je naročito bilo pogubno za čovječiju psihu, i ono nešto preživjelih pokušava dočekati sutra sklanjajući se od ljudi, ili ubijajući i jedući one na koje imaju sreće da uopšte i naiđu.

U stvari, ono što Hillcoatova veoma uzbudljiva i veličanstveno slikana parabola elaborira je da je Otac prinuđen svojeg naivnog i dobroćudnog Sina naučiti survivalističkom manirizmu, i pored toga što će na taj način sa njega strgnuti i posljednju trunku čovječnosti, a sve to da bi ovaj mogao da preživi u slučaju ako se njemu nešto desi.

Hillcoat, kao ni McCarthy, ne prezaju od toga da nam ni u jednom momentu ne pruže ni tračka od mogućeg iskupljenja ili nade, iako sâm svršetak treba, valjda, da nam povrati vjeru u nas sâme.

Iako Put nije napravljen da bi imponovao svakom filmofilu, čini se da kraj svijeta i propast ljudskog duha nikada nisu doživjele prijemčiviji i intrigantniji tretman.



Komentari

  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 03.07.2010. 11.43.35
    "Hillcoat, kao ni McCarthy, ne prezaju od toga da nam ni u jednom momentu ne pruže ni tračka od mogućeg iskupljenja ili nade" Netacno. Neka RR pazljivije pogleda kraj filma i sve sto leti zrakom.
  • Gravatar for KL
    KL (gost) | 03.07.2010. 12.46.14
    Razocaravajuce. 5/10
  • Gravatar for subota
    subota (gost) | 03.07.2010. 13.34.54
    Nisam gledala film ali The Road je precenjeno delo kao i sam gospodin Cormac.
  • Gravatar for Dejan
    Dejan (gost) | 04.07.2010. 06.48.10
    Filmcina 10/10
  • Gravatar for niti...
    niti... (gost) | 04.07.2010. 11.55.35
    ...je precenjen,niti razocaravajuc...bas kao sto reche dejan:FILMCHINA!!! atmosfera,gluma,rezija,kasting,scenografija...i sve to u senci jednog PRECENJENOG I RAZOCARAVAJUCEG "HURT LOCKERA".
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 04.07.2010. 12.39.25
    Film je bas los, kao i sam recenzator. 2/10
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 05.07.2010. 03.17.31
    ma nije sto je moja recenzija...ali je realnija...yebes umjetnicke filmove gdje pola filma skripe vrata a pola filma skripi prozor, da bi nakon toga svi raspravjali o "metafizickom egzistencijalizmu scenarija"ili o nadrealno expresionistickim kadrovima"... THE ROAD - PUT PUTUJE MOJ JARAN, PUTUJEM I JA. (link haiku receMzije je ispod) http://filmske-recenzije.blogspot.com/2010/04/road-2009-put-putuje-moj-jaran-putujem.html
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 05.07.2010. 06.37.00
    Mogu slobodno reci da je ovo jedan od najgorih i najbesmislenijih filmova u mom zivotu, dva i kusur sata muljanja po mraku, gde ne znamo sta se i zasto desava, bespotrebnih kadriranja brade Viga Mortensena, hiljadu puta ispricani post-apokalipticni scenario, sve u svemu KATASTROFA 0/10
  • Gravatar for Mare
    Mare (gost) | 05.07.2010. 09.27.24
    Odlican u svakom pogledu. 10/10
  • Gravatar for dobro IL...
    dobro IL... (gost) | 05.07.2010. 14.51.56
    ..."MRAK FILM 3" I "HAJDE DA SE VOLIMO" su svakako bolji filmovi.tamo je sve smešno i dobro kadrirano...
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 05.07.2010. 15.59.13
    Uh. Ja sam ljubitelj postapokaliptičnih filmova, i ovaj mi je, sa vizuelne strane, jedan od najupečatljivijih i najubedljivijih - odmah iza "Threads" Mika Džeksona (1984). Vigo Mortensen je odličan u ulozi oca koji vodi sina-dečaka kroz opustošene predele Amerike ka obali mora, u nadi da će tamo za njega biti bolje - sve to u vremenima kada su nada i smisao života postali kategorija prošlosti. Međutim, klinac koji glumi dečaka je manje ubedljiv i neharizmatičan. Mada mi je teško da stanem u cipele onih koji su film gledali a da pre toga nisu pročitali knjigu, ipak mi se čini da bi jača glumačka interakcija pomogla lakšem praćenju sumorne kamerne priče, koja je na ekranu lišena dinamičnog unutrašnjeg monologa iz knjige. On me je prosto vukao na čitanje uprkos epizodnoj radnji i realistički opisanim užasima koji su posledica iznenadnog sloma civilizacije usled nepoznatog uzroka (koji istovremeno liči na nuklearnu katastrofu i pad ogromnog meteorita). Kad njega nema, depresivnost vizije, u smislu onog što se PRIKAZUJE, izbija u prvi plan, a lomljenje unutar oca može se samo pretpostaviti. Pa ko šta pretpostavi. Ipak, film uspeva koliko-toliko da dočara povlačenje očeve čovečnosti u susretima sa retkim preživelima, koji isto kao on očajnički tragaju za hranom, s tim što su se neki od njih preorijentisali na ljudsko meso. Taj isti čovek pokušava sina da nauči ljudskim vrednostima, ali ne služi obavezno kao uzor, pa baklju ljudskosti kako "Put" odmiče polako preuzima dečak, da bi na kraju ipak bio počašćen sa ostvarenjem neke nade. Ona nije garancija za srećniji život, ali jeste signal svetlijih mogućnosti - ma koliko one bile prigušene sivilom i mrakom postapokaliptične (nuklearne?) zime te sivilom i mrakom u dušama preživelih. Roman je kvintesencijalno delo egzistencijalizma (10/10). Film je pošten pokušaj da se, uz nešto pojednostavljivanja i ublažavanja, uhvati duh tog dela. I pokušaj je, što se mene tiče, uglavnom uspeo: 7/10.
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 05.07.2010. 16.15.33
    Voleo bih da se recenzent malo više udubio u analizu filma. Roman je dobio Pulicerovu nagradu, ne bez razloga. Trebalo je makar istražiti pokušaj da se "Put", knjiga se vrlo osobenim jezikom "prevede" na film, da se vidi koliko film, očišćen od unutrašnjeg monologa oca (pred kraj knjige i sina), može da funkcioniše za sebe; koliko je uspelo pojednostavljivanje radnje, uz jačanje akcionih elemenata i uloge bande kanibala, sa ciljem da se izbegne nefilmična epizodičnost a time i dosada. Ima tu još prostora za priču: poređenje sa drugim apokaliptičnim i postapokaliptičnim filmovima, posebno sa onim koji su nastajali (1) u ovoj deceniji i (2) u osamdesetim, kada su snimljeni neki od ključnih ostvarenja u ovom podžanru "Dan posle", "Testament", "Threads-Niti"... Takođe, "Put" je "on the road" ostvarenje. Tek se tu otvaraju mogućnosti. Šteta...
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 05.07.2010. 17.19.37
    @ Dobro IL: Mnogo volim kad ljudi poput tebe tako argumentovano odgovaraju, iz prostog razloga sto nemaju sta da kazu u odbranu ovog besmisla koje je dobilo odlicnu ocenu iz razloga poznatih samo recezentu...
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 05.07.2010. 23.58.25
    Evo, IL, ja napisah dva velika posta u odbranu tog "besmisla". I voleo bih da saznam zasto mislis da se ovde radi o "besmislu". Ne osudjujem, samo volim razmenu misljenja.
  • Gravatar for il dobro il
    il dobro il (gost) | 06.07.2010. 12.17.39
    a što ti misliš da tebe treba argumentovati?samo zato što mi svi čitamo tvoj hejterski komentar?imam utisak da uživaš u samoljublju tvoje ocene ovog filma,drugi motiv ne vidim kod tebe.ovaj film je za tebe 0,katastrofa...jaki argumentie,zato sam ti preporučio one filmove,sigurno su za tebe iznad nule.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 06.07.2010. 22.02.32
    Ajde da malo elaboriram, posto nekima nije jasno, i smatraju moje komentare ''hejterskim'', samo zato sto odstupaju od njihovih, inace ''ne-hejterskih'' i ''afirmativnih'': 1. Film nema radnju (scenario), pocetak, razradu, a kraj je poprilicno tanak i providno patetican 2. Sva ''radnja'' se svodi na puku deskripciju, pritom krajnje nejasnu, konfuznu i samim tim BESMISLENU 3. Psiholoska dubina jednostavno ne postoji, sem neugasive zelje reditelja da gledaoca sokira insistiranjem na primalnosti ljudske prirode u neodrzivim okolnostima post-apokalipse (nista novo, dakle 1000 puta ispricana prica) 4. Gluma se utapa u sivilo (ne graficko) kojim ovaj film odise od samog pocetka do kraja, sa standardno neubedljivim Vigom (zali Boze na ukazanim sansama za glumacki tron koji nikad nije zauzeo), potrebno bespotrebnim (inace sjajnim) Robertom Divalom, i potpuno neprimetnim ostatkom ekipe 5. Egzistencijalizam nije puko egzistiranje, a ako je to poruka ovog filma, mogla se izreci sa mnogo manje utrosenog vremena i nasih nerava 6. Knjigu nisam citao, vidim da je mnogi hvale, i verujem da je verovatno bolja od ovog ''ostvarenja'' Nadam se da ovo malo pojasnjava moj ''hejterski'' komentar likovima koji su pokusali da budu duhoviti sa izborom nekih filmova koje ja ni ne uzimam u ozbiljno razmatranje i kritiku, sto je prvenstveni razlog zasto i ostavljam komentare na ovom, ipak ozbiljnom sajtu...
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 08.07.2010. 11.26.14
    Jedva ga pogledah a postapokalipticne filmove sam uvek gotiviYo. 2/10
  • Gravatar for Relja Vukovic
    Relja Vukovic (gost) | 19.07.2010. 10.35.12
    Ovaj film me je stvarno naterao da se zapitam. Na stranu neke pateticne scene, na stranu i neka preterivanja koja se tu i tamo pojavljuju, ali ovaj film je jedan od retkih koji je ostavio taj pomalo jezivi utisak. Nekako sam navikao da u americkim filmovima i posle najcrnjih dogadjaja uvek izadje sunce i svi se nekako spasu, ali ne, ovde toga nema. Onu krajnju scenu spasavanja decaka ne racunam, vidi se da je nakalemljena. Ceo film je siv, a to je svakako doprinosilo mojim crnim slutnjama da stvari u svetu nikako ne idu na bolje, naprotiv, idemo u sunovrat. Moram da priznam da me je sve to malo uplasilo. Nisam pesimista, ali ovaj film mi salje samo takvu poruku. Svakako ga svrstavam u ozbiljnije filmove americke produkcije, koju inace ne cenim mnogo.
  • Gravatar for Mich
    Mich (gost) | 31.08.2010. 20.44.15
    Odavno nisam gledao bolji film. 10/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi