Popboks - [REC]³ Génesis – Paco Plaza - Propade srećo naše venčanje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.08.2012. 12:12 · 2

[REC]³ Génesis – Paco Plaza

Propade srećo naše venčanje

Filmski serijali često zapadnu u ozbiljniju krizu negde oko trećeg dela. Kao ilustracija ove teze može da posluži i španski [REC]³ Génesis

Đorđe Bajić

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: [REC]³ Génesis
Scenario:  Paco Plaza, Luiso Berdejo
Uloge: Leticia Dolera, Diego Martín 
Žanr: Horor komedija 
Trajanje: 77 min
Proizvodnja: Španija, 2012.

 

Prva dva dela sada već čuvenog found footage serijala [REC] zajednički su napisali i režirali Jaume Balagueró i Paco Plaza. Bez obzira na odličnu saradnju koja je rezultirala jednim remek-delom (prvi film) i jednim sasvim pristojnim nastavkom (drugi film), Plaza i Balagueró su odlučili da je vreme da svako krene svojim putem.  

[REC]³ Génesis je delom prednastavak, delom koincidira sa događajima iz prva dva dela. Dok [REC] i [REC]² tvore celinu (jedna noć u jednoj zgradi), najnoviji film donosi sasvim novu lokaciju i likove (mladenci i gosti na svadbenom banketu). Novina ima još… Plaza posle uvodnih dvadesetak minuta odustaje od tehnike kamera iz ruke i menja ton. Umesto ozbiljno intoniranog horora, dobijamo splatter komediju, koja se tematski i konceptualno može smestiti negde između Bavinih Demona i drugog dela Rejmijeve Zle smrti. Neosporno, ova krvava ludorija drži pažnju svih 70-ak minuta svog ekonomičnog trajanja… Ali…

Bez obzira na kvalitete (brz tempo, odlični efekti, sjajna glavna junakinja – skočna nevesta sa motornom testerom na gotovs) i stilske inovacije, [REC]³ Génesis je slepa ulica koja ne vodi nikuda, još jedan iz armije nastavaka bez kojih se moglo. 

Možda je najbolje da Plazin film posmatramo kao tranziciju,  prelaz iz prvog u treće lice. Naime, Balagueró priprema četvrti i završni deo koji će u celini biti snimljen na tradicionalni način. [REC]³ Génesis dođe kao užina pred pravu stvar, a užina može da se i preskoči. Sve zavisi od vašeg apetita za horor.

 


Komentari

  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 08.08.2012. 20.54.34
    u [REC] sam najvise zapamtio glavnu glumicu, preslatka je
  • Gravatar for Nada
    Nada (gost) | 09.08.2012. 19.07.13
    ...ostade samo razocaranje
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi