Popboks - THE WATCH - Akiva Schaffer - Mestimično smešno i nakalemljeno [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.08.2012. 11:58 · 4

THE WATCH - Akiva Schaffer

Mestimično smešno i nakalemljeno

Vanzemaljci u komšiluku predstavljaju pokušaj spajanja uspešne mladalačke struje savremene holivudske komedije i već ustajalih skrin persona velikih komičarskih zvezda Vincea Vaughna i Bena Stillera

Sima Kokotović

Ocena:
5


5/10

Originalni naziv: The Watch
Scenario:  Seth Rogen, Ewan Goldberg, Jared Stern 
Uloge:  Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade
Žanr: Komedija
Trajanje: 83 min
Proizvodnja:
SAD, 2012.

 

Njihove donekle posustale karijere, koje već uveliko plivaju u kolotečini bezličnog glavnog toka, tako bi ponovo oživele i dobile neophodnu oštrinu. Koncept bromanse poslednjih nekoliko sezona čini najzanimljiviju i najuspešniju struju holivudske komedije. Scenaristički duo Seth Rogen i Ewan Goldberg potpisao je neke od uspešnijih naslova iz toga ciklusa, poput Superbada i Pineapple Expressa. Ono što je okosnica tih filmova jeste predstavljanje i preispitivanje muško-muških odnosa uz obilje šala na račun falusa i seksa koje podcrtavaju stanje neprevaziđenog infatilizma junaka i istovremeno demistifikuju muško-ženski romantični odnos.

Tako i Vanzemaljci u komšiluku obiluju momentima i šalama koje bi trebalo da uspostave i učvrste prijateljske odnose među četvoricom glavnih junaka. Međutim ti momenti zbližavanja deluju nategnuto i neuverljivo, šale koje nastaju iscrpljuju se kao samostalni gegovi, a ne doprinose celoj priči i uspostavljanju željene atmosfere momačke avanture. Ni u jednom trenutku nema ozbiljnije interakcije junaka u okviru jednog kadra, pa čak ni na nivou cele scene; sve je najčešće režirano pomoću zasebnih kadrova koji onemogućavaju vizuelno i fizičko zbližavanje likova. 
S druge strane, kako i dolikuje dvojici glumačkih starova, ovaj film je istovremeno i relativno skupa „high concept“ komedija, koja u duhu osamdesetih nudi mešavinu naučne fantastike i suburbije. I upravo u tom segmentu film gledaocima nudi povod za smeh, dok ovaj drugi deo, koji  bi trebalo da počiva na pažljivije izgrađenim likovima i njihovim odnosima, kojih ovde nema, deluje neubedljivo i nekako nakalemljeno. 
 


Komentari

  • Gravatar for srle
    srle (gost) | 28.08.2012. 17.27.34
    Najbolje je bilo kad su mame sa sitnom decicom pocele da izlaze sa projekcije, jer su shvatile da ovo nije film za decu, odnosno da ima mnogo seksualnih aluzija.
  • Gravatar for Lord Saurman
    Lord Saurman (gost) | 29.08.2012. 01.56.22
    Film je apsolutno dojajan, ne verujte recenzentu.
  • Gravatar for Vlastimir
    Vlastimir (gost) | 29.08.2012. 13.39.34
    Film je neverovatno glup i dosadan! Gledao sam ga samo zbog Džone Hila,ali ni on nije uspeo da spasi ovu jadnu,patetičnu i na momente idiotsku šaradu. Vins Von je toliko iritantan,da sam u par momenta poželeo da bacim nešto ka platnu! Ovaj film ne da nije "mestimično smešan",već ga ne bih ni svrstao u komedije. Jednostavno,ogromna bljuvotina!
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 31.08.2012. 15.09.05
    ali ni reči o richard ayoadeu? mislim samo on valja u filmu, i jonah hill pomalo.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi