Popboks - BORNOVO NASLEĐE - Tony Gilroy - Nasleđe nedostojno originala [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.08.2012. 11:39 · 1

BORNOVO NASLEĐE - Tony Gilroy

Nasleđe nedostojno originala

Film je uzbudljiv i može se pohvaliti odličnom glumom i inteligentnom vremenskom povezanošću s dešavanjima u prethodnim delovima, ali nije više od portreta jednog novog heroja i alternativnog univerzuma, koji je pri pokušaju da glorifikuje sebe, glorifikovao kvalitet svog prethodnika

Ljubisav Panić

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: The Bourne Legacy 
Scenario:  Tony Gilroy i Dan Gilroy
Uloge:   Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Scott Glenn, Stacy Keach, Donna Murphy
Žanr: Akcija
Trajanje: 135 min
Proizvodnja:
SAD, 2012.

 


Reditelj Doug Liman predstavio je njegov identitet, Paul Greengrass nadmoć i ultimatum, a sada se Tony Gilroy pozabavio nasleđem. Od prvog filma do kraja trilogije, Jason Bourne prerastao je ne samo u opštepoznatog akcionog junaka, već i u ime vezano za realističan, ali opet izmaštan svet špijunaže.

Samo je u tom opipljivom i nedostižnom univerzumu Matt Damon mogao da tumači odbeglog agenta s amnezijom, koji je, iako hramlje zbog povrede, uvek na korak ispred svih. Međutim, Damon i reditelj Greengrass, koji je u serijal uveo frenetičnu montažu sa stotinama kadrova, zaokružili su trilogiju, odustali od budućih nastavaka i ostavili nervozne producente s pitanjem ko bi mogao da nastavi njihovim stopama. Tony Gilroy, scenarista svih filmova o Bourneu, u međuvremenu je postao vrsan reditelj (Michael Clayton), pa se verovatno činio kao logičan izbor.

Bornovo nasleđe je sasvim solidan film, ako se posmatra isključivo kao epizoda s očajničkom potrebom za nastavkom. Iako agenta Aarona Crossa odlično glumi Jeremy Renner, dok Edward Norton ni najmanje ne zaostaje u ruhu master-mind negativca, Gilroy dovodi u pitanje dosta toga što je tetošio prethodnih godina i, možda po prvi put, nudi upitan kvalitet scenarija i prosečne domete režije.

Dešavanja u filmu mogu se opisati u nekoliko rečenica, dok se dramaturgija zadovoljila pukim predstavljanjem aktera u mnoštvu akcionih scena. Svet odbeglog agenta Crossa kreiran je pri pokušaju da se poništi onaj u kom smo upoznali Bournea, ali, paradoksalno, i da mu ostane veran. Realističnost, međutim, gubi potporu i polako prerasta u sve ono od čega su prethodni filmovi serijala panično bežali. Crossova devojka, na primer, nema mnogo sličnosti sa običnom, simpatičnom Bourneovom Marie. Nju u Nasleđu tumači bivši model Rachel Weisz, koja bi, uz drugačiju garderobu, mogla biti i Bondova devojka. Glavni junak franšize, koji je nekada superiornost skrivao povredama, u ovom delu, takođe, prestaje da postoji. Emocije se, uz uplitanje genetskog inženjeringa, ne izazivaju ranjivošću junaka, već strahom da bi spretni agent mogao postati ono što je nekada bio – običan čovek. Cross je, drugim rečima, antipod Bournea. Junak je postao superjunak.

Srećom, Nasleđe i dalje kopira Greengrassov pristup temi, pa je verizam, postignut odličnom fotografijom i brzim smenjivanjem kadrova, i dalje njegova glavna okosnica, bar kada je stil u pitanju. Film je uzbudljiv i može se pohvaliti odličnom glumom i inteligentnom vremenskom povezanošću s dešavanjima u prethodnim delovima, ali nije više od portreta jednog novog heroja i alternativnog univerzuma, koji je pri pokušaju da glorifikuje sebe, glorifikovao kvalitet svog prethodnika. Cross će morati još dobro da se pomuči oko identiteta, nadmoći i krajnjeg postavljanja ultimatuma, ali i da odluči želi li da bude Bourne, ili neko sasvim drugačiji.



Komentari

  • Gravatar for arnold
    arnold (gost) | 07.10.2012. 05.28.52
    Film je interesantan i odlicno izmontiran tako da dominira akcija. Ipak, za mene je glavni utisak moc obavestajnih sluzbi koje za sekund mogu da nadju svakog ko im treba. Bojim se da to nije preterivanje vec realnost koja plasi svakog ko je van tih igara. A oni koji su usli ili morali da udju u razne kombinacije sa pomenutim uglavnom misle da nisu potrosna roba. Kakva greska.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi