Popboks - FEST 2012 (IV) - Opasan dabar iz Edgarovog susedstva [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 12.03.2012. 16:35 · 2

FEST 2012 (IV)

Opasan dabar iz Edgarovog susedstva

Došlo doba da se rastajemo... Četrdeseti FEST je iza nas. Ostaje još samo da se osvrnemo na neke od najzanimljivijih naslova prikazanih tokom poslednja četiri dana festivala

Đorđe Bajić

 

 

Žena iz susedstva – Pawel Pawlikowski

Pawlikowski je svetsku slavu stekao zahvaljujući ostvarenju Moje leto ljubavi (My Summer of Love, 2004) u kome su zablistale tada gotovo nepoznate Natalie Press i Emily Blunt. Posle ovog odličnog filma usledila je duga pauza. Sedam leta kasnije, pred publiku je stigla dugoočekivana Žena iz susedstva. Ne može se reći da se toliko čekanje isplatilo. Istina, Žena iz susedstva nije loš film, daleko od toga, ali se po dometima ne može porediti sa prethodnim ostvarenjem. Zapravo, može, ali na ozbiljnu štetu ovog drugog. Pawlikowski se ovoga puta odlučuje za dramu sa elementima trilera i fantastičnog. Ethan Hawke glumi Toma Ricksa, pisca sa psihičkim problemima koji dolazi u Pariz kako bi, uprkos sudskoj zabrani, posetio kćerku. Nastaju problemi, pa glavni junak polako tone u spiralu beznađa i ludila. Na tom putu ka ništavilu, pridružuju mu se dve žene: misteriozna Margit (Kristin Scott Thomas) i dobrodušna Ania (Joanna Kulig). Razapet na mreži tanatosa i erosa, Ricks pokušava da pronađe neki smisao u svom promašenom životu... Bez obzira na visok novo izrade, film ostaje u okvirima već viđenog. 

 

Opasan metod – David Cronenberg

Bruka! Crnonenbergu ovo zaista nije trebalo. Kultni reditelj koji u filmografiji ima desetak antologijskih naslova, snimio je svoj najlošiji film. Kostimirana melodrama o počecima psihoanalize po svojim dometima podseća na lošije Šotrine ekranizacije Mir-Jam, što svakako nije preporuka za reditelja koga su nekada odlikovale hrabrost i spremnost da se uhvati u koštac sa rušenjem najtvrdokronijih tabua. Opasan metod je zaista opasan – ali samo po reputaciju ovog nekad uglednog reditelja. U filmu gotovo ništa ne funkcioniše kako treba. Scenario je ravan i nezanimljiv, pa životi Carla Junga i Sigmunda Freuda deluju krajnje nezanimljivo. Gluma je, u najmanju ruku, nenadahnuta. Keira Knightley je prosto užasna, njena šmira je neopisiva – mora se iskusiti da bi se u nju poverovalo. Škrgutanje zubima i izbacivanje donje vilice su glavni aduti ove „glumice“, ostale „domete“ bolje i ne pominjati. Obično pouzdani Michael Fassbender i stari Crnonebergov saradnik Vigo Mortensen (Nasilnička prošlost, Zakletva) su bledi, gotovo u potpunosti lišeni energije koje obično ugrađuju u poverene im uloge. Promašaj za nepoverovati.

 

Dabar – Jodie Foster

Fosterova već godinama gradi svoju karijeru iza kamere, mada joj je gluma i dalje primarni vid umetničkog ispoljavanja (na FEST-u je prikazano Krvoproliće u kome glumi jednu od četiri glavne uloge). Dabar je treći film koji potpisuje kao rediteljka. Mali čovek Tejt (1991) i Kući za praznike (1995) su možda poletniji, ali i najnovija režija nudi sasvim pristojnu zabavu. U pitanju je crnohumorna priča o sredovečnom muškarcu (glumi ga Mel Gibson) koji počinje da komunicira sa svetom isključivo preko lutke dabra koju ne skida sa ruke. Pored Gibosna, u filmu glumi i Fosterova, ali i mlade snage: sve popularniji Anton Yelchin i Jennifer Lawrence. Sve u svemu: simpatična meštavina, ali u filmskoj istoriji Dabar će pre svega biti upamćen kao prvi film koji je Gibson snimio posle rasističkih i antisemitskih ispada, kao i velikih skandala koji su pratili njegov razvod od druge žene, uključujući i optužbe za nasilje u porodici. Dabar u svemu tome dođe kao bizana fusnota.

 

Dž. Edgar – Clint Eastwood

Eastwood ne posustaje... Posle nekoliko promašaja u nizu, stari vuk je snimio jedan pristojan film. Doduše, biografski Dž. Edgar ima svojih uspona i padova. Prvih sat vremena je sporo i uglavnom nazanimljivo, film na zamajcu dobija tek negde oko polovine kada na red stigne potraga za otimčarima deteta Charlesa Lindbergha. Takođe, mora se pomenuti i problem katastrofalnih staračkih maski. Leonardo DiCaprio, Armie Hammer i Naomi Watts izgledaju krajnje neuverljivo i smešno u svojim postarelim izdanjima. Bez obzira na krupne probleme, Dž. Edgar sadrži zanimljive trenutke. Preplićući vremenkse tokove, film prikazuje Hooverov uspon i njegov pivotalni doprinos stvaranju Federalnosg istražnog biroa (FBI). Hooverova navodna homoseksualnost je takođe važan segment filma, ali Eastwood ovoj temi nije prišao na senzacionalistički način, već je odlučio da prepusti gledaocima da procene i izvuku vlastite zaključke. Napredak u odnosu na Drugi život, ali još kilometrima daleko od Eastwoodovih najboljih uradaka.

Tokom poslednja četri dana FEST-a, u okviru glavnog programa prikazani su i filmovi: 360/360, Avr, Pobuna, Čelična ledi, Dečak sa biciklom, The Best Exotic Marigold Hotel i Naspokojni. Takođe, valja istaći da je tokom poslednjeg dana FEST-a održana i svetska premijera domaćeg filma Doktor Rej i đavoli.

 



Komentari

  • Gravatar for Mustafa
    Mustafa (gost) | 13.03.2012. 03.36.27
    ''opasan metod'' je ok film. cemu hejt?
  • Gravatar for sugarfree
    sugarfree (gost) | 19.03.2012. 07.17.55
    Ocekivati od Crnonenberga OK film, ipak nije OK.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike