Popboks - MATORANI – Dennis Dugan - Stižu i četrdesete [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.09.2010. 15:09 · 7

MATORANI – Dennis Dugan

Stižu i četrdesete

Adam Sandler, poput Stallonea, pokušava da sroči all star letnji hit u oblandi meta-filma

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Naslov originala: Grown Ups
Scenario: Adam Sandler & Fred Wolf
Uloge: Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Rob Schneider, Selma Hayek, Maria Bello, Maya Rudolph, Joyce Van Patten
Žanr: komedija
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Za manje od dve decenije i posle sramežljivih i nezametljivih epizodnih uloga poput one u Kozbijevom šou ili zaboravljenoj komediji Mixed Nuts koje nisu obećavale bogznašta, Adam Sandler je postao sveamerički simbol, u rangu bluza i pite sa jabukama. Divljenje je tim zaslužnije jer je Sandler, plešući na vlastite note, izgradio jaku komičarsku personu koju sada poput gotove datosti provlači iz filma u film. Njegova produkcijska kuća Happy Madison sada je veliko i uspešno preduzeće sličnomislećih kreativaca sa prepoznatljivim žigom i svetonazorom.

Tako su se početkom minulog leta Matorani pokazali kao najžilaviji box office hit u Americi zaradivši , u jakoj konkurenciji, dvostruki iznos uloženog. Time je Sandler popravio svoje pozicije nakon nedorečenog i ne toliko zapaženog spoja sa Juddom Appatowom u slučaju Funny People.

Matorani (krajnje diskutabilan prevod inače sasvim benigno zahtevnog naslova Grown Ups!) su već na nivou koncepta pun pogodak. Poput Sylvestera Stallonea u slučaju Plaćenika, Sandler je u Matoranima okupio većinu svojih stalnih saradnika i štićenika - tu su njegovim produkcijama česti Kevin James, Rob Schneider i Rob Schnedider, uz stručni nadzor reditelja Dennisa Dugana (Ne kači se sa Zohanom, Veliki tatica) i scenariste Freda Wofa (Zečica na koledžu).

Udarna kreativna trojka je mudro prelomila da je okvirni koncept već dovoljno teška bagaža za narodsku/populističku (u dobrom smislu tih izraza, naravno) repertoarsku komediju i siguran letnji hit. Međutim, instinktivno tačno prepoznata potencijalno neuralgična tačka po svojo prilici je naterala autore u dodatni strah koji je za posledicu imao nepotrebnu simplifikaciju i jedan krupan dramaturški previd.

Naime, komediji kojoj ne manjka ni šarma ni uspelih gegova i bravura na polju dijaloških nadgornjavanja glavnijh junaka, nedostaje zaplet. Priča o ponovnom okupljanju prijatelja iz detinjstva koji se vraćaju u rodni (k)raj da odaju počast preminulom treneru dečijeg košarkaškog kluba u kom su nekada skupa igrali ostaje bez neophodnog dramskog zamajca, odnoso ključne dramske tačke oko koje bi se izgradila sva drama itekako potrebna i za svaku promišljenu komediju. Usled tog nedostatka, Matorani ostaju tek simpatičan niz uspelih komičnih sekvenci i ostvarenje koje kvalitativno vidno šepa za prethodnim uspehom – maestralnom komedijom Ne kači se za Zohanom.

Ipak, uprkos vidnim šepavostima na planu celine, Matorani su ostvarenje koje sa lakoćom komunicira kako sa posvećenicima Sandlerovom mikrkosmosu i dragih mu satelita, tako i sa onim ne toliko upućenima. Sandlerov lik Everyday Joea (premda ovde izmutiran u hollywoodskog producenta koji se zaustavio u samom predvorju cinizma i bezdušja) nije izgubio na magnetizmu ni u ovoj manje uspeloj epizodi; osim toga, Matorani na nivou implicitnog nose intrigantnu potku – Sandler i drugari sa porodicama provode nekoliko dana u nekakvoj mnogoljudnoj neo-komuni jednakih i brižnih, što budi asocijaciju na koncept državnog socijalzma ka kome Amerika pod Obamom diskretno, a primetno klizi.

Matorani možda zastaju na pola puta na oba važna koloseka - metafilma u odnosu na Sandlerov univerzum i porodične komedije sa povremenim, očekivanim iskliznućima u pravcu gross out-a, ali i dalje na trpezu (tipično američku, dabome) iznosi dovoljno argumenata u prilog davanja bioskopske šanse novoj Sandlerovoj avanturi.



Komentari

  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 25.09.2010. 16.13.32
    ~selo gori a baba se ceslja
  • Gravatar for Zohan
    Zohan (gost) | 26.09.2010. 00.01.28
    Zakon
  • Gravatar for stizu i cetrdesete
    stizu i cetrdesete (gost) | 26.09.2010. 14.05.39
    pitanje radja pitanje, sta mi to gasi nemire? gde li to zivot uvire? prelepa pesma.
  • Gravatar for pirke
    pirke (gost) | 29.09.2010. 20.13.31
    ko je gledao ovaj film tako mu i treba.
  • Gravatar for Realno
    Realno (gost) | 01.10.2010. 20.30.36
    odlican film.Veoma je zanimljiv i ima pricu sto je bitno.Glumci su odlicni.8/10.odgledajte ga necete se pokajati....
  • Gravatar for IvanNis
    IvanNis (gost) | 07.10.2010. 19.34.22
    Sendler je otisao u aut jer ovo je skandalozno lose...
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 14.10.2010. 19.17.25
    upravo pogledah. perfektan nepretenciozni filmic dusu dao za kishno popodne. uspjeli gegovi, dramaturgija shepa pomalo, chris rock totalno neiskoristen....ali iako ne sotavlja utisak nakon odjavne shpice, drzi vam osmijeh na usnama svih 100 minuta filma. s obzirom kakve filmove snimaju, meni je i taj osmijeh u toku 100 minuta - i vise nego dovoljan za toplu preporuku ovog filma..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi