Popboks - A-TIM - Joe Carnahan - For boys only! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.07.2010. 12:01 · 4

A-TIM - Joe Carnahan

For boys only!

Ukoliko nemate problem da se pomirite sa činjenicom da je Bruce Willis odavno muški mrtav, prirašće vam za srce četvorka iz A-tima

Ljubisav Panić

Ocena:
7


7/10

Originalni naziv: The A-Team
Scenario: Joe Carnahan, Brian Bloom, Skip Woods (prema scenariju za TV seriju Franka Lupoa i Stephena J. Cannella)
Uloge: Liam Neeson, Bradely Cooper, Jessica Biel, Quinton Jackson, Sharlto Copley
Žanr: akcioni, avanturistički
Trajanje: 117 min
Proizvodnja: SAD, 2010.

Evo još jednog filma u nizu, koji od svojih gledalaca zahteva da podese mozak na stand by, pre nego što ih proguta mrak bioskopske dvorane. Taman kada čovek pomisli da je video sve što Holivud može da ponudi, Joe Carnahan (Narc), reditelj A-tima, postade novi Stephen Sommers (Mumija, G.I. Joe), i to kakav!

U A-timu, teškom 110 milona dolara, Bradley Cooper, Liam Neeson, Quinton Jackson i neverovatni Sharlto Copley, našli su se, između ostalog, u tenku okačenom o padobran, kojim će vešto manevrisati do bezbedne tačke za sletanje tako što će ispaljivati granate u vazduh (da, da, dobro ste pročitali). Ali, ako živi i zdravi dočekate tu sekvencu, već se uveliko smejete zabavnim likovima i pitate se da li zapravo gledate Sommersovog G.I. Joea, snimljenog na pametniji način, ili možda imate pred sobom  igranu verziju Jackassa, Johnnyja Knoxvillea.

Očigledno, mnogo toga može da se postigne samoparodiranjem. Glumačka četvorka je sjajno uradila svoj deo posla, dok je scenario reditelja, Briana Blooma i Skip Woodsa uspeo, ako ni u čemu drugom, onda u tome da u samo nekoliko kadrova ismeje aktuelnu pomamu za što većom realističnošću 3D filmova.

Frenetična montaža, kao i Carnahanovo poigravanje sa mačizmom, dovode do toga da sulude sekvence koketiraju prvenstveno sa muškim delom publike. Dok naši prevareni junaci tragaju za negativcem, zbog kojeg su završili u zatvoru, film titra pred očima kao kakav trejler od dva sata, tokom kojeg reditelj uspeva da ismeje (akcioni) žanr sa sličnim rezultatom kakav su postigli Robert Rodriguez i Quentin Tarantino svojim Grindhouse izdancima. Razlika se podvlači jedino činjenicom da Carnahanu nedostaje njihova brutalnost i uvrnutost, ali ne i turbulentnost i maštovitost.

Bilo da ga nazovemo igranim Jackassom, bolje osmišljenim G.I. Joeom ili slabijim blizancem Grindhouse estetike, A-tim je ipak produkt sa sličnim ali dragocenim pakovanjem, koje svojim šarenišom lagano pravi okove za svakog ljubitelja nepretencioznih, trash ostvarenja. Zato, svi vi koji ste se igrali vojnika dok ste bili mali, naoružajte se osmehom i pravac u bioskop, ali bez lepše polovine – ona će već shvatiti koliko smo nezreli kada budemo aplaudirali na pemijeri Stalloneovog The Expendables.



Komentari

  • Gravatar for mister t.
    mister t. (gost) | 12.07.2010. 14.35.40
    jel slucajno/konceptualno to sto se u ovom tekstu uopste ne pominje serija istog naziva (a inace, ciji je plot osnova za ovaj film) ili da donosim ishitrene zakljucke?
  • Gravatar for Relja Vukovic
    Relja Vukovic (gost) | 19.07.2010. 10.50.48
    Redovno pratim desavanja u svetu filma, redovno gledam filmove i recimo da pratim svakakva filmska izdanja po belom svetu, ali me ovakvi filmovi bacaju u nedoumicu da li sa mnom nesto nije u redu ili americka produkcija bas toliko ne zna sta ce sa parama! Moram da priznam da su kod njih ulozeni novac i kvalitet u obrnutoj proporciji. Sto vise filmova katapultiraju, to su filmovi beskorisniji. Ja razumem da razni filmovi zadovoljavaju raznu publiku, ali ne razumem koga mogu da zadovolje filmovi ovog tipa koji vredjaju inteligenciju i zrelost odraslog coveka. Verovatno samo decu. I ne znam kako je dobio ocenu 7.
  • Gravatar for Damjan Filipovic
    Damjan Filipovic (gost) | 19.07.2010. 23.18.30
    bravo Ljubo, vidi se da si moj :) zainteresovao si me pominjanjem Jackassa :)
  • Gravatar for tarana
    tarana (gost) | 02.08.2010. 12.14.20
    neke dobre filmove bih propustio da nije bilo pop boxa. ova "preporuka" mi je opasno poljuljala veru u recenzije. katastrofa od filma!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi