Popboks - THE CABIN IN THE WOODS - Drew Goddard - Više od prosečnog horora [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.09.2012. 17:09 · 15

THE CABIN IN THE WOODS - Drew Goddard

Više od prosečnog horora

Kada destruktivne sile, međutim, zakucaju na vrata onih koji za njima u sadističkoj otupelosti ili žude ili odbijaju da im se suprotstave, već je kasno: surova, hladna, medijski i moralno obogaljena civilizacija samu sebe dovodi do propasti, što kao takva i zaslužuje

Ljubisav Panić

Ocena:
8


8/10

Originalni naziv: The Cabin in the Woods
Scenario: Joss Whedon, Drew Goddard
Uloge: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison
Žanr:
Horor
Trajanje: 95 min
Proizvodnja:
SAD, 2011.

 

Malo je nedostajalo da rediteljski debi poznatog producenta i scenariste Drewa Goddarda (Lost, Cloverfield) nikada ne ugleda svetlost dana. Film The Cabin in the Woods snimljen 2009. godine, pretrpeo je jednogodišnje odlaganje premijere zbog konvertovanja u 3D format (do kog nikada nije ni došlo), a posle finansijskih problema studija MGM postavljalo se pitanje da li će ikada ući u bioskopsku distribuciju. Ipak, ljubiteljima strave čekanje se ove godine konačno isplatilo. 

Scenario reditelja i, čini se, svemu vičnog Jossa Whedona (The Avengers, Firefly) maestralno barata načelima horor žanra, poigrava se trash elementima, a uz to uspeva da bude i veoma inteligentan. The Cabin in the Woods je film koji po prvi put jasno stavlja do znanja koliko je vremena zaista potrebno silama mraka da dokrajče pet prijatelja željnih nezaboravnog vikenda u šumi. Ono što sledi posle toga, pravo je osveženje zapleta viđenog hiljadu puta. Reference na filmove Evil Dead i Hellraiser više su nego očigledne, ima tu pomalo i od kanadskog filma Cube i mnogih drugih horor ostvarenja, ali, pre svega, ima i poruke.

Dok uživa u revitalizaciji krvavog pira, Goddard ne zaboravlja da postavi pitanje vredi li žrtvovati se za društvo koje se licemerno bori za dobrobit čovečanstva, ako su pojedinci koji to društvo čine nesposobni za bilo kakvu empatiju. TV ekrani i patološka radoznalost su, poručuje reditelj, uništili emocije. Sve dok krv lije, čak ni bogovima više nije bitno da li je devica zaista nevina. Na bezbednom, bez sažaljenja, bez osećanja krivice, svi se radoznalo pitaju šta će se sledeće desiti izmanipulisanim žrtvama. Kada destruktivne sile, međutim, zakucaju na vrata onih koji za njima u sadističkoj otupelosti ili žude ili odbijaju da im se suprotstave, već je kasno: surova, hladna, medijski i moralno obogaljena civilizacija samu sebe dovodi do propasti, što kao takva i zaslužuje.

 



Komentari

  • Gravatar for komentator
    komentator (gost) | 17.09.2012. 17.57.40
    Mislim da je recenzent stavio znak jednakosti između indikacije i ekvivalencije. Iliti, Vukovski, rekao je "grandmothers and frogs"... Ništa strašno, "rookie mistake". Inače, predmet recenzije je čista trojka (da, mislim na skalu od 1-10)
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 17.09.2012. 21.16.49
    @komentator super si!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 18.09.2012. 03.30.59
    jbg, vecinom sve sto je ishajpovano je precijenjeno, pa tako nisam ocekivao ni od ovog filma nesto previse, ali me totalno odusevio. ponegdje sam cak primjetio i direktan omaz za bad taste, sto mi je odlicno, jer za bad taste sjecem vene od kad sam ga prvi put vidio, par godina pred rat. preporucujem.
  • Gravatar for Blejd
    Blejd (gost) | 18.09.2012. 12.36.48
    Odlična recenzija.
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 18.09.2012. 23.24.54
    Moja ocena za film 2/10. Komentar ostavljam čisto da dva puta razmislite pre nego što se zaletite da ga pogledate nošeni hvalospevima kritike i ocenama na imdb i RT.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 19.09.2012. 03.13.23
    @Mario, ti mora da veoma, veoma cenis svoje misljenje ako smatras da je relevantnije od prosecne ocene skoro 76 000 glasaca na imdbu i zbira kritika na roten tomatosu. Mislim, zaista mi nije jasno zasto bi bilo ko trebalo da poslusa tebe i ne pogleda film, a ne recimo gomilu kriticara na metakritiku? Tim pre sto si samo ocenio film bez ikakvog dodatnog komentara.
  • Gravatar for Pera
    Pera (gost) | 19.09.2012. 04.11.21
    Gledao film. I petica je previsoka ocena za ovo.
  • Gravatar for braca
    braca (gost) | 19.09.2012. 07.40.53
    Koje djubre od filma. Al' pogledajte, strava je 76000 ljudi na imdb-u, mozda ce biti i vama.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 19.09.2012. 22.20.11
    Ne znam, znam samo da me imdb i metakritik nikada nisu razocarali. Ako film ima preko 40 000 glasaca a ostane s visokom ocenom to je gotovo uvek dobar film. Dovoljno je pogledati top 250 na imdbu i shvatiti da u takvim slucajevima nema greske. Ostalo je stvar ukusa.
  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 19.09.2012. 23.05.07
    @... Kapiram da bi trebalo da me posluša većina onih koji stvarno vole film, a popcorn movie publika ne bi trebalo da se obazire na moje upozorenje. Nagedao sam se svakakvih filmova (od trash do art) i stvarno nisam preterano probrirljiv, ali ovaj film je nešto najishajpovanije ikada i naravno da će 76.000 dronova da se oduševljava i objašnjava mi kako ga zapravo nisam shvatio. Moja kritika, jer The Cabin in the Woods ne zaslužuje više, će se svesti na jednu reč: LAME.
  • Gravatar for kako bafi bloguje
    kako bafi bloguje (gost) | 20.09.2012. 00.42.56
    Mario slazem se sa tobom. I naravno da je ishajpovan filn, uostalom kao i sve u sta se na bilo koji nacin umesao joss whedon. jedan od najprecenjenijih tv i filmskih "autora" s onu stranu okeana. i od kada je imdb relevantan za bilo sta? od kada su ocene na njemu pokazatelji prave vrednosti filma? "Dovoljno je pogledati top 250 na imdbu i shvatiti da u takvim slucajevima nema greske." daj molim te!
  • Gravatar for daj ti molim te...
    daj ti molim te... (gost) | 20.09.2012. 18.31.22
    joss whedon je takodje radio i fenomenalnu seriju firefly. na imdb-u su najbolje ocenjene serije the wire i breaking bad. dakle, tvoj komentar tek nije relevantan.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 20.09.2012. 19.46.40
    Samo da ne dodje do zabune - komentar pod naslovom "daj ti molim te..." nisam napisao ja.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 18.57.30
    Ovaj film je uzasan, cak i za ljubitelje trasha i horora, sa izuzetkom scene sa cudovistima u hodniku. 2/10
  • Gravatar for 1234
    1234 (gost) | 19.04.2013. 13.57.02
    hahahaha a de je film ceo nigde nema ceo film vec sve 2 minuta koga oni zezaju
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi