Popboks - LJUBAV NA DALJINU – Nannette Burstein - I rom i com i R [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 12.10.2010. 15:56 · 6

LJUBAV NA DALJINU – Nannette Burstein

I rom i com i R

Romantična komedija koja je i romantična i smešna, ljubavni glumački par koji i na velikom ekranu ostavlja utisak iskrenog međusobnog zanosa, i na sve to oznaka ’R’ kao dokaz malo, prekopotrebnog bezobrazluka

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Naslov originala: Going the Distance
Scenario: Geoff LaTulippe
Uloge: Drew Barrymore, Justin Long, Christina Applegate, Charlie Day, Jason Sudeikis
Žanr: Romantična komedija
Trajanje: 102 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Nakon što je potpisala dva primećena i nagarađivana dokumentarca u kojima je predočila portret velikog maga filmske produkcije i sveopšteg životnog avanturizma producenta (Roberta) Boba Evansa (The Kid Stays in the Picture), odnosno sluđene američke mladeži u American Teen, Nanette Burstein se prihvatila višestruko teškog zadatka.

Osim prve poteškoće oličene u prelasku iz dokumentarističke u ligu viđenu za filmsku fikciju, Bursteinova je bila suočena i sa dodatnim izazovima – iznalaženjem daška svežine u klonulom podžanru rom-coma i datosti u vidu glumačkog para poznatog po romansi (i braku) i u privatnom životu. Decenijama unazad se pokazivalo da publici nije po volji taj melanž stvarnog i fiktivnog, te su mnogobrojna ostvarenja osvedočenih holivudskih starova u kojima bi bili upareni sa svojim (barem trenutnim, jer holivudski brak je lako i brzo kvarljiva roba) životnim saputnicima nailazila na hladan prijem, ako ne i tihi bojkot.

Sudeći po mršavom učinku na američkim bioskopskim blagajnama, ni Ljubav na daljinu nije umakla od te zle kobi. Ono što ipak nešto znači i unosi delimični mir u duše kreativaca i još uvek odane publike je teško osporivi fakat da je Nanette Burstein ponudila odličan film. I to ne samo u vazda tesnim okvirima polaznog podžanra. Ljubav na daljinu naprosto pleni kao uspešan, zabavan, a pametan repertoarski film u kojem i najokorelije filmske cepidlake mogu lako i bez griže savesti da uživaju.

Jer Ljubav na daljinu je prava retkost u rom-com svetu – film koji je i romantičan i smešan i koji opravdava svoj ’R’ cenzorsko-autorski žig bez prenemaganja, usiljenosti i konstrukcija. A par Drew Barrymore & Justin Long savršeno balansira na razmeđi komike i romantike u krajnje jednostavnoj priči o paru sa naglašeno konkretizovanim problemom – već na samom početku romanse koja dosta obećava pod udarom recesionog cunamija bivaju nošeni na različite i udaljene krajeve Amerike.

Ljubav na daljinu je film kakav ne srećemo često – ostvarenje čija komunikativnost nije u koliziji sa inteligentnim sadržajem, komedija čija duhovitost u zasenak ne baca romantični aspekt priče, studija karaktera čija privlačnost nužno ne poništava zaumnost, te zdrav bioskopski film obilato garniran pop-sentimentom (obratiti pažnju na genijalnu upotrebu hita Take My Breath Away grupe Berlin) koji kvalitativno ne odudara od konteksta filmografije priznate dokumentaristkinje.

A Drew Barrymore, iako pod teretom nadlazećih četrdesetih, još može da očara. Puna kapa na ovu skupoću.
 



Komentari

  • Gravatar for Lj. P.
    Lj. P. (gost) | 13.10.2010. 07.47.43
    Nisam gledao film, ali moram da pohvalim stil kritike. Sjajno napisano!
  • Gravatar for I love Drew
    I love Drew (gost) | 13.10.2010. 17.46.35
    Super je takst a super i film. Provereno.
  • Gravatar for gole lalatovic
    gole lalatovic (gost) | 13.10.2010. 18.46.40
    sjajan film!
  • Gravatar for i ja isto
    i ja isto (gost) | 14.10.2010. 01.33.27
    stil kritike je da je iz imdb (verovatno) prepisana biografija reditelja i napisane tri recenice o filmu. Do j.
  • Gravatar for Lj. P.
    Lj. P. (gost) | 14.10.2010. 11.13.39
    @ i ja isto, Pa dobro, kako bi ti to napisao? Filmska kritika ima svoju formu i ona je ovde ispostovana. U tu formu spada oslanjanje, odnosno, upoznavanje citaoca sa prethodnim radovima autora ciji se film kritikuje. Konstrukcije recenica ne pate od gresaka pa je tako i tekst u celini fluidan i jasan. Ostaje jos jedino da li se citaoci slazu sa misljenjem kriticara o filmu ali to je sfera u koju niko normalan ne bi trebalo da zalazi. S druge strane, kolicina teksta za kritike je ogranicena tako da ako ocekujes esej - na pogresnom si mestu. Kupi knjigu sa esejima pa citaj vise od "tri recenice" o filmu. A ne bi bilo lose ni da se sledeci put upoznas sa pravilima pisanja filmskih kritika, cisto da ne bi imao suluda ocekivanja. :)))
  • Gravatar for sql
    sql (gost) | 16.10.2010. 13.34.43
    Zbog ljubavi prema ovom zanru, kao i pod uticajem ove kritike, odgledah ovaj film, jer zaista se oseca nedostatak dobrih filmova (i u ovom zanru). Ono sto ja vidim je da je razlika izmedju ovog i onih "losijih" samo u razlici ciljnih grupa. Kakav je bend u filmu, bas takav je i film. Bolji od Lejdi Gage (i ostalih novih romkomova), ali nema veze sa rokenrolom (niti za primerima zlatnog holivuda). Middlebrow.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi