Popboks - KIM HARRISON - Mrtva si, veštice! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 30.11.2010. 10:41 · 2

KIM HARRISON

Mrtva si, veštice!

(Laguna)

Urbana fantastika je u svetu veoma popularan podžanr i američka spisateljica Kim Harrison se svojim romanima uspešno priključila ovom talasu koji predvode i kod nas prevođeni pisci kao što su Laurell K. Hamilton (Grešna zadovoljstva), Jim Butcher (Olujni talas) ili Charlaine Harris (Mrtav do mraka)

Đorđe Bajić

Prva avantura Rachel Morgan pojavila se u američkim knjižarama krajem aprila 2004. godine. Roman Mrtva si, veštice! naišao je na dobar prijem i doživeo gotovo kultni status - što ilustruje i činjenica da je do danas Harrisonova napisala još sedam romana iz ovog serijala, dok je za februar 2011. planirana deveta knjiga.

Ovaj serijal donosi alternativnu istoriju u kojoj je pandemija zbrisala polovinu čovečanstva, što dovodi do toga da do tada skrivena (i na smrtonosni T4 virus imuna) stvorenja obzane svoje postojanje. Četrdeset godina kasnije, svet je potpuno izmenjen. Vampiri, veštice (koje u verziji Harrisonove predstavljaju posebnu rasu), vukodlaci, demoni, vile i ostala bića za koja se nekad smatralo da su plod fantazije, neskriveno egzistiraju među preostalom ljudskom populacijom.

Uvodna knjiga služi da čitaoce upozna sa novim poretkom, kao i sa glavnom junakinjom, te njenim saveznicima i neprijateljima. Crvenokosa veštica Rachel Morgan je crna ovca policijske jedinice koja sa bavi privođenjem bića sa posebnim moćima. Nekako se uvek desi da upravo njoj pripadnu najnezgoniji i najnezahvalniji slučajevi. Kada odluči da napusti posao koji mrzi, problemi počinju da se gomilaju. Njeni neprijatelji žele da je ubiju, čak to i ne pokušavaju da sakriju, pa će Morganova morati da iskoristi sve svoje znanje o vradžbinama kako bi spasila svoju ucenjenu glavu. Na sreću, nije sama. Pomoć joj pružaju vampirica Ivy i minijaturni zvončić Jenks – koji su, željnji promene okruženja, zajedno sa vešticom napustili policijsku jedinicu u kojoj su radili. Njih troje predstavljaju jezgro novoformirane družine i ključni su likovi u ovom romanu ali i ostatku serijala.

Mrtva si, veštice! nije knjiga bez mana. Roman je preopširan i, imajući u vidu ponuđenu priču, skraćivanje za četvrtinu ne bi škodilo. Naprotiv! Samo bi doprinelo dinamici pošto je roman na mestima nepotrebno razvučen. Takođe, imajući u vidu da je u pitanju delo ispripovedano iz prvog lica, spisateljica je mogla da zauzda plačne tirade svoje junakinje koje u drugom delu knjige već postaju zamorne. Život veštice je ugrožen od samog početka, njena glava je ucenjena, ali zaista nije bilo potrebe da se čitalac na to stalno podseća.

Na sreću, zaplet je dovoljno zanimljiv da bi održao pažnju. Nasline scene umeju da budu iznenađujuće krvave, a Harrisonova ne propušta priliku da priču dodatno začini. Stalni izvor uzbuđenja, na primer, predstavljaju nasrtaju vampirice Ivy na Rachel koja tek uz pomoć natčovečanskih napora (i par trikova) uspeva da sačuva svoj heteroseksulani integritet. Zabavan (mada krajnje bizaran) segment je svakako deo romana u kome se glavna junakinja uz pomoć magije transformiše u kunu – pa biva zarobljena i prisiljena da učestvije u borbama glodara; kao i gotovo fatalni susret sa demonom koji menja obličje u zavisnosti od strahova svoje žrtve...

Sličnih epizoda ima još, a Kim Harrison pušta mašti na volju. Može joj se. Svet koji je stvorila u svom romanu to izdašno dozvoljava. Roman se završava nagoveštajem novih avantura, a još ostaje da se vidi da li će beogradska Laguna nastaviti sa prevođenjem ovog serijala na srpski.



Komentari

  • Gravatar for Fedra
    Fedra (gost) | 30.11.2010. 12.24.36
    Sta je to minijaturni zvoncic Jenks? Jel ima to ruke,noge...usi ili neke bucjkice?
  • Gravatar for Kako izgleda Jenks
    Kako izgleda Jenks (gost) | 30.11.2010. 20.42.25
    http://fc07.deviantart.net/fs28/f/2008/057/9/a/Jenks_by_darkdaughter114.jpg
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige