Popboks - LOKALNI VAMPIR – Branko Baletić - Bezubi vampir [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.05.2012. 16:26 · 3

LOKALNI VAMPIR – Branko Baletić

Bezubi vampir

Bez obzira na bolju produkciju, Lokalni vampir je u svojoj suštini crnogorski pandan ozloglašenoj „horor“ komediji Zorana Čalića Vampiri su među nama

Đorđe Bajić

Ocena:
2


2/10

Scenario: Branko Kovačević
Uloge: Mišo Obradović, Gordana Gadžić, Kritina Stevović
Žanr: „horor“ komedija
Trajanje: 90 minuta
Proizvodnja: Crna Gora, 2011.

 
Sudeći po Lokalnom vampiru, ali i još nekim naslovima koje smo u poslednje vreme imali priliku da pogledamo („triler“ Desant na Prčevo ili grozomorna TV koprodukcija Budva na pjenu od mora), crnogorski filmski pregaoci su u ozbiljnoj kreativnoj krizi. Zaista, teško je izdvojiti neki crnogorski film nastao u poslednjih desetak godina koji bi se mogao nazvati valjanim. Lokalni vampir označava povratak Branka Baletića, reditelja koji je tokom osamdesetih u Srbiji snimio izuzetno popularan Balkan ekspres i još nekoliko manje uspešnih ostvarenja (Sok od šljiva, Uvek spremne žene). Njegov novi film pokazuje da Baletić, posle višegodišnje rediteljske apstinencije, više nije u formi. U poređenju sa Lokalnim vampirom, čak i Uvek spremne žene deluje kao film od ukusa i integriteta.
Lokalni vampir nudi nespretno ispričanu priču o mladiću Marku (Mišo Obradović) koji zbog kockarskih dugova, a uz pomoć majke (Gordana Gadžić), lažira vlastitu smrt. Kako bi prekratio vreme, on počinje da se pojavljuje maskiran u vampira i plaši one koji to, po njegovom mišljenju, zaslužuju. „Vampir“ u malom primorskom mestu izaziva senzaciju, pa uskoro počinje navala TV ekipa i turista željnih jeftinih uzbuđenja... Meštani koriste novostečenu popularnost kako bi zaradili koji euro, ali tenzija rasplamsava sukobe i prepucavanja po različitim osnovama, često i uz upotrebu vatrenog oružja.

Ako se izuzmu fotografija Živka Zalara i zaista dobra gluma Gordane Gadžić (koja kao da je došetala iz nekog drugog vremena i dimenzije), novi Baletićev film je potpuni fijasko. Scenario Branka Kovačevića je možda i imao neki potencijal, ali je zanimljiva premisa ispuštena u prvoj trećini filma. Splet labavo povezanih skečeva koji ne vode nikuda ne uspeva da održi pažnju, te veoma brzo dolazi do zamora materijala. Već negde na polovini, Lokalni vampir se u potpunosti raspada. Baletić je zainteresovaniji da nagura što više kadrova u kojima će se videti razgolićene grudi glumica, nego da snimi pregledan i gledljiv film. Humor je prizeman i ne funkcioniše u 90% slučajeva, a gluma je (osim pomenutog izuzetka) zastrašujuće loša. 
Bez obzira na bolju produkciju, Lokalni vampir je u svojoj suštini crnogorski pandan ozloglašenoj „horor“ komediji Zorana Čalića Vampiri su među nama (1989). Kurioziteta radi, valja pomenuti da u oba ostvarenja glumi Boro Stjepanović. To je verovatno slučajnost, ali je veoma prikladno i samo još više naglašava arhaičnost filmskog izraza novijeg filma. Zapravo, domaći distributeri Baletićevog ostvarenja su ga mirne duše mogli preimenovati u Vampiri su među nama 2: Lokalni vampir – samo što bi to verovatno naljutilo Čalića. Ipak je u ovoj podeli on taj koji je snimio superiorniji film.


Komentari

  • Gravatar for dada
    dada (gost) | 11.05.2012. 06.31.26
    https://www.youtube.com/watch?v=aIZHRwYR4zI&feature=related
  • Gravatar for niko
    niko (gost) | 15.05.2012. 21.48.20
    Znači "Rođeni sjutra" dobio konkurenciju
  • Gravatar for Waveform
    Waveform (gost) | 25.07.2012. 20.41.05
    Ne dirajte "Rođeni sjutra"! To je kult.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi