Popboks - NIGDJE NIOTKUDA – Bekim Sejranović - Kud god da krenem SEBI se vraćam ponovo... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.10.2012. 10:15 · 3

NIGDJE NIOTKUDA – Bekim Sejranović

Kud god da krenem SEBI se vraćam ponovo...

(Booka)

Kažu da nije pristojno, ali katkad se mora i viriti preko tuđeg plota. Barem dok srpski roman ne izađe iz neprolazne krize. Ali i mimo toga stoji fakat da je Nigdje niotkuda ljudski dobar roman

Zoran Janković

 

Vrlo dobar roman Bekima Sejrainovića naslovljen Nigdje niotkuda nam stiže sa dvojakom preporukom u vidu statusa regionalnog knjiškog hita i nagradom Meša Selimović (onom koja vaga dela iz jugo-sfere), što  bi bilo manje značajno da ovaj put nije reč o zasluženim pohvalama i pažnji ukazanoj sa povodom. 

Nakon uvodnog dela koji ostavlja utisak etnocentrizma i prevelike vernosti tipskim zahvatima u regionalnom shvatanju romanopisanja, a za koji se kasnije ipak ispostavi da je neophodan za dalju priču i preciznije i suptilnije portretisanje jedne krunske nesnađenosti i neprolaznog osećanja nepripadanja i izmeštenosti koja ne poznaje socio-političko-geografske granice, Nigdje niotkuda izrasta u uverljivu priču o jednom beskrajnom lutanju i osobeno štivo koje pleni i emotivnošću i opsegom prikazanog i vrednostima u čisto književnom smislu gledano.  

Bekim Sejrainović u ovom romanu pokazuje jak pripovedački instinkt, ali i i ovde dosta retko zastupljenu sposobnost samokontrole i usresređenosti na priču i njene mogućnosti. Na planu glavnog lika, očito autorovog alter ega (Nigdje niotkuda je dobrim delom naknadno fikcijom uobličeno autobiografsko štivo) donosi malu inovaciju u SFRJ okvirima – glavni junak jeste snažno označen i nošen svojom melanholijom koja je, reklo bi se, dobrim delom plod životnih okolnosti, ali i duboko ukorenjenog slovenskog/balkanskog/ex-yu... fatalizma, ali u isto vreme i na dovoljno punktova bitnih za ritam i opštu dobrobit priče u srcu ovog romana on očitava i upadljivu borbenost, odnosno spremnost sa boj barem (ili za početak) sa vlastitim demonima i nedorečenostima.

Nigdje niotkuda pokazuje da je naracija u klasičnijem smislu ne samo živa, već i prekopotrebna, posebno ako je ovako srećno združena sa nepatvorenom proživljenošću koja ipak jeste ključni sadržatelj ovog vanserijski uspelog romana. 



Komentari

  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 14.10.2012. 16.33.21
    Odlicna knjiga. Za preporuku svatkome.
  • Gravatar for Nenad
    Nenad (gost) | 17.10.2012. 15.45.47
    Jaka prica,jake emocije. Lament nad generacijom izmestenom iz korena,neprilagodjenom ni novoj,ni napustenoj pa ponovo vracenoj sredini. Iskrena prica o razorenoj porodici,porocima,bez ulepsavanja. Beskrajna melanholija,utopljena u polarnu noc Skandinavije... Uprkos preovladjavajucem sivom tonu i pesimizmu,cita se u dahu...
  • Gravatar for Snezana.p
    Snezana.p (gost) | 30.06.2013. 18.47.05
    Decentriran pripovedač, junaci izmešteni iz ležišta, glavni junak janusovskog tipa, eksplicitne scene, najfinije emocije diskretno provučene. Spoj suprotnosti - kao i život sam. Knjiga s težinom, za pohvalu autoru.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige