Popboks - ORPHAN - Jaume Collet-Serra - Najveći zlikovac (prošle) godine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.09.2010. 13:44 · 12

ORPHAN - Jaume Collet-Serra

Najveći zlikovac (prošle) godine

Siroče vraća nadu da i neopterećujuća, jeftinija produkcija još uvek može da ponudi dovoljno uzbuđenja

Ljubisav Panić

Ocena:
6


6/10

Scenario: David Johnson, Alex Mace
Uloge: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman
Žanr: drama, triler
Trajanje: 123 min
Proizvodnja: SAD, Kanada, Nemačka, Francuska, 2009.

Kuća od voska i Goal 2 trebalo je da zapečate karijeru reditelja Jaumea Collet-Serreae. Uz negativne kritike, koje su se pamtile duže od samih filmova, Collet-Serra je mogao biti skrajnut sa liste obećavajućih reditelja jednakom brzinom kojom je Uwe Boll (Bloodrayne) pozavršavao sve poslove u Holivudu. Umesto toga, Serra je scenario Davida Johnsona pretočio u film o siročetu, koje dobija novu, četvoročlanu porodicu.

Jednostavnu priču o detetu koje počinje da zlostavlja svoje ukućane, scenarista nije ni pokušao da pretvori u pretenciozan film koji treba da pobere lovorike na festivalima, ali nije napravio ni fijasko podilaženjem pomami za paranormalnim dešavanjima u predgrađu.

Scenarista Johnson je umesto toga potpisao delo savršenog balansa između trilera i drame, prikazujući porodicu između nesreće koja ju je pogodilo u prošlosti, a ispred novog zla koje će tokom ostvarivanja sopstvenih ciljeva napraviti siroče Esther.

Slične igrarije videli smo više puta u poslednje vreme - Joshua, Whisper i nedavni Case 39 istraživali su srodne psihološke meridijane, ali nijedan od njih svojom kamerom, montažom i dijalozima nije odmakao dalje od prosečnog horora sa neuverljivom karakterizacijom likova. U Siročetu su tehnički aspekti na zavidnom nivou, dok previše ne zaostaje ni živost filmskih persona.

Strah i psihoanaliza, kao zaštitni znak žanra, i dalje su tu, ali je reditelj Collet-Serra napravio sjajne odluke u sobi za montažu Timothy Alversona. Rezultat se najbolje može opisati kao konstantno sedenje na ivici sedišta. To jeste izlizan slogan koji je nezasluženo prilepljen uz mnoge filmove, ali uz Siroče savršeno pasuje.

Pažljivo osmišljena fotografija Jeffa Cutera koja dočarava zimsko okruženje, i perfekcionistički usmeren objektiv na glavne aktere, gledaoca odlično vode kroz film koji će kulminirati  neočekivanom promenom manipulativne Esther. Zasenivši svoje nagrađivane, starije kolege, nju je sa neverovatnim umećem odglumila mlada Isabelle Fuhrman.

Uprkos tome što kraj filma možemo da pretpostavimo i na samom početku, najveća mana Siročeta krije se u nedostatku snažnije simbolike. Ali, dok sa te strane deluje isprazano, Siroče je film koji poručuje na koji način treba pristupiti potencijlano ispraznom konceptu. Nismo dobili duboke poruke ni od mnogih drugih, sličnih ostvarenja, ali nismo dobili ni ovako pažljivo kreirano i napeto putovanje. Šteta što je ovoj film zaobišao većinu gledalaca, zahvaljujući neprimetnoj i omalovažavajućoj distribuciji.



Komentari

  • Gravatar for Borisav
    Borisav (gost) | 23.09.2010. 21.15.03
    Veoma los film, kao i recenzija.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 23.09.2010. 23.10.49
    gledao sam bar 5 filmova sa istom ovakom pricom...i nijednom ne mogu da se setim imena
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 24.09.2010. 07.52.33
    @1.5v ...a sve je pocelo sa The Omen i prosto je neverovatno da se to u recenziji nigde ne pominje. Tema prezvakana sto puta, ali pristojno za ubijanje vremena...
  • Gravatar for raatko
    raatko (gost) | 24.09.2010. 16.18.35
    remek djelo žanra. u svakom pogledu.
  • Gravatar for Vlajko69
    Vlajko69 (gost) | 24.09.2010. 22.51.17
    Par dobrih momenata i to je to.
  • Gravatar for Miljan
    Miljan (gost) | 25.09.2010. 12.17.21
    Odlican film , vredi ga pogledati...
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 25.09.2010. 13.04.04
    Recenzija dobrano zakasnila, gledao sam film pre godinu i nesto, i vrlo malo je ostalo u secanju. To valjda govori o kvalitetu filma, zar ne?
  • Gravatar for Miljan
    Miljan (gost) | 25.09.2010. 21.11.41
    Ocigledno govori da imas lose pamcenje ;)
  • Gravatar for Britney
    Britney (gost) | 29.09.2010. 22.12.01
    I must confess I still believe.
  • Gravatar for Milanko
    Milanko (gost) | 04.10.2010. 10.51.07
    Ja sam ovaj film odgledao jos pre godinu dana, ne znam kako se sad nasao u kritikama... Nisam zadovoljan jer sam odgledao desetinu filmova sa slicnom tematikom i izgleda da su deca satkana od samog djavola, zombiji i vampiri jedino sto horor produkcija nudi u poslednjih desetak godina, sa retkim izuzecima. Takodje mi ni fascinacija filmom ovog kriticara mi nije sasvim jasna.
  • Gravatar for Tina...^^ :)
    Tina...^^ :) (gost) | 14.12.2010. 16.18.13
    Ja sam owaj film gledala danas sa bratom....film smo uzeli iz wideo kluba,ali medjutim nisam uspela da widim sta se desilo na kraju...dogodi se neki kwar....ali inace kada sm saznala da Ester ima 33 godine,PRESEKLA SAM SE!!!! PS...jel moze neko da mi kaze sta se dogodilo,na kraju...:P
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 21.12.2010. 19.04.03
    super fim
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi