Popboks - SUCK – Rob Stefaniuk - We are all made of scars [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.09.2010. 11:19 · 3

SUCK – Rob Stefaniuk

We are all made of scars

Jednostavnost u pristupu, ojačana očiglednom geekovskom zanetošću, vodeći je adut ovog ostvarenja

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Scenario: Rob Stefaniuk
Uloge: Rob Stefaniuk, Jessica Pare, Paul Anthony, Mike Lobel, Chris Ratz, Malcolm MacDowell, Alice Cooper, Moby, Iggy Pop, Henry Rollins
Žanr: horor, muzička komedija
Trajanje: 91 min
Proizvodnja: Kanada, 2009.

Na vrhuncu talasa planetarnog fenomena vampirluka oličenog u Pravoj krvi i Sumraku, renesansno razmahani (špica ga navodi u tri autorske inkarnacije – reditelja, scenariste i glumca) Rob Stefaniuk traži svoju šansu sa filmom Suck igrajući upravo na kartu neprolazne fascinacije pop-konzumenata motivom vampirskog istrajavanja na životu i njegovim blagodetima.

Premisa Sucka je krajnje jednostavna – klupski (u nebeogradsko-srpskom smislu tog izraza, naravno) bend bezuspešno traži svoju šansu pod zvezdama sve dok basistkinja, nakon jedne loše procene i romantične nesmotrenosti, ne postane vampirica. I pored toga, bend kreće na turneju, a nove okolnosti im donose kako nove sledbenike, tako i nove izazove i nevolje.

Suck je delo za koje se lako može ustvrditi da je simpatičnije nego što je kvalitetnije, lako mu se može dijagnostifikovati dosta manjkavosti, ali mu se ne može osporiti šarm. Zato ne čudi da su film svojim kratkim učešćem potpomogle i četiri velikana muzičke scene – Alice Cooper, Iggy Pop, Henry Rollins i Moby. Poslednjem je dopala i najatraktivnija epizoda – vazda kontemplativno-meditativno-metiljavom Mobyju dodeljena je minijatura nekakvog Satana Panonskog američkog Srednjeg zapada i zbilja je pravo uživanje gledati ga kako, obliven krvlju, okružen gitarskom bukom, divlja po sceni. A tu je i uvek bizarni Malcolm MacDowell kao ovovremenski Van Helsing.

Razložen na sastavne (žanrovske) delove, Suck deluje lošiji nego što zbilja jeste - poštovaocima striktno shvaćenog horora svakako neće biti dovoljno strašan i/ili gnusan; kao komedija tek u par navrata izmami više od smeška; muzika koju bend izvodi tapka u predelima tipskog za severnoamerički gitarski zvuk; kao satira na prilike u muzičkoj industriji (tačnije, u njenom predvorju) zadržava se u okvirima očekivanog i već viđenog...

Međutim zbilja je teško odoleti poletnosti i šarmu ovog filma koji se ogleda u detaljima poput epizode sa Rollinsom kao uvredljivim radijskim starom ili u brojnim posvetama čuvenim rešenjima omota albuma koji su obeležili istoriju rocka.

Zahvaluljući tom kreativnom poletu i opštem tonu dobronamernosti, kao i zadovoljavaljujućem nivou egzekucije kada se tehnički segmenti stave pod lupu, Suck uspe da se izdvoji iz mora ostvarenja sličnog porekla, u isto vreme pobedivši i namete ne baš izdašne produkcije.

Suck je film koji ima potencijal da se krajnje nenametljivo, a sa dovoljno pokrića izbori za budući kultni status.



Komentari

  • Gravatar for Маларме
    Маларме (gost) | 06.09.2010. 16.22.27
    Добар филм. Ништа епохално, али сасвим прихватљиво.
  • Gravatar for Ted
    Ted (gost) | 08.09.2010. 22.21.58
    Simpaticno ostvarenje... Dobra recenzija, ocena je na mestu.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 30.09.2010. 22.18.10
    fin i nepretenciozan film.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi