Popboks - FAST FIVE – Justin Lin - Duže i odvažnije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.05.2011. 15:01 · 2

FAST FIVE – Justin Lin

Duže i odvažnije

Pažljivo razrađene akcione scene u filmu Fast Five nude upravo ono čega ima toliko malo u poslednje vreme u holivudskom filmu - uzbuđenje nastalo na osnovu onoga što vidimo, položaja likova i opasnosti u kojoj se oni nalaze

Sima Kokotović

Ocena:
6


6/10

Scenario: Chris Morgan, Gary Scott Thompson
Uloge: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson
Žanr: akcioni
Trajanje: 130 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

Potera kroz favele Rio de Ženeira. Protagonisti filma Fast Five, razbijeni u dve grupe begunaca, beže pred lokalnim gangsterima i američkim saveznim agentima. Preskače se sa krova na krov, trči se i puca na sve strane. Dominira egzotična lokacija sa upečatljivim trošnim kućama na brdima Ria. Akcija se odvija u širim planovima, te u istom kadru vidimo i begunce i progonitelje, i protok akcije i atmosferu okruženja. U poslednjem trenutku, skok junaka deluje kao samoubistvo - previsoko je, ali  trošan krov na dnu ublažava pad i junaci pobegnu. Taj poslednji pad prikazan je u jednom kadru - osećaj lokaliteta je neprocenjiv, a utisak trajanja pada stvara trenutnu napetost.

Savremeni holivudski film oslanja se na krupne kadrove koji traju vrlo kratko i brzo se smenjuju. Bilo da je u pitanju akciona ili dijaloška scena, u manjoj ili većoj meri, sve je krupno i kratko, sa po nekim širim planom koji stvara okvirni osećaj prostora. Efekat napetosti koji nastaje kod gledaoca je intezivan, ali malo toga vidimo u okviru jednog kadra.

Počev od otvarajuće scene, Fast Five nudi adrenalinski sumanute akcione momente, koji potpuno koriste okruženje u kom se odvijaju i ne opterećuju se neverovatnom premisom na kojoj počivaju. Vizuelna uverljivost akcije upravo je ono što nadomešćuje njenu idejnu neverovatnost. Smenjivanjem ovakvih scena, od samog početka filma, strpljivo i postepeno se gradi napetost. Svaka sledeća scena je drugačija, duža i odvažnija. Međutim, u jednom trenutku akcione scene potpuno nestanu. Nastupa segment planiranja pljačke, a prevagu odnosi ozbiljan ton u građenju odnosa između likova. Dijaloških scena ima više nego što je potrebno, i iako su pojedini momenti u njima trezveni i životni, poput onog o sećanjima na oca, teme porodice, poverenja i očinstva koje se provlače u ovom segmentu deluju nezgrapnije od krađe kola iz voza u pokretu.

Zaplet pljačke lokalnog krimosa-biznismena koji sledi u stilu je Ocean’s 11 - brdo pojedinaca, sada u multikulturalnoj grupi, svako sa svojim specifičnim odlikama i etničkom pozadinom (brbljivac, crnac, ortaci koji se stalno glođu, latinosi, seksi cica iz Mosada, kul ćutljivac, azijat i sl.) U tom delu, dominiraju reakcije junaka na predstojeći zadatak, kao i građenje dobrog raspoloženja u grupi, a sve manje je jasno kakav je plan predstojeće krađe. Moguće da je potencijalnoj multietničkoj publici na koju ovaj film cilja upravo to i dovoljno - njihovi predstavnici prisutni na ekranu, svaki za sebe u dobrom raspoloženju.

Sekvence testosteronske akcije pojavljuju se ponovo pred kraj, ali, čini se, već prekasno. Ideja planiranja pljačke odnosi prevagu nad uvodnim segmentom akcije i film je utoliko manje zanimljiv. U jednom trenutku, u toku planiranja, glavni junaci se nađu u situaciji kada moraju da se trkaju kako bi došli do kola koja su im potrebna. Međutim od trke ne vidimo ništa već gledamo samo samouvereno komentarisanje posle ostvarene pobede.



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 30.05.2011. 10.54.39
    gluplje i tužnije...
  • Gravatar for Jovana Ajdinovic
    Jovana Ajdinovic (gost) | 19.06.2011. 18.44.22
    seksi cica je pleonazam,haha.a nisi ni pomenuo automobile?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi