Popboks - HARI POTER I RELIKVIJE SMRTI, 1. DEO – David Yates - Vernost iznad svega [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.12.2010. 11:06 · 6

HARI POTER I RELIKVIJE SMRTI, 1. DEO – David Yates

Vernost iznad svega

Sećate se kada smo, pre jedno dve godine rekli da se čini da je svaki sledeći film o izvesnom malom čarobnjaku sa naočarima sve teže ispratiti a da čovek ne zaspi? Na žalost, taj trend se nastavlja i sa najnovijim delom

Sofija Vuković

Ocena:
4


4/10

Originalni naslov: Harry Potter and the Deathly Hollows, Part 1
Scenario: Steve Kloves (prema romanu J. K. Rowling)
Uloge: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman
Žanr: Fantastika
Trajanje: 146 minuta
Proizvodnja: Velika Britanija/SAD, 2010.

WB studio je, posle niza zanimljivih reditelja, 2007. rešio da od svega toga odustane i režiju svih budućih nastavaka prepusti ne preterano inventivnom ali vernom i pouzdanom Davidu Yatesu. Jedan od razloga što ovaj čovek i dalje sedi za kormilom HP franšize, bar kada je veliko platno u pitanju, je to što se pokazao voljnim da pri snimanju slepo prati sve događaje iz knjige, bez zastajanja da se zapita da li će to funkcionisati u ovom drugom mediju. To nikada nije bilo očiglednije.

Producenti iz WB-a su to takođe sigurno imali na umu kada su rešili da poslednji deo ove maratonske sage podele na dva. Jedan od najbitnijih kvaliteta uspešnog prebacivanja književnog dela na celuloidnu traku je sposobnost činjenja pravih izbora. Ne moramo svaku stranicu koju je J.K. napisala propratiti u realnom vremenu. Na žalost, Yates tu činjenicu namerno ignoriše, time stvarajući ne samo dosadan, već i isprazan film, koji je na momente zaista mučno gledati.

Dakle, HP i družina i dalje tragaju za horkruksima, misterioznim objektima koje treba uništiti kako bi se ubio Voldemort, usput nastojeći da ostanu živi, jer su, nakon smrti Dumbledorea, smrtožderi zavladali čarobnjačkim svetom. Sve to zvuči jako uzbudljivo, i naizgled pruža mnogo potencijala za punokrvnu fantastičnu avanturu. Međutim, želeći, kao što rekosmo, da literarni predložak ispoštuje do kraja, Yates veći deo vremena provodi snimajući Harryja, Hermionu i Rona, koji kampuju po britanskim šumama i pokušavaju da odgonetnu šta su preostali horkruksi, misleći, valjda, da će im inspiracija doći sama od sebe dok sede i ne rade ništa, a za to vreme se svet oko njih raspada.

Troje tinejdžera u istom šatoru? Ne tako zanimljivo kako se na prvi pogled čini. Iako je to povoljan teren za svakojaka emotivna previranja, seksualni naboj između ljupke Emme Watson i njene dvojice kolega je praktično nepostojeći, tako da cela ujdurma koja se oko toga dešava deluje jako veštački. Uzgred, jedna jedina zajednička scena koju Daniel Radcliffe ima sa mlađanom Bonnie Wright (Harryjeva izabranica Ginny Weasley), iako prilično nevina, vrelija je od svih tih sati (bukvalno) provedenih sa Hermionom, tako da nam Ronova posledična ljubomora deluje ničim izazvano, mada je njegova izvedba jedna od boljih i uverljivijih u filmu. Ako je, dakle, uspešno pratila predadolescentna zaljubljivanja svojih junaka, J.K. se nije baš najbolje snašla u trenutku kada je trebalo uvesti reč na „S“.

Psihološki naboj, dakle, nismo dobili. A šta je sa avanturama? Recimo samo to da ćete se sve vreme osećati uskraćeno i nervirati se oko toga ko sve u spoljnom svetu gine, dok se ovo troje kriju po šumama. Yates doduše uvodi jedan zanimljiv element – radio koji Ron konstantno sluša i koji im predstavlja jedinu komunikaciju sa okolinom, svojim zlokobnim šumovima stvara psihodeličnu atmosferu. Uz to, izuzetno zanimljiva animirana sekvenca pred kraj filma (koju, nota bene, nije režirao Yates, već Švajcarac Ben Hibon), jedini je razlog što vaša kritičarka ovde poklanja četvorku.



Komentari

  • Gravatar for Al
    Al (gost) | 23.12.2010. 21.59.23
    Mislim da je ovaj sajt prvi koji je ispljuvao ovaj film. Nastavlja se trend uzasnih recenzija.
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 24.12.2010. 08.59.35
    Recenzija je dobro napisana, što ne znači da fanovi neće uživati u filmu. Ali, zašto je, pobogu, Hari postao Harry, Džini Ginny, a Dambldor Dumbledore? Izgleda mi kao da čitam Alana Forda u Briksijevom prevodu. A J. K. ne može a da ne asocira na Jelenu Karleušu.
  • Gravatar for ranzizam
    ranzizam (gost) | 24.12.2010. 17.33.36
    Ako je ovaj najnoviji deo sage o avanturama chudesnog dechaka imalo nalik na prethodni film mislim da cu ga preskociti.. Ehh kad se samo setim Zatvorenika iz Azkabana..
  • Gravatar for Li
    Li (gost) | 26.12.2010. 09.28.15
    Sato su neki odavno pročitali knjige :)
  • Gravatar for Nebitni anonimus
    Nebitni anonimus (gost) | 11.01.2011. 18.26.07
    Kritika je uzasna. Film fenomenalan i najbolji do sada.
  • Gravatar for sine
    sine (gost) | 19.01.2011. 10.22.32
    kako je ovo dosadan film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi