Popboks - MOONRISE KINGDOM – Wes Anderson - Šta se zgodi kad se ljubav rodi... 2 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.10.2012. 10:42 · 2

MOONRISE KINGDOM – Wes Anderson

Šta se zgodi kad se ljubav rodi... 2

Ovu dramu bez suštinske drame i komediju koja nije previse smešna prvenstveno treba vrednovati kao ostvarenje autora koji se izborio za prostor u kojem vazda nepoverljivom svetu iznova i iznova nudi svoje osobeno viđenje života i filma

Zoran Janković

Ocena:
7
Zoran Janković


7/10

Originalni naziv: Moonrise Kingdom
Scenario:  Wes Anderson
Uloge: Kara Hayward, Jared Gilman, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Jason Schwartman, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Bob Balaban
Žanr: Apsurdistička dramedija
Trajanje: 94 min
Proizvodnja:
SAD, 2011.

 

Sasvim očekivano, Moonrise Kigdom je ekstravaganca u svakoj za recepciju i kvalitet filma iole značajnoj dimenziji. Wes Anderson je još od koliko-toliko tradicionalistički ustrojenog i nastrojenog Rushmorea lagano, ali postojano dizao lestvicu osobenosti i bizarnosti koje iznosi pred publiku. U tom smislu, ovom se ostvarenju gotovo nema ništa iole relevantno zameriti. Jer Anderson je ovde stvorio hipestetizovanu filmsku slikovnicu sa neodoljivim retro štimungom, tretman likova je oneobičio do mere koji film koji, uprkos svojoj arthouse biti, ipak izlazi pred publiku raznolikih gledišta i gledalačkih navika uopšte i može da podnese; krajnji rezultat je u trenu lako prepoznatljivo andersenovski, te je time obezbeđen i štambilj viđen za autorski jasno definisana dela.

Moonrise Kingdon počiva na  priči o silovitoj zaljubljenosti dvoje tinejdžera, snažnoj melanholiji predane devojčice i jednako nesnađenog izviđača i njihovom potonjem zajedničkom begu od opresivne sredine koja ne mari za finese poput ljubavi sluđenih omladinaca. Andersonu je i ovde narativ  tek polazišna tačka za dalje preispitivanje filmskog izraza, mahom određenog začudnom likovnošću i stvarenjem atmosfere opšte apsurdističke pometnje. 

A Moonrise Kingdom nudi zavodljivu apsurdističku notu, na planu vizuelnog prija i oku i uhu, za ljubitelje poznatih imena tu je silina značajnih imena u netipičnim ulogama, dok će gledateljstvo emotivnost svakako morati da potraži kod nekog autora koji, za razliku od Andersona, više mari za te i slične sitnice. 

 


Komentari

  • Gravatar for srle
    srle (gost) | 09.10.2012. 01.38.32
    Mene je licno kraj smorio, mislim da se reditelj male zaigrao..
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 19.01.22
    Isforsirani pokusaj intelektualne tinejdz komedije u stilu ''Dzuna'' i ''Easy-A''. Dosadno, bez integracije sa gledaocem, mada solidno odglumljeno...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi