Popboks - SALT - Phillip Noyce - Nedovoljno posoljeno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.08.2010. 11:48 · 6

SALT - Phillip Noyce

Nedovoljno posoljeno

Novi akcioni spektakl s Angelinom Jolie u glavnoj ulozi donosi skupu razmahanu akciju, ali izgleda da se na scenario zaboravilo

Đorđe Bajić

Ocena:
5


5/10

Originalni naslov: Salt
Scenario: Kurt Wimmer
Uloge: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor
Žanr: akcioni
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Komercijalni uspeh filmova Tomb Raider, Gospodin i gospođa Smit i Tražen obezbedio je Angelini Jolie status akcione heroine, retke zverke u holivudskoj džungli punoj alfa mužjaka. Njen najnoviji špijunski akcijaš Salt  trebalo je da pokrene novi serijal u kome ona tumači naslovnu rolu - neustrašivu CIA agenticu Evelin Salt, opasnu damu koja je prinuđena da se pesnicama i oružjem brani od optužbi da je ubačeni ruski špijun – a uz to spase i svet od propasti.

Ali, bez obzira na solidan (mada ne i spektakularan) uspeh na blagajnama, Salt je film koji ne uspeva da parira sličnim naslovima kao što su prava dva dela Nemoguće misije i trilogoja o Jasonu Bourneu.

Istina, akcija je prilično dobra – što je za ovu vrstu filmova veoma bitna stavka. Unutar ovog vešto koreografisanog letnjeg adrenalinskog tobogana, nalazi se nekoliko izuzetno upečatljivih akcionih sekvenci. Naravno, niko ko je pri zdravoj pameti ne može da tvrdi da su sve te vratolomije u stvarnom svetu fizički izvodljive. Tako se, na primer, Evelin Salt vere po zidovima sa ruksakom na leđima koji je teži od nje same; zatim, preskače s jednog na drugi kamion u pokretu, iskače iz helikoptera bez padobrana... Opet, gledanje filma poput ovog zahteva potiskivanje neverice na šta su ljubitelji akcije već dobro naviknuti. Bez obzira na svoju krhku građu i probleme s manjkom kilograma, Jolie se (uz svesrdnu pomoć dubleke Janene Carleton) prilično dobro snalazi u akcionim segmentima i obezbeđuje im neophodnu dozu kredibiliteta.

Nažalost, fim potpuno pada u dramskim scenama. Posle pristojnog početka, scenario se pretvara u potpunu budalaštinu. Od scenariste Kurta Wimmera (Equilibrium, Pravda za sve, Kraljevi ulice) ipak se očekivalo malo više, budući da već godinama piše scenarija i režira akcijaše i trilere. Iako Salt nikada ne doseže stupidnost Wimmerovog sf-akcijaša Ultraviolet (u kome je, onoliko koliko je mogla, žarila i palila još jedna akciona heroina XXI veka – Mila Jovović), Salt po svojim retrogradnim i simplifikovanim (a pri tom smrtno ozbiljnim) pogledima na političku scenu nije film u čiju priču možemo poverovati, već više podseća na suludu špijunsku parodiju.

Dok joj akcija dobro ide, Jolie u scenama bez juranjave i pucanjave (kojih na sreću nema previše) deluje odsutno. Na sreću, tu su epizodni glumci da razbuktaju bar malo dramskog žara. Liev Schreiber je standardno izvrstan, ali tip uloge koji ovde tumači za njega nije nikakav izazov - ranije je već više puta imao prilike da dočara slične likove (Repo Men, X-Men počeci: Volverin). Zanimljivo je da je veću ulogu u filmu dobio poljski glumac Daniel Olbrychski, nama dobro poznat po glavnoj ulozi u Padu Italije Lordana Zafranovića.

Od iskusnog režisera Philipa Noycea (sa kojim je Joli desetak godina ranije već sarađivala na trileru Sakupljač kostiju) očekivalo se više od toga da samo zabavi gledaoce. U njegovu odbranu – od budalastog Wimmerovg scenarija teško da je moglo ispasti nešto bolje. Trebalo je to sve bolje posoliti. Ovako, jestivo je ali prilično bezukusno.



Komentari

  • Gravatar for M
    M (gost) | 16.08.2010. 14.49.04
    Americka paranoja u najjezivijem obliku 2/10
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 16.08.2010. 20.30.06
    liev schreiber je standarno izvrstan...ha ha ha...samo su filmovi u kojima "briljira" standardno dosadni(REPO MAN,X-MEN POČECI:VOLVERIN,THE OMEN...)ko će njega pamtiti za koju godinu...
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 17.08.2010. 11.32.38
    Endzi zaradjuje pare, kuci je cekaju sestoro gladne dece, sve ostalo je manje bitno. Uostalom, ona je glumom davno prestala da se bavi. Ako su Equilibrium, Pravda za sve, Kraljevi ulice Wimmerovi najbolji scenariji, kako izgledaju najlosiji?! Ocigledno da je on ovde najveci promasaj. Srecom tu je Ljev Sriber da povadi film, da nije njega ode mas' u propas'. Morali su da nadju mesta na ovom posteru i za njega, makar krajicak postera, jer njegova mocna faca i gluma bi sigurno privukla siri auditorijum i film bi bio uspesniji, makar na blagajnama.
  • Gravatar for ..
    .. (gost) | 20.08.2010. 09.43.20
    meni su akcijske scene jako neuverljive. nekako ima previše lažnog i neopravdanog građena tenzije. a i radnja - američki špijun- ruski špijun- američkišpijun. u je! plus je radnja ekstremno neuverljiva za 2010. godinu. muž skroz nepotreban... ma, 2/10 i to samo zato što sam u životu gledala i lošije filomove.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 25.08.2010. 17.00.48
    jezivo los film...andja leti, vozi, puca na sve sto mrda al nikog ne ubije...to je politicka korektnost..sa svima si dobar, a psujes im majku
  • Gravatar for elpaso
    elpaso (gost) | 26.08.2010. 13.53.28
    naslov ovog filma i bornov indentitet ne smiju se naci u istoj recenziji, ovo je ocajno los film a i andi vise grudi ne stoje onako ostro ko pre...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi