Popboks - JOHN ZERZAN U BEOGRADU – Gostovanje jednog od najkontroverznijih mislilaca današnjice - Kao i vi, mrzi kapitalizam [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 27.04.2005. 00:00

JOHN ZERZAN U BEOGRADU – Gostovanje jednog od najkontroverznijih mislilaca današnjice

Kao i vi, mrzi kapitalizam

Povodom tribine “Kriza moderniteta, kritika tehnologije i civilizacije”, Klub Doma omladine - ponedeljak, 2. maj, 19 časova

 
John Zerzan (1943): pisac i teoretičar, danas verovatno najpoznatije ime na najširoj antikapitalističkoj sceni. Omražen među anarhistima, levičarima, desničarima, globalistima i antiglobalistima podjednako, zato što je između kapitalizma i civilizacije, do koje je ovima toliko stalo, stavio znak jednakosti.

JOHN ZERZAN U BEOGRADU – Gostovanje jednog od najkontroverznijih mislilaca današnjice

Iako je zbog takvog pristupa najčešće dobijao etiketu vodećeg “anarhoprimitiviste” ili “neoludiste”, jedan od najvažnijih uticaja kroz koji je Zerzan prošao bila je Situacionistička internacionala. Svoje ključne eseje iz zbirke Elements of Refusal – čuvenu seriju od pet eseja iz prvog dela knjige, posvećenu “simboličkoj kulturi” – Zerzan je napisao polazeći od prve teze Društva spektakla (Gi Debor, 1967): “Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljeno je u predstavu”. Zerzan je, od tačke napuštajući svaku orbitu, pa i situacionističku, nastavio da prati razmere i posledice tog pada iz autentičnog življenja u linearno (= radno) Vreme, pojmovni Jezik, Broj, simboličko predstavljanje i pripitomljavanje.
Dobra i loša deca Majke Civilizacije

JOHN ZERZAN U BEOGRADU – Gostovanje jednog od najkontroverznijih mislilaca današnjice

Upravo taj napad na ono što smo naučili da prihvatamo kao najdragocenije tekovine progresa, najsvetlija znamenja civilizovanog uma i osnovne pretpostavke “normalnog” života, bio je onaj “višak” koji je izazvao tako burne i panične reakcije kod sve dobre dece Majke Civilizacije, nezavisno od njihovih ideoloških razlika. Ta dobra deca i dalje sanjaju da je moguće razdvojiti ono “dobro”, od onog “lošeg” što ovako shvaćen razvoj nosi sa sobom, i onda nastaviti dalje istim putem. To što iza svih “dobrih” i “loših” proizvoda cele te dinamike stoje iste pretpostavke i posledice – masovne radne armije, ucena, prinuda, sve moguće hijerarhije, neprestana degradacija pojedinca i opšte pustošenje – i dalje se ne pojavljuje u svim tim levičarskim, eskpertskim i humanističkim planovima za budućnost. Ali, ta reakcija i jeste glavni proizvod civilizacije: ljudsko biće kao usavršena funkcija i retardirana celina, koje više nije u stanju da zamisli život bez pasivnog raspolaganja robama i uslugama koje je proizveo neko drugi, u uslovima koje, u nekoj tački tog lanca, i samo trpi. Svaka druga perspektiva sagledava se panično, u okvirima lišavanja i kataklizme. Upravo u onom kontekstu ka kojem nas cela ta dinamika silovito vodi.
U toj kritici Zerzan nije bio usamljen: pre njega ili uporedo s njim tu su bili Fredi Perlman i Žak Kamat, a sam Zerzan je uložio prilično truda da bi nas u svojim esejima podsetio na dugu i bogatu kritičku tradiciju koja je kapitalizam napadala kao kulturu ili Civilizaciju, a ne samo kao odnos ograničen na sferu proizvodnje. Nemoguće je razdvojiti kapitalizam od načina života koji samo Kapital može da obezbedi – to je zaključak koji nam nameće ne samo uvid u tu kritiku već i naše svakodnevno iskustvo. Za one koji su se taman bili smestili u udobnu fotelju tradicionalne kritike kapitalizma – ili tek počeli da uživaju u njegovim dražima – to je bilo previše. Ta frustracija natapa većinu kritičkih tekstova o Zerzanu na koje ćete naići okolo.
Publicista i bejbisiter
Do sada je objavio tri zbirke eseja i priredio dve značajne antologije: Elements of Refusal (1989/ 1999), Future Primitive and Other Essays (1994), Running on Emptiness: The Pathology of Civilization (2002) i antologije Against Civilization: Reading & Reflections (1999/ 2005) i Questioning Technology: A critical Anthology (1991). Tokom 1980-tih, u saradnji s nekoliko prijatelja, objavljivao je plakate i letke pod nazivom Anti-Authoritarian Anonymus, od kojih su neki uključeni u njegovu prvu zbirku eseja, Elements of Refusal.

Stalno sarađuje sa časopisima Green Anarchy (kao jedan od urednika) i Anarchy: A Journal of Desire Armed, u kojima je objavljeno dosta njegovih tekstova koji se nisu pojavili u navedenim zbirkama ili će se tek pojaviti u onima koje slede. Sve knjige i tekstove objavljuje u anti-kopirajt režimu.

Diplomirao je na političkim naukama i istoriji (doktorat), ali nikada nije gradio karijeru u akademskim krugovima. Krajem 1960-tih bio je sindikalni aktivista i osnivač jednog od najvećih nezavisnih sindikata u Kaliforniji. Upravo ta iskustva vodila su ga u kritiku sindikalizma, rada, industrijalizma i posebno levice. Kako sam kaže, anarhista je postao “više zahvaljujući sopstvenom iskustvu, nego teoriji”. Živi u Judžinu, u Oregonu, u jednoj stambenoj komuni. Nema stalno zaposlenje, osim što povremeno radi kao bejbisiter po komšiluku i volontira u lokalnom centru za pomoć starijim osobama.
Kao i vi, mrzi kapitalizam – u njegovom desnom, levom, anarhističkom, ma kojem obliku – priziva njegov skori kraj i radi na tome.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX