Popboks - THE BEAVER – Jodie Foster - Dabar u porodici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.08.2011. 06:30 · 2

THE BEAVER – Jodie Foster

Dabar u porodici

The Beaver je priča o posledicama koje nastaju kada teško depresivan čovek pronađe izuzetno nekonvencionalan način da se ponovo suoči sa svojim obavezama i životom

Sima Kokotović

Ocena:
7


7/10

Scenario: Kyle Killen
Uloge: Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin
Žanr: drama
Trajanje: 91 minut
Proizvodnja: SAD, 2011.

Film The Beaver otvara prizor muškarca, mokrog, usnulog na dušeku u bazenu, kako pluta, a njegov dom, zamagljen, stoji u pozadini. Glava porodice, izgubljena, nepristuna, čije kraljevstvo, njegov dom, ostaje nezbrinut. U montažnoj sekvenci koja sledi, objašnjeno nam je da se radi o mužu, ocu i uspešnom poslovnom čoveku, koji je izgubio motivaciju za uloge koje mu je život nametnuo, koji kao da je umro, ali je zaboravio da povede svoje telo sa sobom.

Dabar iz naslova je lutka koja, u trenutku očaja, junaku nudi spas i koju on potom počinje da koristi kao svoj surogat, preko kog stupa u kontakt sa ljudima u svojoj okolini. Kroz reakcije njegovih kolega, supruge i sinova, posmatramo specifičnosti i problematičnosti svakog zasebnog odnosa koji određuju život protagoniste, odnosno život porodičnog čoveka.

Ovakav učestali narativni obrazac o liku koji mora ponovo da osmisli svoju poziciju u okviru porodične dinamike obuhvata i narativnu nit o starijem sinu, tinejdžeru, na koga poljuljana figura oca ostavlja najveće posledice. Sumanuti otac za sina predstavlja neshvatljivi problem i sramotu, uzurpirajući moguću identifikaciju sa očinskom figurom. Tako je njihov odnos postavljen kao najveća prepreka za uspostavljanje nove porodične dinamike.

Ako ovakva postavka zvuči sumorno i naporno, film svojim tonom i ritmom izbegava takvu karakterizaciju. Od uvodnih momenata, uz karakterističan glas naratora koji doziva pripovedanje simpatične dečije priče, uz melodičnu muzikicu i brzo smenjivanje komičnih situacija, stvara se vedra atmosfera koja opstaje dobrim delom filma, najpre zahvaljujući sumanutom dvostrukom poduhvatu Mela Gibsona. Dajući glas (sa kokni akcentom) lutki dabru, gestikulacijom i tonom glasa, Gibson zrači živahnošću a opet licem i pogledom odiše rezigniranošću i očajem. Film se često oslanja na neme poteze kako bi se ocrtalo unutrašnje stanje likova, nasuprot verbalnim objašnjenjima, poput običaja sina da udara glavom o zid, i ovakvim postupkom nastaju blago komični momenti. Takođe, učestale su montažne sekvence koje podižu duh, i koje su unekoliko kontradiktorne samoj priči, poput paralelno montiranog spremanja oca i sina za izlazak kojim se isitiče njihova istovetnost, nasuprot prethodno pokazanim naporima sina da se te sličnost oslobodi.

Film se upravo oslanja na suptilno korišćenje vizuelnih gestova i predstava svakodnevne rutine, kako bi uspostavio porodičnu dinamiku– poput zajedničke večere, izvođenja deteta iz obdaništa, uspavljivanja, spremanja za radni dan ili večernji izlazak, ili ponovo otkrivene seksualne privlačnosti supružnika. U okviru ovih situacija, izmeštena ili nepostojeća figura muža i oca, uz konstantno prisustvo lutkice dabra, preko reakcija i gestova ostalih likova, momenata iščekivanja i neverice, poput supruge koja posle uzbudljivog seksa gleda u plišanog dabra između nje i supruga, priziva ideju porodičnih uloga kao onih koje su jasno propisane i stoga mogu biti neuspešno odigrane i izneverene.

Ako početno napuštanje tih uloga od strane glavnog junaka pokreće ideju o samim ulogama kao veštačkim, spolja nametnutim obavezama, koje čovek može napustiti, njegov proces povratka jasno stvara ideju o porodici kao društvenoj konstrukciji. The Beaver uspešno dočarava specifičnu dinamiku u okviru te konstrukcije - očekivanja, obaveze i pritiske koje nameće postojeći patrijarhalni kontekst koji ju je formirao.
 



Komentari

  • Gravatar for Jovana Ajdinovic
    Jovana Ajdinovic (gost) | 01.09.2011. 22.12.11
    Nisam jos gledala film,ali mi se svidja opis poente filma, nacin komunikacije koji oslobadja coveka.ko da sam vec gledala film
  • Gravatar for Milos Skokic
    Milos Skokic (gost) | 04.01.2012. 23.31.50
    Danas sam pogledao film i pod utiskom sam sve vreme. Jako neobicna ideja.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi