Popboks - BEAUTIFUL DARLING - James Rasin - Lepo se lepim vraća [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.09.2012. 11:44 · 2

BEAUTIFUL DARLING - James Rasin

Lepo se lepim vraća

Dve godine nakon šetnje festivalima film Beautiful Darling sada dostupan je za uvid i plebsu. James Rasin, autor ovog filma već je na toj ranoj/debitantskoj tački svog opusa sa podosta uspeha razrešio misteriju pravljenja biografski ustrojenog dokumentarca u zanimljivom društvenom kontekstu sa dalekosežnijim pop-kulturnim uticajem

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: Beautiful Darling
Scenario: James Rasin
Učesnici: Candy Darling, Jeremiah Newton, Holly Woodlawn, Andy Warhal, Fran Lebovitz, Paul Morrissey
Žanr:
Dokumentarno-biografski
Trajanje: 90 min
Proizvodnja:
SAD, 2010.

 

Ostvarenje Beautiful Darling Jamesa Rasina zavređuje pohvale mereno i po uzusima viđenim za prikaze jednog intrigantnog životnog puta, ali i sagledavano u okruženju filmova koji bi da se bave određenim istorijskim i kulturološki živopisnim erama. Priča o Candy Darling, transvestitu i jednom od istaknutijih superstarova Andyja Warhola, zadovoljava na oba ta značajna plana. Rasin pokazuje mudrost držeći se po strani, uzdržavajući se od drastičnijih intervencija, naprosto puštajući priči da se razvija svojim primerenim i prirodnim tokom, te na kraju ovaj rečiti životopis Candy Darling dosta skladno izraste u vrlo, vrlo dobar film o sudbini jedne nesvakidašnje pojave, zlosrećne individue toliko opčinjene filmom kao najpravičnijim vizirom kroz koji bi drugi sagledavali ono što je Candy Darling oduvek želela da bude.

A Candy Darling, a to sa dosta žara i zanimljivih ilustracija potcrtava i većina sagovornika u ovom filmu, ponajpre je bila zarobljenik vlastitog porinuća u magiju filma ili, još preciznije, u starozavetski hollywoodski star-sistem. Osim očigledne podvojenosti po pitanju roda, Candy Darling je pod okriljem Warhola, koji je u filmu nazirao mogućnost širih promena na polju umetničkog izraza, zapravo čeznula za povratkom starog  Hollywooda i dane mlade Kim Novak, tako zapravo dobar deo svog delanja određujući po merilima te, već tada (na prelazu između šezdestih i sedamdesetih godina prošlog veka) nepovratno minule ere. Osim toga, zahvaljujući naraciji za koju je zadužena i ovde ekspresivna Chloe Sevigny imamo priliku da spoznamo i nemali književni dar Candy Darling evidentan već na uzorku privatne joj prepiske.

Nakon što jasno naslika portret Candy Darling i prikaže njen neveseli usud, Rasin stiže i uspeva da dosta smireno prikaže i najvažnije odrednice tog doba i čitavog zamešateljstva oko Warhola i prateće klike. Stoga nesklone pričama o usložnjenim identitetima i pitanjima drugosti u Beautful Darling očekuje i poletna i krajnje uzbudljiva priča o jednoj značajnoj stanici u istoriji popularne kulture prohujalog dvadesetog veka. Ukratko rečeno, ovo je film u dobroj meri višeznačan i slojevit kao što je bila i sama Candy Darling.

 


Komentari

  • Gravatar for Candy
    Candy (gost) | 11.09.2012. 23.47.04
    Fabulozno!
  • Gravatar for Andy loves Candy
    Andy loves Candy (gost) | 11.09.2012. 23.54.07
    Merilinka je bila nasa Candy Darling.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi