Popboks - NAJMRAČNIJI SAT – Chris Gorak - … sve je crno oko mene… [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.01.2012. 10:54 · 1

NAJMRAČNIJI SAT – Chris Gorak

… sve je crno oko mene…

Biće da Hollywood u svemu prednjači, tako je bioskopsku 2011. godinu zaključila američko-ruska koprodukcija – ruske lokacije, američki reditelj, ruski producent i strah od tame kao nadalazeće apokalipse kao zajedničko tle

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10

  

Naziv originala: The Darkest Hour
Scenario: Jon Spaihts
Uloge: Emile Hirsch, Max Minghella, Olivia Thirlby, Rachel Taylor, Joel Kinnaman, Veronika Ozerova
Žanr: (post)apokaliptična akcija
Trajanje: 83 minuta
Proizvodnja: SAD/Rusija, 2011.

 

Prilikom pravljenja inventara valjanih, značajnih i manje-više neprevaziđenih naslova iz filmskih osamdesetih sa iole širom pop-referencom svako malo kao zajednički sadržatelj mnogim  proceniteljima raznolikih estetsko-žanrovskihg preferenci isplivava odličnan spoj omladinskog i (post)apokaliptičnog filma Noć komete (Night of the Comet) Thoma Eberhardta iz 1984. godine. Taj film je ostvarenje koje je sa punim pravom zaslužilo status kultnog naslova i koji se, tu i tamo, javlja i kao izvor inspiracije rediteljima čije vreme je nedavno došlo ili tek dolazi.

Noć komete se kao nadahnuće tako može lako i brzo detektovati i u Najmračnijem satu Chrisa Goraka, ranije scenografa u prestižnim indie-produkcijama, a potom i reditelja indie-senzacije Right at Your Door (2006).  Poduža i veoma agresivna marketinška kampanja je američko-rusku saradnju Najmračniji sat (pod producentskom paskom sve značajnijeg i probitačnijeg ruskog gosta u Hollywoodu – Timura Bekmambetova) predstavljala kao spoj apokaliptične akcije u ruskom okruženju i povampirene 3D tehnike čijem smo teroru izloženi evo već dve pune godine. Najmračniji sat ipak nije eksplozivna i raskošna akcija kakvu su nam obećavali, ali jeste prihvatljiv i dovoljno kvalitetan film koji krasi dosta odlika nekadašnje B- produkcije (dakle, i pominjane Noći komete kao ponajboljeg predstavnika iz tog podžanrovskog rukavca), a koji se, sticajem okolnosti, našao u prvoligaškom hollywoodskom okruženju.

Već tokom prve rolne ovog filma gotovo sve postaje jasno – smrtonosna tama počinje da proždire čitav svet, pa i Moskvu u kojoj se, iz poslovno-turističkih pobuda, obrelo četvoro mlađanih junaka ove priče. Manjak inovativnosti nikako ne može biti uziman za greh autorima ovog filma koji, po svojoj prilici, nisu ni imali takvih ambicija. Zato treba suditi o Najmračnijem satu po merilima viđenim za ono što on jeste, a to je hitra, dinamična omladinska akcija o smaku sveta kao neprolaznom zamajcu mnogih filmskih radnji. 

Ovo se ostvarenje, osim poletnosti u izradi, može pohvaliti i ekonomičnom naracijom, dobronamernim duhom, osvežavajućom nepretencioznošću i uspešnom upotrebom zanimljivih i/ili zamamnih moskovskih lokacija (tu se negde dolazi i do tematsko-stilske rime sa književnim diptihom Metro 2033 i Metro 2034 Dmitrija Gluhovskog), a i specijalni efekti, i ovde združeni sa 3D pakovanjem, ostavaljaju zadovoljavajući utisak. Najmračniji sat ostane bez daha negde na pola puta ka uspelom filmu, ali se istovremeno nameće kao primer korektnog konfekcijskog viđenja dobro poznate priče. 

Noć komete i drugi slični uzori ipak  ostaju nedostižna meta, te ćemo za više nadahnuća i ambicija morati da pričekamo neke veštije kreativce nego što je to Chris Gorak,  režiser ovog i ovakvog, a u krajnjem zbiru solidnog Najmračnijeg sata

 



Komentari

  • Gravatar for sadist nation
    sadist nation (gost) | 01.02.2012. 02.47.36
    https://www.youtube.com/watch?v=W68r34V8NUE
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi