Popboks - FAF 2011: SHAME – Steve MacQueen i TYRANNOSAUR – Paddy Considine - Pazi kome zavidiš [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.12.2011. 11:33 · 3

FAF 2011: SHAME – Steve MacQueen i TYRANNOSAUR – Paddy Considine

Pazi kome zavidiš

Upravo minuli Festival autorskog filma u Beogradu pružio nam je priliku da, između ostalog, krenemo u potragu implicitnim paralelama unutar ponuđenog na programu. Tako Sram Stevea McQueena i Tyrannosaur Paddyja Considinea, premda stilski-vizuelno dva oprečna filma, stupaju u tihu rima na planu pristupa. Ruku na srce, ne i po pitanju krajnjih dostignuća

Zoran Janković

Ocena:
6

 

Sram


6/10

  

Naziv originala: Shame
Scenario: Abi Morgan, Steve McQueen
Uloge: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale, Nicole Beharie, Hannah Ware
Žanr: drama o sunovratu
Trajanje: 101 minut
Proizvodnja: UK, 2011.

McQuuen se nakon sa puno razloga hvaljenog ostvarenja Glad odlučio (barem na polju vizuelnog) za drastičan zaokret, što mu nikako ne treba uzeti za zlo. Šta više, skladan spoj verizma i eterične poetičnosti koji je obeležio i izdvojio Glad u odnosu na silinu sličnih dela prisutan je i u Sramu. Michael Fassbender ovde tumači lik uspešnog mladog korporativca koji od svih krije svoju krupnu boljku; naime, on je ovisnik o seksu, i da, naravno, ta ovisnost samo je spoljnja manifestacija krupnih emocionalnih čvorišta iz ranijih dana, a što će, uostalom, potvrditi i nedorečen i višeznačan odnos sa mlađom sestrom. Neobuzdana erotomanija je često bivala korištena ka potentan filmski zamajac i ni ovde se ne može zameriti autoru na takvom izboru. Problem nastaje jer McQueen dosta neoprezno kreće da nam iznova i iznova ilustruje ono što je samo par minuta ranije učinio dosta očiglednim, kako na planu untrašnjih potresa glavnog junaka, tako i po pitanju njegovih odnosa sa drugima. To neizbežno za posledicu ima film koji, upros evidentnoj činjenici da je reč o krajnje kultivisanom i promišljenom ostvarenju, ilustrujući ispraznost i emotivnu pustoš, prvenstveno prrikazuje dosadu koj, kako to već dobro znamo, nije preterano filmična. Stoga, i pored brojnih kvaliteta po pitanju izrade, ovom delu zafali istinskog tragizma koji je učinio da očigledni McQueenov uzor Ferrarin Zli poručnik ostane nedostižna meta, i dalje neprevaziđen u kutku viđenom za moralne/moralističke drame o unutrašnjoj pustoši i prelasku na tamnu stranu. 

 

 

Tyrannosaur

 


9/10

  

Naziv originala: Tyrannosaur
Scenario: Paddy Considine
Uloge: Peter Mullan, Olivia Colman, Eddie Marsan, Ned Dennehy, Paul Popplewell
Žanr: drama o pokušaju preobražaja
Trajanje: 91 minut
Proizvodnja: UK, 2011.

Glavni junak Considineovog Tyrannosaur-a se, pak, kreće u suprotnom pravcuod Fassbenderovog lika u Sramu, te, zahvaljujući dobrohotnosti potpune strankinje spoznaje da bes, bilo iskazani, bilo prećutani, nije dovoljno jaka štaka za kretanje kroz usude živote koje nismo birali. Isto tako i sam Considine bira posve drugačiji izbor, naravno, sasvim saobrazan njegovim htenjima u rediteljskom debiju. Poput Garyja Oldmana u njegovom, ipak, nemuštom rediteljskom pokušaju Nil By Mouth, Considine za osnovno nadahnuće bira hiperverističko nasleđe Alana Clarkea. Za razliku od Oldmana, Considine pokazuje puno veštine u baratanju svedenim konceptom, kod njega duboko ukorenjenom u čemereu stvarnosnog. Otuda Tyrannosaur lagano i diskretno dospeva do uverljive u upečatljive tragične završnice kada likovi pokažu zrelost da prigrle tragediju koja im je, igrom sudbine, dopala i da onda, ne bežeći od nje, niti bilo čega drugog neumitnog, krenu izgradnju svog novog, prikladnijeg, potpunijeg i istinitijeg identiteta. Considine se mudro određuje za diskretnu, gotovo nevidljivu režiju, priča prati svoj prirodan tok, potpuno oslonjena na samom začetku odlično odmren tempo, a i glumci (Olivia Colman i Peter Mullan, koji se i u svojim rediteljskim epizodama odlučivao za donekle sličan pristup i sličan mikrouniverzum britanskog ubogog proletererijata) još jednom podsećaju na uverenje o britanskom underplay-u kao nepogrešivo ubojitom glumačkom oružju.I kad se podvuče crta - odličan film, drama koja uspeva dau gledaocima probudi mahom zaturenu emociju empatije, te , nadasve, efektan i smislen omaž velikanu Alanu Clarkeu. A možda i nagoveštaj uspešne rediteljske karijere. 



Komentari

  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 14.12.2011. 09.50.10
    potpuno se slazem da je Tiranosaurus,izuzetan film,ta autenticnost,istinska tragika,film koji te raznese,za razliku od isfoliranof srama,film je u najboljem stilu Mike Leighovih ostvarenja,sa neprevazidjenom britanskom skolom glume
  • Gravatar for VB!
    VB! (gost) | 19.12.2011. 10.53.14
    "Shame" je težak film,na momente nepodnošljiv,ali Fasbender je i više nego ubedljiv.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 20.12.2011. 18.06.50
    ''Shame'' - artisticki, tezak, ozbiljan, eksplicitan film sa dosta praznog hoda. Fasbender vise nego uverljiv.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi