Popboks - ČERNOBILJSKI DNEVNICI – Bradley Parker - Užasi ekstremnog turizma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.10.2012. 10:25 · 2

ČERNOBILJSKI DNEVNICI – Bradley Parker

Užasi ekstremnog turizma

Ovaj niskobudžetni američki film je dokaz da se i na lokacijama u Srbiji može snimiti atmoferičan i efektan horor. Černobiljski dnevnici nisu klasik, daleko od toga, ali će bez problema zadovoljiti manje probirljive horor posvećenike

Đorđe Bajić

Ocena:
6


6/10

Originalni naziv: Chernobyl Diaries
Scenario:  Oren Peli, Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
Uloge: Jesse McCartney, Jonathan Sadowski, Devin Kelley, Olivia Taylor Dudley, Ingrid Bolsø Berdal, Nathan Phillips, Dimitri Diatchenko
Žanr: Horor
Trajanje: 86 min
Proizvodnja: SAD, 2012.

 
Debitantska režija majstora za specijalne efekte Brada Parkera (Borilački klub, XxX, Pusti me unutra) koštala je svega milion dolara, ali, bez obzira na za holivudske uslove mikro budžet, film izgleda odlično, mogo bolje od srpskih filmova snimljenih za iste i veće pare. Ruku na srce, scenario Orena Pelija (Paranormalna aktivnost) i Van Dykeovih je skup opštih mesta; viđali smo sve to, uz manje ili veće varijacije, mnogo puta ranije… Šestoro mlađanih turista željnih morbidne zabave sa vodičem odlazi u po zlu čuveni Černobilj. Njihova poseta se pretvara u igračku-plačku kada se ispostavi da ruševine grada u blizini havarisane nuklearne elektrane nisu puste kao što se na prvi pogled čini...

Domaćoj publici će posebno biti zanimljiva činjenica da je deo Černobiljskih dnevnika snimljen u Srbiji koja “glumi” Ukrajinu. Lokacije u Beogradu, Zemunu i Pančevu sjajno su iskorišćene, a izuzetno su efektni i delovi snimljeni u Mađarskoj. Milutin Milošević, Miloš Timotijević i drugi srpski glumci su morali da se zadovolje minijaturama, dok krupne uloge tumače širim masama nepoznati Amerikanci i Norvežanka Ingrid Bolsø Berdal, heroina prva dva dela horor serijala Hladni plen. Ipak, domaći telenti nisi ostali neiskorišćeni. Veliku pohvalu zaslužuje scenograf Alekandar Denić (Rane, Zona mrtvih) koji je briljantno dočarao atmosferu opustošenog gradića, a sasvim dobro se snašla i kostimografkinja Momirka Bailović. Bez obzira na skromna sredstva i scenaristička ograničenja, Brad Parker se zainatio da ostavi što bolji utisak, verovatno u želji da se preporuči za neki skuplji/ambiciozniji projekat. Šta je naumio: to je i ostvario. Černobiljski dnevnici su zdrav žanrovski naslov koji se izdvaja iz nepregledne mase američkih B horora.
 


Komentari

  • Gravatar for Mario
    Mario (gost) | 13.10.2012. 20.26.38
    Nisam znao da je film imao toliko mali budžet. U tom svetlu može se reći da izgleda pristojno. Da li bih ga nekome preporučio? Ne baš.
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 04.01.2013. 19.00.01
    Nista posebno. Zanimljiva predloska, ali vrlo, vrlo, traljav zaplet i rasplet...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi