Popboks - PLANETA MAJMUNA: POČETAK – Rupert Wyatt - Majmun zanimljiviji od čoveka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.08.2011. 08:08 · 4

PLANETA MAJMUNA: POČETAK – Rupert Wyatt

Majmun zanimljiviji od čoveka

Posle nekoliko nastavaka i avanutra o nastancima superheroja ovog leta, sada je u pitanju reboot poznate franšize, trenutno jedna od omiljenih dosetki holivudskih studija. Međutim, u pitanju je i najhrabriji film u gomili i svakako najneobičniji

Sima Kokotović

Ocena:
7


7/10

Orginalni naziv: Rise of the Planet of the Apes
Scenario: Rick Jaffa, Amanda Silver
Uloge: James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis
Žanr: SF
Trajanje: 105 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

Planeta majmuna: početak je, s jedne strane, privlačan kao priča o formiranju vođe, izuzetno čudnim okolnostima i potpuno nesvakidašnjim uslovima i okruženju njegovog uspona. S druge strane, mehanizmi na osnovu kojih film ostvaruje svoje delovanje čine ga dodatno specifičnim, pre svega u kontekstu drugih vrhunskih holivudskih produkcija.

Film svakako deluje kao još jedan letnji blokbaster zasnovan na unapred poznatom materijalu. Posle nekoliko nastavaka i avanutra o nastancima superheroja ovog leta, sada je u pitanju reboot poznate franšize, trenutno jedna od omiljenih dosetki holivudskih studija. Međutim, u pitanju je i najhrabriji film u gomili i svakako najneobičniji.

Počinje regularnim pohabanim narativnim obrascem o mladom ambicioznom naučniku koji pokušava da pronađe lek koji će promeniti svet. U ovom slučaju radi se o leku protiv Alchajmerove bolesti, od koje, pored miliona i miliona ljudi, takođe pati i njegov otac. Ubrzo potom, priča se prebacuje na novorođenče majmuna rođenog u laboratoriji našeg glavnog junaka, koje on preuzima i odgaja u svom domu. Od tada pratimo priču o odrastanju i formiranju ličnosti nadprosečno inteligentnog šimpanze, Cezara.

Veliki deo filmskog vremena posvećen je Cezarovom emotivnom sazrevanju - od bezbrižnih dana igranja po kući, preko razvijanja intelektualnih sposobnosti, prvih susreta sa prirodom, pa do sukoba sa zakonima čoveka i procesa socijalizacije sa drugim majmunima. Sve to podrazumeva iznijansirane predstave emotivnih reakcija kao i procesa intelektualne spoznaje. Scene u skloništu za majmune obuhvataju čitav spektar emocija pri pozicioniranju u okvirima već postojeće dinamike odnosa u novoj sredini, prema dominatnom mužjaku, nemilosrdnom čuvaru ili gorostasnoj gorili.

Vrhunski primer razvoja likova u blokbasteru, na mestu gde ga niko nije tražio, tako dobijamo kroz lik majmuna. Nasuprot tome, lik doktora (James Frankco) prilično je bled i nezanimljiv.

Izuzetna pažnja posvećena je figurama majmuna, njihovim facialnim ekspresijama i grimasam. Kompjuterski generisane predstave začudo pokušavaju da učine realističnijim upravo emotivne reakcije majmuna i tako ponude uverljivije i interesantije likove. Svakako drugačije od produženih kadrova neupečatljivo orkestriranih tuča i eksplozija ili pak adrenalinskih kadrova koji oduzimaju dah, poput preletenja kula metropole u poslednjim Transformersima. Tako su nastali likovi koji ne govore, ili govore vrlo malo, pomoću jezika znakova, a čije stavove, namere ili emocije čitamo preko vizuelnih pokazatelja.

U pitanju su izuzetno intrigantni likovi sa kakvim smo se do sada vrlo retko susretali, pre svega jer se radi o majmunima van okvira crtanog filma, a pri tom je stub priče nadprosečno inteligenti majmun, dovoljno neobično stvorenje po sebi - najbliži narativni obrazac pod koji bi potpao ovaj junak je buntovni adolescent koji izrasta u ratničkog vođu. Postupak koji isključuje preterana verbalna objašnjenja samih likova stvara oko njih auru nepoznatog i zagonetnog, što ih čini privlačnim i interesantnim za praćenje.

Planete majmuna: početak je jedan od manje pompeznih visokoprofilnih studijskih projekata, sa budžetom nešto ispod 100 miliona dolara. Idejno skromniji, preko koncepta unapred poznatog kraja (primati će zavladali planetom), film neposredno poseduje atmosferu grandioznog. Prostorno, Planeta majmuna je svedena na lokacije farmaceutske kompanije, ulice i doktorovu kuću u kojoj majmun odrasta, a potom i skloništa za majmune koje predstavlja pandan zatvoru. Oslanjanje na ograničene prostore i strpljivo odvijanje priče, u kom dominira intimno nasuprot bombastičnom, omogućava upečatljivost koju donose povremni prikazi otvorenog prosotra prirode i grada. Takav koncept eskalira i proizvodi momenat velikog uzbuđenja u finalnim momentima filma kada se radnja preliva na celu teritoriju grada.



Komentari

  • Gravatar for Kozar
    Kozar (gost) | 25.08.2011. 01.24.58
    I meni se dopa film, iako nema veze sa originalnim serijalom...Kul rivju, zanimljiva zapazanja o majmunskoj ekipi ;)
  • Gravatar for MMDF
    MMDF (gost) | 28.08.2011. 01.42.56
    Solidna recenzija...Film je odlican 8/10
  • Gravatar for Jovana Ajdinovic
    Jovana Ajdinovic (gost) | 01.09.2011. 22.20.45
    e totalno!pogodio si sve,meni su scene sa majmunima najjace u filmu.:)
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 19.12.2011. 13.32.43
    Fim je pukao u trenutku kada majmun ode kod bivseg "gazde" da pokupi carobnu formulu....tek tako je skapirao...djubre od filma...gubljenje vremena..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi