Popboks - THE THREE STOOGES – Bobby Farrelly, Peter Farrelly - Hajmo još jednom za treću smenu... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.08.2012. 13:40 · 1

THE THREE STOOGES – Bobby Farrelly, Peter Farrelly

Hajmo još jednom za treću smenu...

Revizionizam, a ne šotrijanskog tipa. Farrellyjevi u javu pretaču svoj dečački san, a publika ima razloga za zadovoljstvo

Zoran Janković

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: The Three Stooges
Scenario: Mike Cerrone, Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Uloge: Chris Diamantopulus, Sean Hayes, Will Sasso, Sofia Vergara, Craig Bierko, Jane Lynch, Larry David, Jennifer Hudson 
Žanr: 
Onovremenski slapstick
Trajanje:
92 min
Proizvodnja:
SAD, 2012.

 

Nakon sasvim zadovoljavajućeg ostvarenja Sedam dana slobode kucnuo je čas da Farrellyjevi, kraljevi, ako ne i istinski rodonačelnici gross-out podžanra u okviru američke studijske filmske komedije, napokon odsanjaju svoj, reklo bi se, dečački san i na velika platna vrate priču o tri nespretnjakovića.
The Three Stooges u viđenju Farrellyjevih je stilski i idejno veoma konsekventno u delo sprovedena zamisao o rekreaciji onovremenskih komedija uglavno oslonjenih u veru njenih autora u moć fizičke komedije i neprolaznu privlačnost gega. Sa te strane ovom ostvarenju se nema ama baš ništa relevantno zameriti. Šta više, Farrellyjevi uspevaju i da svoj film pokrenu sa tačke pukog mimetizma zaostavštine starih majstora, kao i da ovu arhaičnu komiku učine uverljivom za pojam današnje mahom cinične i svim i svačim iscrpljene publike.

Suspenzija neverice je dakako ovde neophodna da bi se prihvatila priča o tri već sredovečne zamlate koje i dalje žive u sirotištu i kojima dopadner da pokušaju da u dosta kratkom roku i spasu taj svoj jedini dom pred kandžama nemilosrdnih poreznika. Srećom, dosta je darova kojima gledalac biva nagrađen za tu svoju dobrovoljnu predaju – udarna glumačka trojka je naprosto briljatna, tu je i Larry David u ulozi nepovoljne opatice, Sofija Vergara u nekoliko tesnih odevnih kombinacija, baš kao i par istinski duhovitih situacija, te umeća Farrellyjevih da ovde postignu svojevrsnu iluziju bezvremenskog.
Ono što, pak, Farrellyjevima ne polazi za rukom jeste da pojasne zašto je ovaj njihov revizionstički poduhvat za filmsko sada (recimo, u uspelom i urnebesnom segmentu u kojoj svoje junake izmešta u svet Jersey Shore prikaza nije najjasnije da li autori teže kontrapunktu ili naprosto traže još jedan izvor zabave), što u krajnjem zbiru ostaje jedina krupna zamerka ovoj njihovoj ekstravaganci. 


Komentari

  • Gravatar for nole
    nole (gost) | 21.08.2012. 15.22.09
    jel' ovo Marija Karan ?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi