Popboks - AMERIČKA TV JESEN (2) - Svežine... ali sa osmehom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 09.12.2011. 07:32 · 3

AMERIČKA TV JESEN (2)

Svežine... ali sa osmehom

Ni na planu friških američkih TV komedija i dramedija nema krunskih postignuća (poput Parks and Recreation, Community, Hung, Modern Family, Raising Hope... iz ptrethodnih sezona), ali tu je ipak nekolicina zbilja dobrih izdanja tamošnjih kreativaca

Zoran Janković

 

Enlightened

Kreatori: Laura Dern & Mike White
Uloge: Laura Dern, Diane Ladd, Luke Wilson, Mike White, Timm Sharp, Sarah Burns
TV kanal: HBO

HBO je reputaciju najprestižnijeg kablovskog kanala stekao i zahvaljujući tome što brižljivo neguje ukus svoje publike, istovremeno istrajno izlazeći u susret preferencama svojih pretplatnika. Otud dramedija Enlightened (Prosvetljena) stupa na već dobrano utabano tle i traži šansu na teritoriji koju već par sezona zauzimaju serijali Hung i Bored to Death, kao poslastice za intelektualiustički nastrojenu publiku, ipak sklonu i suptilnijim vidovima komedije. Ovo je priča o borbi histerične žene na pragu srednjeg doba (u maestralno odmerenoj i promišljenoj glumačkoj kreaciji Laure Dern, koja je i jedan od kreatora i producenata ovog projekta) koja nakon oporavka u new age lečilištu nastoji da povrati pozicije u kozmetičkoj korporaciji koja ju je i dovela do nervnog sloma. Osim toga, ona se rve sa majkom teškom na emocijama, novim saznanjima, nerazrešenim odnosom sa bivšim mužem i dvoličnošću nekadašnjih prijatelja i saradnika. Ponajbolji termin da se opiše prikazano u ovom serijalu je „suptilnost“, i uz pomoć te suptilnosti i dosta takta u Enlightened uključenih kreativaca ova priča o suštinski nedopadljivom karakteru pobuđuje simpatije, empatiju, a dovoljno je razloga za glasan smeh. Rediteljski seriju podržavaju nekadašnji velikan Jonathan Demme, nova zvezda američkog indie filma Miguel Arteta (Youth in Revolt, Cedar Rapids) i sam Mike White, ostatak glumačkog ansambla je krajnje nadahnut, tu je i par antologijskih scena, ali sudeći po mršavim rejtinzima (tek oko 200.000 gledalaca po epizodi) ovoj vrlo dobroj seriji (i izdašnom konceptu), nažalost,  sledi skori i konačni kraj.  

>

 

Up All Night

Kreator: Emily Spivey
Uloge: Christina Applegate, Will Arnett, Maya Rudolph, Jennifer Hall
TV kanal: NBC

Iskustveno gledano, sada već veterani TV komedija Christina Applegate (Married With Children)  i Will Arnett (Arrested Development) udružili su glumačke i producentske snage na atipičnom sitcomu Up All Night. Kretaor ove serije je Emily Spivey, jedno od vrlih pera novijih izdanja neuništive Saturday Night Live, a atipičnost se ogleda u tome što se u formi i minutaži sitcoma ovde nudi priča, definisana dosta precizniom ravnotežom dramskog i komičnog, o evoluciji jednog odnosa i dosta okasneloj prokrastinaciji bračnog para koji dolaskom deteta na svet teškom mukom odustaje od pređašnjeg načina života. Up All Night obrađuje nešto ozbiljnije teme nego tipičan američki sitcom, a evidentna je i ambicioznost izrade. Osim toga, Up All Night se izborio i sa pipavom građom međuljudskih odnosa unutar bračno-roditeljskog mikrokosmosa, što je u velikoj meri zasluga udarnog glumačkog dvojca. Ipak, mora se napomenuti da je bilo potrebno nekoliko epizoda da se uspostavi dovoljno čvrsta ravnoteža izmeđa osnovnog plana priča i kraka koji se tiče egocentrične TV voditeljke (tumači je (i ovde) izvanredna Maya Rudolph) za koju radi lik Applegateove. 

 

Suburgatory

Kreator: Emily Kapnek
Uloge: Jane Levy, Jeremy Sisto, Cheryl Hines, Carly Chaikin, Rex Lee, Allie Grant, Alan Tudyk
TV kanal: ABC

Kreatorka ove serije zanat je pekla na izvrsnim serijama Parks and Recreation i Hung, te je diskretna, a ubojita satira kao značajan sastojak ta dva TV rada u obilju prisutna i u slučaju Suburgatory. Suburgatory počiva na jednostavnoj premisi i jasnoj oprečnosti – mlađi samohrani otac se, uplašen pred obiljem iskušenja koje pruža velegrad, seli sa ćerkom-tinejdžerkom u spokojno bogataško predrgrađe. Poetika koja krasi Suburgatory dosta toga duguje onome što pamtimo iz odličnih filmova na srodne teme – pre svega izvanrednog diptiha Heathers i Meet the Applegates Michaela Lehmanna. Dakle, izvor užasa za glavnu junakinju (buntovnu i ciničnu malodobnu alternativku Tessu, koju sjano glumi nešto starija Jane Levy) je poptpuna uniformnost, sterilnost i jednoumlje koji caruju tim predgrađem kao sigurnom lukom za povlašćene i od čari istinskog života odrođenih. Ovo je glavnotokovski TV rad, te ne treba očekivati direktniju levičarsku ostrašćenost, ali je zato tu fina i taktično izvedena suberzija, koja sa odličnim tempom naracije i na mestima bravurozno višeznačnim tekstom predstavlja ključne adute ove televizijske novine. Suburgatory se nameće kao još jedan od primera kako se suštinski strogo i jasno opcrtane granice prihvatljivog i poželjnog  izraza u kontekstu mainstream  televizije uz dovoljno mudrosti i strpljenja mogu ako ne rastočiti, a ono barem pomeriti za koju jotu dalju. Sloboda se uči, ali i zaslužuje, što je nauk koji, uz dosta napora i urnebesnih grešaka postaje jasno i ocu i kćerki Altman na čelu kolone zaista neodoljivih likova serije Suburgatory.  



Komentari

  • Gravatar for BB
    BB (gost) | 11.12.2011. 09.09.22
    Ma samo BREAKING BAD!
  • Gravatar for niki
    niki (gost) | 11.12.2011. 22.01.05
    Enlightened je interesantna serija ali nikako da poentira. Taman kad pomislis da ce da ode u nekom interesatnijem smeru ona se vrati u kolotecinu. Bas me interesuje kako ce sutra da zavrse sezonu.
  • Gravatar for dželiko
    dželiko (gost) | 19.12.2011. 15.03.59
    Elajtened je jedna fenomenalna serija i bilo je jel, jako očigledno u kom pravcu može da ide u eventualnoj novoj sezoni tj kako će se završiti prva, a da glavni lik ima kredibilitet i dalje, jako bih volela i da vidim tu 2 sez, poanta je anti-smile-or-die :) a i bored to death 3 sez je odlična čudno da nije pisano o tome...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike